Slágertéma a homoszexualitás a vietnami irodalomban | Háttér Társaság

Slágertéma a homoszexualitás a vietnami irodalomban

Vietnamban már több követőre is talált Bui Anh Tan bűnügyi tudósító, aki tíz éve elsőként publikált könyvet a homoszexualitás szigorú tabutémájáról a kommunista országban, s a melegek addig titokzatosság övezte világába bepillantást engedő regényével – a Nők nélküli világgal - megnyert egy rangos hazai irodalmi díjat. A szerzőt – egy 42 éves nőtlen őrnagyot -, aki azóta már több regényt, illetve novellát is megjelentetett a témában, már az sem zavarja, hogy sokan őt magát is homokosnak tartják a melegvilág jó ismerete miatt; örül, ha segíthet elfogadtatni a melegeket, akikkel eddig páriaként bántak hazájában.

Bui Anh Tannak a közönségsiker mellett a kritikusok elismerését is kivívott regényei és novellái az elmúlt tíz évben némi szóhoz juttatták a társadalmilag addig teljesen kirekesztett, gyakran a családjuk által is eltaszított homoszexuálisokat Vietnamban. Úgy tűnik, a szerző történelmet - pontosabban társadalmat - formál Vietnamban.

Miután bűnügyi tudósítóként hosszú időn át tanulmányozta a melegek életét, Bui Anh Tan rájött, hogy a homoszexuálisok világa sokkal összetettebb annál, mint hogy néhány újságcikkben meg lehessen írni.

A Thanh Nien News vietnami internetes portálnak adott nyilatkozatában a szerző azt állítja, hogy célja a vitatott melegtéma feldolgozásával nem a feltűnéskeltés volt. Azt reméli, hogy könyvei segítenek jobban megérteni a homoszexuálisokat, empátiát ébreszteni irántuk és elfogadni őket olyannak, amilyenek.

Az író – a vietnami zsarumagazin riportere - elismerte, hogy eleinte neki magának is nehéz volt kapcsolatot teremtenie a zárt világban rejtőzködő életet élő homoszexuálisokkal. Idővel azonban sikerült elnyernie a bizalmukat és ma már egyfajta bizalmasukként fogadják őt.

Bui Anh Tan az elmúlt tíz évben már több regényt és elbeszélést is írt a homoszexuálisokról. A Nők nélküli világ (Mot the gioi khong dan ba) fenomenális sikert aratott, amikor 2000-ben megjelent. A Nők nélküli világ Vietnam első, homoszexuálisokkal foglalkozó regényeként első díjat nyert „A nemzetbiztonságért és a békés életért” elnevezésű regényíróversenyen, amelyet a Vietnami Írószövetség és a Közbiztonsági Minisztérium hirdetett két évvel később.

A könyv árnyaltan ábrázolt képet ad a melegek érzékeny, bonyolult világáról. A társadalom minden rétegét képviselő homoszexuális férfiaalakok – egy diák, egy rendőr, egy tudós, egy vendéglős és egy művész – a maguk kis világában elszigetelten élnek, mert félnek felfedni valódi énjüket és szembenézni a társadalmi előítéletekkel. A magányosság és bűntudat sújtotta figurák vívódnak valódi énjük és a heteroszexuális elvárásoknak való megfelelés között.

A Nők nélküli világból később azonos címen tv-filmsorozat is készült, sőt egy kanadai produkciós cég megvásárolta a regény esetleges későbbi megfilmesítésének jogát.

Következő regénye, a meleg nőkről szóló Les – Vong tay khong dan ong (Leszbikusok – Férfiak nélküli ölelkezés) ugyancsak nagy sikert aratott. A könyv öt leszbikus – két gimnazista, egy sikeres üzletasszony, egy fiatal tanárnő és egy középkorú háziasszony – szenvedését, szorongását meséli el. Más melegtárgyú írásai közé tartoznak a Buom dem (Molylepkék) and Phuong phap cua Kinsey (Kinsey módszertana).

A szerző elmondta a portálnak, hogy amikor dolgozni kezdett első melegkönyvén, még nemigen nem gondolt annak társadalmi következményeire, s a tíz év alatt maga is drámai változásokon esett át.

Még idegösszeroppanást is kapott, mivel könyve megjelenés nyomán sokan megkérdőjelezték a szexualitását is. Meleg férfiak keresték meg például és tettek neki ajánlatot, s némelyek méltatlankodtak, amikor nemet mondott nekik.

Első műveinél nehézségekbe ütközött akkor is, amikor megoldást keresett alakjainak problémáira. De aztán rádöbbent, hogy minél inkább „normálisként” akarják élni az életüket a melegek, annál inkább szenvednek lelkileg.

Karakterei mára jelentősen beértek. Ma már vállalják magukat és őszinték szexuális irányultságukat illetően.

Míg tíz éve maga is többnyire a pőre testiséggel azonosította a homoszexualitást, mára rádöbbent, hogy valóban lehet valódi szerelem azonos nemű partnerek között.

A nyomasztó magánynak, bizonytalanságnak és társadalmi nyomásnak kitett melegek számára gyakran a futó szex jelenti az érzelmi kielégülés egyetlen lehetőségét. Legbelül azonban ők maguk is az igaz szerelem és hűséges társ után vágyakoznak.

A 42 éves nőtlen őrnagyot ma már az sem zavarja, ha melegnek nézik. „Ha azt gondolják, hogy meleg vagyok, az azt jelenti, hogy jól festettem le a melegek világát”- rándítja meg a vállát.

Az író most két regény és egy elbeszélés egy kötetben való kiadását tervezi. Az egyik regény, a Va ta, va em, va ca bau troi (Te, én és az ég), a homoszexuális párok közti igaz, elkötelezett szerelemről szól. A regény férfi főszereplője, aki hasonló korú és hátterű, mint maga a szerző, heteroszexuális párkapcsolatban él, de egy ponton rádöbben, hogy valójában a saját neméhez vonzódik.

Tan további regények és novellák írását tervezi a melegekről. Örül annak is, hogy követői akadtak, és olyan fiatal szerzők, mint Trang Ha, Nguyen Quynh Trang vagy Vu Dinh Giang, ugyancsak elkezdtek írni a homoszexualitásról.

Ők már más megközelítésben foglalkoznak a témával. Tőlem eltérően ők egészen könnyedén viszonyulnak a kérdéshez – mondta.

 

Tan, aki a Közbiztonsági Minisztérium őrnagyi rangú tisztje, bűnügyi és történelmi könyveket is írt, köztük a Hanh trinh cua soi –t (Egy farkas utazása), amely a néhány éve kivégzett Nam Cam banditavezér és pribékjeinek életén alapul.

Hatter.hu

Témák