Ugandában 38 civil szervezetet tiltanak be a homoszexualitás "terjesztése" miatt | Háttér Társaság

Ugandában 38 civil szervezetet tiltanak be a homoszexualitás "terjesztése" miatt

Kulcsszavak
Afrika, betiltás, Uganda

Ugandában 38 civil szervezetet tiltanak be azért, mert a homoszexualitást propagálják - jelentette be Simon Lokodo ugandai erkölcsügyi ("etikai és integritási") miniszter. "Vizsgálódtam, és a legcsekélyebb kétségem sincs afelől, hogy ezek a civil szervezetek a homoszexuális kérdések előmozdításával foglalkoznak" - mondta a miniszter, volt katolikus pap.

Az erkölcsügyi miniszter szerint ezeken az egyesületeken keresztül külföldi pénzeket "csatornáznak be" ugandai melegek számára azzal a céllal, hogy azok kiskorúakat csábítsanak homoszexualitásra.

A miniszter azt mondta, hogy a betiltandó civil szervezetek listáját már a belügyminiszter elé terjesztette, és reméli, hogy betiltásuk mihamarabb megtörténik. "Minél előbb, annál jobb" - mondta.

A betiltott szervezeteket nem nevezték meg, egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy egyaránt vannak közük hazai és külföldi csoportok.

A melegbarát civil szervezetek betiltásának előjátékaként június 18-án, hétfőn feloszlattak egy regionális nemzetközi melegkonferenciát, amelyet egy szállodában tartottak volna a főváros, Kampala közelében.

A hatóságok terrorveszély ürügyén zárták le órákra a rendezvény helyszínét, majd előállították annak résztvevőit, Ugandán kívül Kenyából, Tanzániából és Ruandából érkezett melegaktivistákat, akiket jelenlétük céljairól faggattak.

Hatter.hu

Témák