Több mint 80 millió forintért árverezték el Oscar Wilde egy dedikált könyvét | Háttér Társaság

Több mint 80 millió forintért árverezték el Oscar Wilde egy dedikált könyvét

Egy pénteki New York-i árverésen a vártnál háromszor magasabb áron, 362 500 dollárért (82,5 millió Ft.) kelt el Oscar Wilde főműve, a Bunbury (The Importance of Being Earnest) első kiadásának egy ritka példánya, amelyet az ír költő és drámaíró az őt állítólag a homoszexualitásra "rávezető" férfiszeretőjének, barátjának és ügynökének, a nála 14 évvel fiatalabb kanadai Robert Rossnak dedikált 1899-ben, egy évvel halála előtt, és nem sokkal azután, hogy két évet töltött börtönben szodómiáért.

A borjúbőrkötésű könyvritkaságért 80-120 ezer dollár körüli eladási árat remélt a Sotheby's aukciósház a New York-i árverésen. A briliáns műből mindössze 12 példányt nyomtattak a különlegesen rugalmas és szilárd japán papírra, és ezekből is csak hat fennmaradt példány ismert. Közülük az utóbbi harminc évben mindössze egy bukkant fel árverésen. "A tökéletes barátság tükréül: Bobbie: akinek nevét e kis színdarab elejére írtam. Oscar. Feb 99" - olvasható a dedikálásban.

A későbbi hányatott életű író és a tehetős családból származó Robert Ross - John Ross torontói ügyvéd és üzletember fia, Robert Baldwin híres 19. századi kanadai reformpolitikus unokája - Oxfordban ismerkedett meg 1886-ban, a rákövetkező évben Ross Wilde-hoz költözött, s mint később mindketten elismerték, egymással élték meg első homoszexuális kapcsolatukat. Noha a szerelem nem tartott sokáig, életreszóló mély barátság maradt fenn kettejük között, sőt Ross az író erős érzelmi és pénzügyi támasza maradt annak meghurcolása idején is - amikor sokan mások cserben hagyták a bajba került Wilde-ot, halála után pedig irodalmi hagyatékának gondozója lett.

Robert Ross a legnehezebb pillanatokban is tanúságot tett Wilde iránti odaadásáról: ő volt az, aki a drámaíró "szeméremsértő magatartásért" történt letartóztatásának hírére sietve feltörte Wilde lakását, hogy eltüntesse a rendőrség elől az esetleges "kompromittáló" iratokat. A bírósági tárgyaláson a tanúk padjához vezető úton harcolt ki magának ülőhelyet, hogy az író láthassa, nincs egyedül a tárgyalóteremben. Ő volt az, aki értesítette Wilde egyre zavarodottabb feleségét, Constance-t férje eltűnéséről.

Robbie Ross e baráti gesztusokon kívül anyagilag is mindent megtett a bajba került Wilde támogatására: adományokat gyűjtött neki és felügyelte a pénzügyeit. Megszervezte az író házának és használati tárgyainak árverését, hogy Wilde elkerülhesse a csődöt, később pedig gondoskodott arról, hogy az író párizsi száműzetésében is megkapja az őt megillető pénzt. Wilde halála után Ross irodalmi hagyatékának gondozója lett; gondoskodott arról, hogy fiai megkapják az író művei után járó szerzői honoráriumokat, 1908-ban pedig nyomda alá rendezte első gyűjteményes kötetét.

Justin Caldwell, a Sotheby's könyvszakértője szerint Robbie Ross volt Oscar Wilde legjobb barátja, aki jóban-rosszban, mindvégig kitartott mellette. Szerinte az árverésre bocsátott kötet "óriási jelentőségű", és nemcsak azért, mert az író legjobb műve, hanem azért is, mert egyik szimbóluma Wilde élete egyik legfontosabb és legtartósabb kapcsolatának. Az árverési katalógus szerint a kanadai aranyifjú bevallotta Wilde egyik életrajzírójának, hogy a szerző melletti megingathatatlan kiállásának legalább részben az volt az oka, hogy felelősnek érezte magát azért, hogy úgymond bevezette őt a melegszexbe.

Oscar Wilde, a férj és családapa számára a homoszexualitásba való "bevezetés" talán történelemformáló volt, ámde tragikus végkifejletű: két nagy perhez és két év börtönhöz vezetett, amely testileg, lelkileg és anyagilag is összetörte az írót. Ross a legnehezebb időkben is kitartott mellett, sőt végül még a végső nyughelyét is megosztotta egykori szeretőjével. A szerző halála után Ross sikeres irodalmár és befolyásos galériatulajdonos lett Londonban. 1918-ban hunyt el, és hamvait később Wilde párizsi sírjára helyezték.

A pénteki New York-i árverés a folytatása volt egy 2004-es londoni aukciónak, amelyen e világraszóló, szó szerint testi és lelki "férfibarátság" egyéb emlékeit árverezték el, köztük egy Wilde-ről készült eredeti fényképet, amelyet az író ugyancsak "Bobbie"-nak dedikált, és az első levél, amelyet Wilde akkor írt Rossnak, amikor az elhagyta Londont, hogy a Cambridge-i Egyetemen tanuljon.

A kalapács alá kerülő kötet a ritka könyvek gyűjtőjeként ismert Jaques Levy hagyatékából származik; a 2004-ben elhunyt New York-i dalszövegíró, színpadi rendező és klinikai pszichológus 1946-ban jutott hozzá. A vevő egy James Cummins nevű New York-i könyvkereskedő.

Hatter.hu

Témák