Száműzné a családjogból az azonos neműek kapcsolatának szabályozását a KDNP és a Jobbik | Háttér Társaság

Száműzné a családjogból az azonos neműek kapcsolatának szabályozását a KDNP és a Jobbik

Varga László szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat nem keletkeztethet családjogi jogviszonyt, ezért külön törvényben kell szabályozni, mert - mint fogalmazott - "ez nem család, nem vállalhatnak gyermeket, örökbe nem fogadhatnak, semmi olyan jellemzője nincs, ami a családhoz egyáltalában köthető, vagy a családhoz hasonlítható". A KNDP-s képviselő erről az Országgyűlésben beszélt, az új Polgári törvénykönyvről (Ptk.) szóló törvényjavaslat szerdai általános vitájában. A szintén kereszténydemokrata Stágel Bence szerint elegendő lenni rögzíteni a törvényben, hogy az élettársak, köztük a bejegyzett azonos neműek, szerződésben szabadon rendezhetik kapcsolatukat, és szabadon végrendelkezhetnek egymás javára.

Mátrai Márta fideszes képviselő a külön törvény által szabályozott bejegyzett élettársi kapcsolatot a "családjog értékrendjébe nem illeszkedő kapcsolati formának" nevezte, és jelezte, hogy a statisztikai adatok szerint jelenleg 200 bejegyzett élettársi kapcsolatot tartanak nyilván Magyarországon. Mátrai szerint kérdést vet fel, hogy a kódex örökjogi könyve az azonos nemű élettársakat az öröklés szempontjából a házastársak jogállásába helyezi. A szintén fideszes Turi-Kovács Béla is komoly vita forrásának nevezte a bejegyzett élettársi kapcsolattal foglalkozó részt.

A jobbikos Staudt Gábor szerint az azonos neműek élettársi kapcsolata semmiképpen nem kaphat helyet a családjogi fejezetben. Párttársa, Vágó Sebestyén közölte, nem támogatja, hogy a regisztrált élettársi kapcsolat lehetősége megmaradjon az azonos nemű pároknak. Szerinte egy többségében keresztény országban, "hitünk törvényei szerint" ezt ilyen formában nem kellene támogatni. Vágó szerint a hatályos családjogi törvényben nem egyértelmű, hogy két férfi vagy két nő házasságot köthet-e, ugyanakkor üdvözölte, hogy az új Ptk. tisztázza: csak férfi és nő házasodhat össze.

Steiner Pál, az MSZP képviselője bírálta, hogy a KDNP javaslata szerint az élettársi viszony szabályozása a családjogból átkerülne a kötelmi jogba, a bejegyzett élettársi viszonyt pedig külön törvény szabályozná. Szerinte az élettársi viszony érzelmi, szerelmi, szociológiai életviszony, ezért "elgondolkodtató álláspont" erre azt mondani, hogy nem család, hanem ugyanolyan, mint egy gépkocsivásárlás.

Az MSZP-s Lendvai Ildikó pozitívumnak nevezte, hogy a Ház előtt fekvő új polgári törvénykönyv családnak tekinti az élettársi közösségeket, a regisztrált élettársakat és a "más típusú családokat is". A vitában elhangzottakra utalva azt mondta, hogy ezt a korszerű szemléletet kormánypárti módosító indítványok fenyegetik. Az emberek sokféle családformában élnek, amelyek közül mindegyik lehetőséget ad a szeretetre és a boldogságra, a törvényhozás pedig nem teheti meg, hogy mindenkit a saját maga által elképzelt modellbe akar beleilleszteni - jelentette ki. Szavai szerint a vita során azt tapasztalta, hogy a képviselők osztályozzák az együttélési formákat és ezek közül olyanokat sorolnak alacsonyabb szintre, amelyek "a kutyának nem ártanak".

Az ugyancsak szocialista Lamperth Mónika egyebek közt azt bírálta, hogy a javaslat nem rendezi azokat az eseteket, amikor egy házas fél nemet vált.

Mintegy hatórás vita után az új polgári törvénykönyv (Ptk.) általános vitáját elnapolták.

Hatter.hu (Az MTI jelentései alapján)

Témák