Ultranacionalista párt védené a melegek jogait Törökországban | Háttér Társaság

Ultranacionalista párt védené a melegek jogait Törökországban

Demirel és a melegaktivisták találkozójaAz MHP török ultranacionalista párt alelnöke fogadta szerdán egy melegjogi szervezet képviselőit, és kijelentette, hogy a hatalomnak kötelessége megvédeni a melegeket még akkor is, ha a társadalom egy része megveti őket. Miután az AKP kormányzó iszlámista párt elutasította a melegvédő alkotmánymódosító javaslatot, az ankarai parlament harmadik legerősebb pártja, az MHP kopromisszumos javaslattal próbálta elérni, hogy az alaptörvény valamilyen módon mégis kimondja a melegek védelmének szükségességét.

A vezető török melegszervezet, a KAOS GL kétfős küldöttségét az ultranacionalista MPH szociális kérdésekkel foglalkozó alelnöke, az esélyegyenlőségi parlamenti bizottsága tagja, Ruhsal Demirel asszony hívta meg a pártszékházba. A találkozón a politikus kijelentette, hogy "a kormány, az állami szervek és a politikusok felelőssége megvédeni a meleg és transznemű állampolgárokat a diszkriminációtól és az erőszaktól még akkor is, ha a társadalom egyes részei előítéleteket táplálnak a szexuális orientációt és a genderidentitást illetően".

Demirel szerint mindenkinek el kell gondolkodnia, ha "apák megölik gyermekeiket". Ha el akarjuk mélyíteni hazánkban a demokráciát és az emberi jogokat, és közös platformra akarunk hozni mindenkit, nyitottnak kell lennünk az információmegosztásra és a párbeszédre, még akkor is, ha nem vagyunk képesek meggyőzni egymást - jelentette ki a politikus asszony.

A szélsőjobboldaliként is emlegetett Nacionalista Mozgalom Párt alelnöke megértően beszélt a kenyerüket szexmunkásként megkereső transzneműekről is, akiknek helyzetét szerinte az emberi jogok és az egészségügy szempontjából kell kezelni. A Hürriyet című lap beszámolója szerint a KAOS GL küldöttei felajánlották segítségüket gyűlöletbűncselekmény-ellenes és antidiszkriminációs jogszabályok kidolgozásához.

Az ultranacionalista párt volt az, amely a török parlament alkotmányügyi bizottságának szeptember 10-i ülésén egy kompromisszumos javaslattal próbálta kiterjeszteni az alaptörvényi védelmet a szexuális kisebbségekre, miután Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök kormányzó iszlámista pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megvétózta azt az ellenzéki indítványt, hogy az alaptörvény (esély)egyenlőségi passzusa tiltsa meg a szexuális irányultságon és a genderidentitáson alapuló megkülönböztetést.

Az alkotmány "Alapvető jogok és szabadságjogok" című, az emberek egyenlőségének védelméről szóló fejezetének vitájában az AKP kormánypárt egyetlen mozdulattal lesöpörte az asztalról az ellenzéki szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) és a Béke és Demokrácia Pártja (BDP) által beterjesztett egyenlőségi indítványt, amely kimondta volna, hogy "az állam kötelessége felszámolni a kulturális és társadalmi előítéletekből fakadó szokásokat és jogszabályokat".

Az iszlámista kormánypárt isztambuli képviselője, Mustafa Şentop leszögezte, hogy az AKP hallani sem akar a melegjogok megemlítéséről sem a török alkotmányban, sem semmiféle nemzetközi egyezményben. A kormánypárti vétó után az ultranacionalista MHP javasolta, hogy az alkotmány mondja ki, hogy "senkit sem szabad diszkriminálni, bármi is legyen az oka"; Faruk Bal konyai parlamenti képviselő szerint egy ilyen megfogalmazás "mindenkire" kiterjesztené az alkotmányos védelmet, így a melegekre is.

Hatter.hu

Témák