Utcai felvonulás helyett négy fal közt "ünnepeltek" a belgrádi melegek | Háttér Társaság

Utcai felvonulás helyett négy fal közt "ünnepeltek" a belgrádi melegek

Nem adják fel felvonulás megtartásának a tervét a belgrádi melegjogi aktivisták, akik a betiltott utcai menet helyett "négy fal között", egy konferenciateremben tartottak büszkeségnapi rendezvényt szombaton a szerb fővárosban; tüntetőleg már ki is tűzték a jövő évi prájd időpontját, amelyet egy transzparensen adtak a világ tudtára az épület előtt, a járdán. A szerb kormányfő szerint vér folyt volna a belgrádi utcákon, ha nem tiltják be a rendezvényt.

"A melegparádé nem cirkusz, nem fogunk eltűnni, nem fogjuk feladni és továbbra is láthatók maradunk" - jelentette a főszervezők egyike, Goran Miletic aktivista a zsúfolásig telt belgrádi médiaközpontban, hozzátéve: reméli, hogy az időpont kitűzésével a hatóságoknak immár lesz elég idejük felkészülni az egy év múlva, szeptember 28-án tartandó melegfelvonulásra.

A résztvevők rövid időre kimentek a szabadba is egy "kicsiny, csendes, erőszak- és mozdulatmentes tiltakozásra", és az épület előtti járdára leülve lengettek szivárványszínű zászlókat, és bontották ki a transzparenst a 2013-as Belgrád Prájd tervezett időpontjával. Az épület környékén mindenfelé rendőrök ügyeltek a rendezvény biztonságára.

Bár a melegfelvonulás nem előfeltétele az Európai Unióhoz való szerb közeledésnek, az esemény a belgrádi kormány emberi jogok melletti elkötelezettségének vizsgája volt, amelyet Szerbia elbukott - állapították meg a "Tizenkét évvel a demokratikus változások után: az lmbt-jogok mint próbakő" című rendezvényen.

Birgitta Ohlsson svéd EU-ügyi miniszter, aki a tervek szerint részt vett és felszólalt volna a melegfelvonuláson, mélységes csalódottságának adott hangot a rendezvény betiltása miatt, és hangsúlyozta, hogy az Európai Unió "nem fogja elfogadni az egyenlőtlenséget és a homofóbiát". - Egy európai városban betiltották a prájdot, és ez diszkriminációt jelent. Én nem ilyen Európában akarok élni - mondta a miniszter, felszólítva "minden politikust", hogy szegüljön szembe az intoleranciával.

Marije Cornelissen, az Európai Parlament zöldpárti holland képviselője kijelentette: nem maradhat következmények nélkül, hogy a szerb kormány képtelen volt megfelelő védelmet nyújtani a felvonulás megtartásához. Arra kérte a jelenlévő külföldi nagyköveteket, hogy javasolják kormányuknak a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését. Cornelissen szerint Szerbia elbukott az első nagy vizsgán azzal, hogy hagyta győzni a huligánokat.

Vincent Degert, az Európai Unió belgrádi képviseletének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerb lakosság jelentős része betegségnek tartja a homoszexualitást, ami elfogadhatatlan, és erről a problémáról lehetőleg nyilvános vitát kell tartani az előítéletek felszámolása céljából.

A zárt helyen tartott szombati rendezvényt egyperces néma csenddel fejezték be, tiltakozásul a felvonulás betiltása ellen.

Ivica Dacic miniszterelnök, belügyminiszter egy lapinterjúban azzal próbálta meg igazolni a tilalmat, hogy úgymond Szerbia állampolgárainak 80 százaléka ellenzi a melegfelvonulást, és vérontás lett volna, ha nem tiltják be a rendezvényt. "Mégha 5000 rendőrt is vezényeltünk volna ki, zavargások, harcok lettek volna, vér folyt volna" - mondta a Press című lapnak adott nyilatkozatában a kormányfő, hozzátéve, hogy nyugati nagykövetségeket is megtámadtak volna a zavargásokban.

Hatter.hu

Témák