Uganda: még színdarabokban sem lehet tolerancia mellett agitálni | Háttér Társaság

Uganda: még színdarabokban sem lehet tolerancia mellett agitálni

Jelenet a betiltott színdarabbólKét év börtön fenyegeti Ugandában, a homofóbia világközpontjában David Cecil brit producert, amiért színre vitt egy melegtémájú színdarabot, amelynek főhősét, a másságát bevalló üzletembert versenytársai a homoszexualitását kihasználva tönkre tesznek, a barátai elhagynak, a papok által felhergelt munkásai pedig meggyilkolnak. A kampalai Nemzeti Színházban a rendőrség szakított félbe egy másik homofóbiaellenes darabot.

A 25 millió lakosú, egyre tehetősebb közép-afrikai ország a homofóbia világközpontja lett, miután neoprotestáns amerikai prédikátorok kísérleti laboratóriumként használták fel és ide exportálták homofób ideológiájukat, amely itt termékeny talajra talált. Az ország kormánya a világ legbrutálisabb melegellenes törvényével készül "megajándékozni karácsonyra az ugandai népet".

A folyó és a hegy című tragikomédiát mindössze néhány alkalommal tudták bemutatni alig ismert magánszínpadokon, mert a hatóságok betiltották, a producert pedig szeptember 3-án letartóztatták. A főszereplők egyike szerint a színdarab, amely lényegében az országban az utóbbi években fellángolt példátlan homofóbia hátterét firtatja, a várttal ellentétes hatást ért el, csak tovább rontott a melegek helyzetén. Az ugandai közönség csak a melegek ellen uszító papok és politikusok demagógiáját ismerheti meg a médiából.

A folyó és a hegy című darab, amelyet egy Ugandában élő brit költő, Beau Hopkins írt kifejezetten az afrikai publikum számára, egy homoszexuális gyártulajdonosról szól, akit előbújása után meggyilkolnak a lelkésznek mondott prédikátorok által felhergelt munkásai. A darab bemutatását a kampalai nemzeti színház megtagadta, így kisebb magán színjátszóhelyeken adták el, összesen nyolcszor, mielőtt a médiahatóság ideiglenes játszási tilalommal sújta a művet.

Okuyo Joel Atiku 'Prynce' 28 éves színész, aki a főszereplőt, a melegségét egy bárban egy biliárdjáték és egy korsó sör után a barátjának megvalló Samsont alakítja, elmondta, hogy "szó szerint 100 százalékban negatív" reakciókat kapott a darabban való részvételére, még művésztársai és az UBC ugandai közmédia munkatársai részéről is. A színész szerint nem lehet csodálkozni az átlagemberek véleményén, ha még a médiamunkások is így gondolkodnak, hiszen az emberek többnyire csak a médiából hallanak a darabról.

Ő - mint a holland rádiónak elmondta - művészi kihívásból vállalta a szerepet és azért, hogy vitát kezdeményezzen, rádöbbentve az embereket arra, hogy a melegek is társadalom részét alkotják. A totális kudarc ellenére 'Prynce' újra színpadra lépne a betiltott darabban, mert - mint mondta - a művészet lényege éppen a tabudöntögetés, és minden ilyen folyamat apró lépésekkel kezdődik.

Másként látja a helyzetet egy másik fő szereplő, Rehema Nanfuka, aki egy konzervatív lelkésznőt alakított a darabban. A 26 éves színésznő visszatekintve megkérdőjelezi az egésznek az értelmét. Ő azt remélte, hogy legalább keveseknek a véleményét sikerül megváltoztatni, de szerinte süket fülekre találtak; már nem biztos abban, hogy a megcélzott emberek egyáltalán érdekeltek-e a változásban, az általa ismert személyek közül egyedül az édesanyja kezdi lassan megérteni a homoszexualitást.

Nanfuka úgy érzi, a darabbal "csak még jobban elidegenítették az ugandaiakat a melegektől". Mint kifejtette, az átlagugandaiak csak azután hallottak a darabról, hogy David Cecilt letartóztatták, és a helyi homofóbok kihasználták az alkalmat, hogy hajtogassák populista szólamaikat, miszerint a Nyugat "exportálja" Afrikába "a természetellenes bűnt".

