Tizenhat nagykövetség idén is szolidaritási nyilatkozatot adott ki | Háttér Társaság

Tizenhat nagykövetség idén is szolidaritási nyilatkozatot adott ki

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket a EuroGames és az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 16 budapesti nagykövetség. Az aláírók között nincs egyetlen posztkommunista ország sem.

Az osztrák, ausztrál, belga, kanadai, dán, francia, finn, német, ír, holland, norvég, portugál, svéd, svájci, brit és az amerikai nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége juttatta el szerdán az MTI-hez. A külképviseletek a Eurogames 2012 és a 17. Budapest Pride alkalmából azt írták, támogatják az LMBT-közösségek jogait, hogy nagyszabású rendezvényeket szervezzenek, békésen és törvényes keretek között fejezhessék ki magukat.

Hangsúlyozzák, hogy az emberi jogok - ezen belül az igazságosság, az egyenlőség, a kirekesztés elutasítása és a véleménynyilvánítás szabadsága - tiszteletben tartása és a törvényesség a demokratikus államok alapkövei. Ezzel összhangban a nemzetközi emberi jogi törvény is azon alapul, hogy minden embert szabadság és egyenlő jogok illetnek meg, mint azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja - mutatnak rá.

Az állásfoglalásban üdvözlik a magyar kormány elkötelezettségét, hogy támogatja ezeket a jogokat és azt, hogy tavaly júniusban támogatta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a szexuális orientációról és a nemi identitásról szóló határozatát. Az ENSZ legfontosabb emberi jogi szervezete a határozatban elítélte a szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést.

A külképviseletek annak a reményüknek adnak hangot, hogy a magyar emberek tiszteletet tanúsítanak majd a rendezvények iránt, és a magyar hatóságok nem engedik, hogy szélsőséges nézeteket vallók megzavarják az eseményeket.

A Budapest Pride fesztivál keretében tartott felvonulás tavaly és tavalyelőtt különösebb rendbontás nélkül ért véget, de az azt megelőző három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre. Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.

Budapesti külképviseletek az elmúlt években is közös nyilatkozatban biztosították támogatásukról a magyarországi LMBT-közösségeket.

MTI

Témák