Szenegál: neves újságírót ítéltek 4 évre "fajtalanságért" | Háttér Társaság

Szenegál: neves újságírót ítéltek 4 évre "fajtalanságért"

A homofób média keltette hisztéria hatására az ügyészség által kértnél kértszer súlyosabb büntetést, 4 év börtönt szabott ki "fajtalanságért" és testi sértésért egy szenegáli bíróság egy neves újságíróra, UNESCO-alkalmazottra és professzorra, mert az szexuális kapcsolatot létesített egy másik férfival és az ezt követő, anyagi természetű veszekedés során egy késsel megsebezte azt. A botrány nyomán mindkét férfi pária, "társadalmileg halott" lett.

A nős Jupiter Tamsir Ndiaye az UNESCO dakari székházában lévő irodájában létesített "természet ellen való" kapcsolatot Matar Diop Dianye 27 éves kereskedővel. Az aktus után a fiatalabb férfi pénzt követelt a professzortól, de csak fele annyit kapott, mint amennyit kért, ezért dulakodni kezdtek és ennek során Ndiaye egy keze ügyébe eső késsel megszúrta partnerét a hasán.

A bíróság előtt Ndiaya elismerte, hogy létrejött a "természetellenes" aktus, de azt bizonygatta, hogy nem homoszexuális, az eset "spontán módon" történt meg, és nem is emlékszik semmire, mert részeg volt. Partnere, Diagne ugyanakkor elismerte, hogy homoszexuális, és azt mondta, hogy a saját bátyja tette őt meleggé 7 évesen. Azt vallotta, hogy Ndiaya akarta az aktust, amiért cserébe ő 200 dollárnak megfelelő összeget követelt, de csak a felét kapta meg.

Az ügyészség egy-egy év börtönt kért mindkét férfira a homoszexuális aktusért, és további egy évet az újságíróra "súlyos testi sértés" és "illegális fegyver birtoklásáért"; a bíróság október 24-én ennek a dupláját szabta ki. Az ügyészség szerint tárgyi bizonyítékot is találtak a "fajtalanságra" gumióvszer és sikosító formájában.

Az eset kapcsán a nyugat-afrikai ország sajtója úgy felkorbácsolta a homofób indulatokat, hogy alig akadt ügyvéd, aki elvállalta volna a lebukott újságíró, ENSZ-alkalmazott védelmét. Védője szerint a média maga ítélkezett Ndiaye fölött, aki pária lett. "Az ő életének már nincs értelme, ő már halott, nem is létezik" - foglalta össze Khassimou Touré, hangoztatva, hogy az ügyészség érvelésével ellentétben nem a szexuális aktus zavarta meg Szenegál közrendjét, hanem a médiafelhajtás és az országban uralkodó kettős erkölcsi mérce.

A többi fekete-afrikai országhoz hasonlóan Szenegálban is törvény tiltja - és öt évig terjedő börtönnel fenyegeti - a homoszexualitást.

Hatter.hu

Témák