Washington szerint alkotmányellenes a melegházasságok hátrányos megkülönböztetése | Háttér Társaság

Washington szerint alkotmányellenes a melegházasságok hátrányos megkülönböztetése

Az amerikai igazságügyi minisztérium álláspontja szerint alkotmányellenes az a szövetségi törvény, amely az egyes államokban törvényes frigyre lépett homoszexuális párok esetében kizárja a házaspároknak járó pénzügyi kedvezményeket - közölték szombaton amerikai napilapok.

Az igazságügyi tárca pénteken adott ki állásfoglalást az 1996-ban elfogadott szövetségi házasságvédelmi törvénnyel (DOMA) kapcsolatban, amelynek alkotmányosságát kétperes eljárással kapcsolatban márciusban kezdi majd el vizsgálni az amerikai legfelsőbb bíróság. A szövetségi törvény meghatározása értelmében házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, így az azonos nemű házaspárok elesnek a szövetségi adózás, a társadalombiztosítás, a csődvédelem és betegszabadság terén nyújtható kedvezményektől.

"A homoszexualitás erkölcsi alapon történő ellenezése, noha mély személyes meggyőződést tükrözhet, nem lehet olyan törvényes politikai cél, amely igazolhatja, hogy a melegekkel és leszbikusokkal kapcsolatban ne érvényesítsenek egyenlő bánásmódot" - hangozott Donald Verrilli főügyész-helyettesnek a házasságvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalása.

Eric HolderBarack Obama májusban nyíltan kijelentette, hogy támogatja az azonos neműek házasságát, és arra utasította Eric Holder igazságügyi minisztert (a képen), hogy az általa irányított tárca ne lépjen fel a bíróságokon a DOMA védelmében. A kongresszusi republikánusok ezzel szemben elvi kérdésnek tekintik a házasságvédelmi törvény megtartását, aminek érdekében jogi eszközökhöz kívánnak folyamodni.

Novemberben három újabb állam - Maryland, Washington és Maine - csatlakozott ahhoz a korábbi hathoz és a szövetségi fővároshoz, amelyekben engedélyezték a homoszexuális párok egybekelését. Több államban elismerik az azonos neműek élettársi viszonyát vagy "civil szövetségét", másokban viszont a helyi alkotmány kifejezetten tiltja a homoszexuálisok frigyre lépését.

A kongresszusban előkészület alatt áll a házasság tiszteletéről szóló törvény, amely a DOMA helyébe léphet majd. A készülő jogszabály nem tiltaná meg az államok számára az azonos neműek házasságának engedélyezését, de arra sem kötelezné őket, hogy elismerjék a más államokban megköttetett homoszexuális frigyeket.

forrás: MTI

Témák