Transzneműek karácsonyra | Háttér Társaság

Transzneműek karácsonyra

Kulcsszavak
Sean Baker, Tangerine

[title] A Magyarhangya karácsonyra a hazai mozikba is elhozza a Sundance-en bemutatott Tangerine című filmet, ami a nemrég véget ért Cinefest Nagydíját és Közönségdíját is megnyerte. Az iPhone-nal forgatott film arról szól, hogyan élik az életüket és töltik el a szentestét a fekete transzszexuális prostituáltak Los Angeles lepukkant környékén.

A Tangerine-t a kritikusok is imádják, az Index például ezt írta róla:

Sean Baker filmje kábé az egyik legviccesebb dolog, amit ember láthat idén a mozikban, egy lehengerlő energiájú, szófosós, merész és tényleg nagyon jó vígjáték, csak éppen olyan emberekről és helyekről szól, amikkel szemben egy középosztálybeli nyárspolgár a távolságtartást választja.

[title] A technikai részleteket ismertetését nehéz kikerülni ennél a filmnél, Baker és stábja három, anamorfikus lencsével pimpelt Iphone 5-tel (és egy kétméteres hangmérnök segítségével) forgatta a Tangerine-t, úgyhogy a járókelők nem mindig tudták, hogy film készül, ráadásul a pici kamera miatt elég vagány kameramozgásokat lehetett művelni, amitől a film néha átvált videoklipesbe, de ez egyáltalán nem zavaró, sőt, még jobb lendületet ad neki. A kép minőségére egyáltalán nem lehet panasz, jobban néz ki, mint a kilencvenes évek végi Dogma-filmek, ha valamihez hasonlítani kellene, az a Crank lenne (ott is olcsó digitális kamerákkal vették fel Los Angeles kevésbé glamúros részeit, mondjuk ott Jason Statham vágott rendet, nem két transznemű prostituált). És Baker baromi tehetséges rendező, tele van vizuális gegekkel, vicces arcokkal, kompozíciókkal, tényleg le a kalappal mindenki előtt, aki ebben a filmben részt vett.

További érdekesség, hogy a Cinefesten a film producere, Shih-Ching Tsou is ott volt, aki a filmben is felbukkan: a fánkbolt ideges eladóját alakítja. A fesztivál nagydíját, amit a Tangerine elnyert, egyébként a szintén Miskolcon vendégeskedő Gaspar Noé adta át.

Témák