Tabutéma a melegség a lengyel iskolákban, ugyanakkor mindennapos a meleg diákok vegzálása | Háttér Társaság

Tabutéma a melegség a lengyel iskolákban, ugyanakkor mindennapos a meleg diákok vegzálása

Tabutéma a homoszexualitás a lengyelországi iskolákban, ahol a pedagógusok kerülik a téma tárgyalását, a meleg diákok nagy többsége pedig mindent megtesz homoszexualitása titkolására a vegzálásoktól való félelmében - derül ki egy felmérésből, amelyet a Kampány a Homofóbia Ellen (KPH) nevű melegszervezet ismertetett a minap Varsóban. A kutatás során a "félrenézés kultúráját" állapították meg.

A felmérésben a 600 megkérdezett homoszexuális fiatal egynegyede arról számolt be, hogy iskolájában létezik a homofób erőszak, ezért közel 60 százalékuk mindent megtesz mássága leplezésére. Kétharmaduk szerint az órákon nem esik szó a homoszexualitásról és a homofóbiáról, az egyik válaszadó szerint főleg a hittanórán beszélnek a témáról, akkor is nagyon negatív fényben.

Különös módon a pedagógusok és diákok egészen másként látják a melegtémával kapcsolatos helyzetet az iskolákban: míg a megkérdezett 212 pedagógus 78 százaléka azt állította, hogy óráin beszél a homoszexualitásról, a tanulóknak csak a 37 százaléka erősítette meg, hogy szó esik a melegségről az osztálytermekben.

Hasonló eltérés figyelhető meg a homofóbia előfordulását illetően: míg a tanároknak csak a 47 százaléka tapasztalta a meleg diákok vegzálását, a diákoknak a 76 százaléka vallotta azt, hogy ez létező jelenség iskolájában. Homofób erőszak a pedagógusok 15, a diákok 26 százaléka szerint fordul elő az iskolában.

A pedagógusok 61 százaléka úgy vélte, hogy a meleg diákoknak titkolniuk kellene másságukat, de csak 7 százaléka vallotta be, hogy nem szívesen lát(na) homoszexuális a diákjai körében.

A tanulmány szerzői összességében arra a következtetésre jutottak, hogy noha a pedagógusok körében akad néhány homofób hang, a legtöbben meglehetősen tanácstalanul állnak a téma előtt.

Hatter.hu

Témák