Szombaton lesz a Bukarest Pride felvonulás | Háttér Társaság

Szombaton lesz a Bukarest Pride felvonulás

A héten zajlott Bukarestben a Bukarest Pride fesztivál, amely június 7-én, szombaton a Sokszínűség Menete nevű felvonulással zárul. Az eddig GayFest néven futó fesztivált idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a román fővárosban.

A fesztivál főszervezője az ACCEPT Romania szervezet, amely az első olyan emberi jogi szervezet Romániában, amely felkarolta az LMBTQI emberek ügyét, népszerűsítve és védve jogaikat.

A Bukarest Pride koordinációért felelős munkatársa, Daniela Prisacariu, a következőket nyilatkozta a fesztivál kapcsán: „Hazánkban a románok 60%-a nem szeretné, hogy családtagjai között meleg, leszbikus vagy biszexuális személy legyen, és 51%-uk nem lenne hajlandó LMBTI emberrel egy munkahelyen dolgozni. [...] A románoknak meg kell érteniük, hogy a szexuális orientáció és a nemi identitás meghatározó jegyei egy emberi lénynek, és nem akadályozói a családi és szakmai életnek.”

Bukarest Pride, 2006Romániában 2004-ben került először megrendezésre a GayFest, aminek programjai között kulturális rendezvények, filmvetítések és kerekasztal-beszélgetések szerepeltek. 2005-ben a fesztivál kiegészült a máshol már hagyománynak számító felvonulással, ami akkoriban sokak ellenérzését kiváltotta. Az Új Jobboldal nevű szélsőjobboldali párt, illetve a román ortodox egyház erősen tiltakozott a felvonulás ellen, ám nemzetközi emberi jogi szervezetek, illetve az Országos Diszkriminációellenes Tanács nyomására végül sikerült megtartani a felvonulást. Azóta minden év júniusában felvonulnak az LMBTQI közösség tagjai és támogatói, hogy ezzel ráirányítsák a közvélemény figyelmét a Romániában meglehetősen kevéssé látható LMBTQI emberekre.

A felvonulásnak rendszerint viszonylag kevés résztvevője van, körülbelül 3-400 fő. A szervezők az idei meneten 4-500 résztvevőre számítanak.

A Soros Alapítvány 2011-es felmérése szerint a román válaszadók mintegy 80%-a gondolja úgy, hogy indokolatlan elfogadásban részesíteni az LMBTQI embereket. Az ACCEPT Romania évről évre azt tűzi ki a Pride fesztivál céljául, hogy segítsen láthatóvá tenni a többségi társadalom számára az LMBTQI kisebbséget, valamint az őket érő rendszerszintű diszkriminációt.

A szervezet a következőket írta honlapján az idei fesztiválról:

„A Bukarest Pride alkalmat nyújt arra, hogy megmutassuk, a demokrácia, a sokszínűség és az emberi jogok alapvető értékek számunkra. [...] Támogatod törekvéseinket? Akkor gyere el a felvonulásra, és örülj velünk együtt, hogy egy olyan közösség tagja vagy támogatója vagy, amely szerint hazánkban és fővárosunkban sincs helye az elutasításnak.”

fotó: http://commons.wikimedia.org

hatter.hu

Témák