A Yogyakarta alapelvek érvényesülése Magyarországon | Háttér Társaság

A Yogyakarta alapelvek érvényesülése Magyarországon

A Yogyakarta alapelvek érvényesülése Magyarországon

2007 márciusában huszonkilenc emberi jogi szakértő, köztük civil szervezetek, tudományos műhelyek képviselőinek és az ENSZ több különleges jelentéstevőjének a részvételével Yogyakartában elfogadták a Yogyakarta alapelvek a nemzetközi emberi jogi szabályok alkalmazásáról a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatban c. dokumentumot. A dokumentum huszonkilenc alapelv kapcsán részletesen elemzi, hogy az államoknak milyen kötelezettségei és teendői vannak a szexuális irányultság és nemi identitás szerinti hátrányos megkülönböztetés felszámolása területén. 

A jelen jelentés a hazai jogszabályok, állami gyakorlatok és az elérhető szakirodalom áttekintése alapján pontról pontra elemzi, hogy mennyiben felel meg a hazai jogrend az alapelvek által rögzített, az LMBT emberekkel kapcsolatos nemzetközi emberi jogi standardoknak.

A kiadvány Háttér Társaság Az LMBT emberek esélyegyenlőségének horizontális politikává tétele c. projektje keretében készült, amely az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus Civil Támogatási Alapjának, valamint az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány – a magyarországi lebonyolító alapítványok – támogatásával valósult meg.

Megjelent: 
2010. december
Típus: 
jelentés
Terjedelem: 
127 oldal
Nyelv: 
magyar

Témák