A nyilvánosságnak nem a színmű eredeti, a toleranciáról, a vallásról való elgondolkodásról szóló üzenete jutott el, mégcsak nem is a humora, hanem a darab elleni uszítás. Simon Lokodo erkölcsügyi miniszter például kijelentette, hogy a betiltott darab "igazolni próbálta a homoszexualitás propagandáját", és ezzel a legtöbb ugandai egyetért.

Mindkét színész elítélte az ugandai médiahatóságot A folyó és a hegy betiltásáért. Szerintük a médiatanácsnak nem szabadna beleszólnia művészeti kérdésekbe, mert ily módon megtagadják a lehetőséget az ugandaiaktól, hogy saját véleményt alkossanak a homoszexualitásról. Az emberek a médiától függnek, amely csak a színdarab valódi üzenetét kiforgató papok és politikusok véleményét visszhangozza - mutattak rá.

Rehema Nanfukát annyira kiábrándította a toleranciát prédikáló színdarab kudarca, sőt bumeránghatása, hogy szerinte nem is kellene foglalkozni a homoszexualitás témájával a nyilvánosság előtt, "ráhagyva a kérdést az érintett családokra", mert így elkerülhető lenne, hogy "papok és politikusok eltérítsék a témát".

A 34 éves producert egyébként az őrizetbe vétel után néhány nappal szerény (200 dollár) óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de elvették az útlevelét, hogy ne tudja elhagyni az országot a bírósági tárgyalásig. Az egy kis színitársulatot és egy kulturális központot működtető férfi ellen az a a vád, hogy "megtagadta az engedelmességet a törvényes parancsoknak".

A szentségtöréssel felérő darab rendezője, Angella Emurwan szerint azért használták a tragikomédiát - a humort -, hogy emészthetőbbé tegyék a színművet, mert aki képes együtt neveni mással, az hajlamasobb arra is, hogy meghallgassa a másik felet. A szerző, az ideiglenesen Ugandában élő Beau Hopkins tagadja, hogy a homoszexualitást pártfogoló darabot írt volna, szerinte a mű arról szól, hogyan tudnak manipulálni egyesek bizonyos témákat a saját önző céljukra.

Néhány héttel a brit producer letartóztatása után, november 7-én a rendőrség a bemutató kellős közepén oszlatott fel az Ugandai Nemzeti Színházban egy másik toleranciadarabot, a Megvilágosítani az árnyékokat címűt, amelyet emberi jogi, köztük melegjogi aktivisták vittek színre.

Az előadás félbeszakítását állítólag maga a nemzeti színház kérte azért, mert úgymond a társulat nem a színház által is jóváhagyott, hanem egy megváltoztatott verziót mutatott be, márpedig - mint a színház szóvivője, Godfrey Lule mondta - "ha egy sajátos csoport népszerűsítéséről vagy rejtett szándékról van szó, a teátrum nem engedélyezheti a bemutatót".

A rendőrség nem sokkal azután hatolt be a színházba és kergette el a több száz nézőt, hogy Frank Mugisha nemzetközileg elismert melegjogi aktivista nyitóbeszédével megkezdődött az előadás. Mugisha, a SMUG melegszervezet vezetője elmondta, hogy két hónapon át próbálták a darabot, hogy azt minél szélesebb körben elfogadható módon mutathassák be.

A producerek tagadták a homoszexualitás népszerűsítésének vádját, szerintük a darab (csak) arról szólt, hogy tiszteletben kell tartani minden emberi lényt.

A tragikus ugandai helyzetről szól egy új, szerte a világban bemutatott felkavaró dokumentumfilm, a Call me Kuchu (Nevezz buzinak!). Az amerikai Katherine Fairfax Wright és a müncheni születésű Malika Zouhali-Worrall a meggyilkolt melegaktivista, David Kato és társainak a homoszexuálisok megkülönböztetése és üldözése elleni reménytelennek tetsző küzdelméről, az ugandai melegek hétköznapjairól, felvillantva papok és politikusok gyújtó hangúg gyűlöletbeszédeit, a vak gyűlölettel eltelt tömeg képét az úgynevezett istentiszteleteken.

Hatter.hu

Témák