Történelmi döntés: egész Amerikában legális lett az azonos neműek házassága | Háttér Társaság

Történelmi döntés: egész Amerikában legális lett az azonos neműek házassága

[title]Az azonos nemű pároknak alkotmányos joga, hogy a törvény előtt házasságot köthessenek – határozott az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága. A döntés értelmében ezentúl azonos nemű párok az egyes államok szabályozásától függetlenül az egész országban legálisan köthetnek ezentúl házasságot. A legfelsőbb bíróság döntésével a korszak egyik legnagyobb polgári joga harca ért véget – írja a CNN. Az Egyesült Államok a 21. ország a világon, ahol legalizálták az azonos nemű házasságot. Az azonos nemű házaspároknak ezután egész Amerikában járni fognak azok a kedvezmények és támogatások, amely a heteroszexuális házaspároknak is, és a házasságkötés ténye megjelenik majd a születési anyakönyvi kivonatukban és a halotti bizonyítványukban is.

A történelmi döntést, amelyet az LMBTQI emberek több évtizednyi egyenjogúsági küzdelme előzött meg, 5-4 arányban hozták meg a bírák, írja az LA Times. Az azonos nemű párok egybekelése az 50-ből 37 államban, valamint Washingtonban, a fővárosban eddig is legális volt. A CNN hírtelevízió által pénteken ismertetett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 63 százaléka helyesli, 33 százaléka pedig ellenzi az azonos nemű párok egybekelését, írja az MTI.

"A házassághoz való jog minden ember alapvető, elidegeníthetetlen joga, és az alkotmány egyenlő bánásmódról szóló klauzulája szerint ezt a meleget nem lehet megfosztani ettől a jogtól" - írta indoklásában Anthony Kennedy, az egyik bíró, aki az azonos nemű házasság legalizálása mellett szavazott.

"A házasság két ember legmélyebb köteléke, amelyben a szeretet, a hűség, az odaadás, a család és az önfeláldozás a legmagasabb szinten testesül meg" - írta Kennedy.

"Ha azok közé a számos amerikai közé tartoznak - legyen bármilyen a szexuális orientációjuk - akik egyet értenek az azonos nemű házasság legalizálásával, akkor ünnepeljék meg ezt a mai döntést. Ünnepeljék meg, hogy elérték a kívánt célt, és ünnepeljék meg, hogy most már ilyen módon is kifejezheti az egymás iránti elkötelezettségét két meleg ember. De ne ünnepeljék az alkotmányt, annak ehhez semmi köze nincs" - mondta a döntéssel kapcsolatban a legfelsőbb bíróság vezetője, John Roberts. Antonin Scalia konzervatív bíró a döntéshez csatolt ellenvéleményében pedig azt fejtette ki, hogy az azonos nemű házasság legalizálása az amerikai demokráciát fenyegeti. "A mai döntés személyesen nem különösebben fontos nekem. De ami megdöbbent, az az önhittség, ami ebből a bírósági puccsból árad" - írta. Az Egyesült Államok a 21. ország a világon, ahol legalizálták az azonos nemű házasságot. Az azonos nemű házaspároknak ezután egész Amerikában járni fognak azok a kedvezmények és támogatások, amely a heteroszexuális házaspároknak is, és a házasságkötés ténye megjelenik majd a születési anyakönyvi kivonatukban és a halotti bizonyítványukban is.

A döntés nem okozott nagy meglepetést, mivel az elmúlt hónapokban több szövetségi bíró, állami bíróság is az azonos nemű házasság legalizálása mellett döntött, miközben sok képviselő és a választók is kiálltak az LMBTQI emberek egyenlő jogai mellett. Azért persze a legfelsőbb bíróság döntését nagy éljenzés fogadta az épület előtt, sokan órák óta vártak a bejelentésre.

[title]"Ma nagy lépést tettünk az egyenlőség felé. A homoszexuális és leszbikus pároknak mostantól ugyanúgy joguk van összeházasodni, mint mindenki másnak" - írta Barack Obama elnök a Twitterén. A Fehér Ház hivatalos Twitter oldalán egyébként szívárvány színűre cserélték a képet a bejelentés után. A 2016-os demokrata elnökjelöltség legesélyesebb várományosa, Hillary Clinton ezt posztolta: PROUD.

Ugyanakkor több vallási konzervatív republikánus támadta a döntést. "Ellen kell állnunk, és el kell utasítanunk a bírói zsarnokságot, nem szabad meghátrálnunk" - mondta Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó, aki 2008 után jövőre is indul a republikánus elnökjelöltségért. A republikánus elnökjelöltségért szintén induló Jeb Bush, George W. Bush öccse azt mondta, hogy ő a hagyományos házasságban hisz, és úgy véli, hogy a legfelsőbb bíróságnak az egyes államok hatáskörében kellett volna hagynia, hogy döntsenek ebben a kérdésben.

[title]Az ország első, azonos neműek között kötött házassága 11 évvel ezelőtt történt, Massachusetts államban. Azóta rohamosan terjedt az engedélyező államok száma. Mára az amerikaiak 70 százaléka él olyan államban, ahol legális az azonos nemű házasság. A legfelsőbb bíróság előtt legutóbb 2013-ban járt a kérdés, de akkor nem jutottak dűlőre.

Az Index és a 444.hu cikkei alapján

Témák