11. LIFT Fesztivál | Háttér Társaság

11. LIFT Fesztivál

Kulcsszavak: 
LMBT
Dátum: 
2016. október 7., péntek - 00:00 - 2016. október 9., vasárnap - 23:45
11. LIFT Fesztivál
Programtípus: 
előadás

A programok itt is elérhetőek/Programs are available here:
http://www.labrisz.hu/11-lift-fesztival-programfuzet

1+1 nő
11. Leszbikus Identitások Fesztiválja
2016. október 7-9., Budapest

Helyszínek:
Pénteken és szombaton:
Ferencvárosi Művelődési Központ, Haller utca 27.
MÜSZI, Blaha Lujza tér 1.
Vasárnap:
Közkincs Könyvtár, Rákóczi út 11.

Október 7. péntek

Megnyitó
19.00, Gobbi Színházterem

A fesztivált megnyitja Bán Zsófia író, irodalomkritikus.
A 2016-os LIFT-díjazott laudációja és az irodalmi pályázat nyerteseinek kihirdetése.
Zenél Barna Margit.

Film
20.30-22.00, Szalon
Két puha, két kemény
Kanadai dokumentumfilm, 2016, 71 p. Rendezte Mark Kenneth Woods és Michael Yerxa.
Egy kis csoport a kanadai Nunavutban nagyszabású LMBT Pride-ünnepségre készül a sarkvidéken. A film feltárja, hogy a gyarmatosítás és a vallás hogyan szégyenítette meg és törölte ki a hagyományos inuit hiedelmeket a szexualitásról és a családszerkezetről, és hatvan évvel később egy új inuit generáció hogyan próbálja meg aktívan „szégyenteleníteni” saját múltját.
Angolul, magyar felirattal.
Kanada Nagykövetségének támogatásával.

Október 8. szombat

A szombati programok, ahol nincs külön jelölve, magyarul zajlanak, igény szerint angol tolmácsolással.

13.00-14.30, Galgóczi terem
Idősebb leszbikusok: Egy kutatási projekt egykor és ma
A workshop egy 2006-os idősebb leszbikus nőkről és az időskori „jó élethez” szükséges speciális igényekről szóló kutatási projektet mutat be. Ezek után megvizsgálja, milyen a helyzet most, tíz évvel később: olyan konkrét német szervezeti példákat veszünk elő, amelyek célja segíteni az idősebb leszbikusok társadalmi helyzetén, és javítani az életkörülményeiken. Várjuk a tapasztalatcserét a magyarországi és más országok idősebb leszbikusaival, hogy megvitassuk az öregedés kérdéseit – önrendelkezve, összeköttetésben, egy nyitott társadalomban.
Vendég: Ulrike Schmauch, Frankfurti Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Német nyelven, magyar tolmácsolással.

15.00-16.30, Galgóczi terem
“Sappho 60 lesz”. Idősebb leszbikusok élete Münchenben: láthatóan és büszkén
Sabine Holm, müncheni vendégünk, aki a ’70-es évek eleje óta aktivista, beszámol az idősebb leszbikusok munkájáról és életéről. Egy rövidebb személyes hangvételű visszatekintés után a női és leszbikus mozgalomról, mesélni fog a jelenlegi helyzetről és az idősebb leszbikusok csoportjairól, programjairól, különösen a „Sappho goes 60” (Sappho 60 lesz) csoportról, melynek öt évvel ezelőtt társalapítója volt. A „Sappho 60 lesz” célja, hogy az idősebb leszbikusok önálló életet élhessenek – egymáshoz kötődve, láthatóan és büszkén. Beszélni fog az idősebb leszbikusokat érintő pénzügyi kihívásokról, szövetségeikről, politikai koalícióikról, perspektíváiról és életéről. Végül tapasztalatcserét kezdeményez a magyar és német leszbikusok munkamódszeréről, tudásáról.
Német nyelven, magyar tolmácsolással.

15.00-16.30, Szalon
1+1 nő és a gyerek(ek). Élettársak, bejegyzett élettársak és gyermekeik jogai
A bejegyzett élettársi kapcsolat nemrég tervezett kiüresítése és egy pécsi leszbikus pár örökbefogadásának ellehetetlenítése kapcsán az azonos nemű párok és gyermekeik jogai ismét a politikai viták kereszttüzébe kerültek. Gyakorlati szemléletű workshopunk során a hazai jogi lehetőségeket tekintjük át a Háttér Társaság két aktivistájával.

17.00-18.30, Szalon
Leszbikus állatok a természetben. Keresztények után biológusok a leszbikusokért?
Az azonos nemű kapcsolat ellen sokszor azzal érvelnek, hogy „nem természetes”. Mint biológus elemezni fogom ezt az állítást, és hozok ellenpéldákat, ahol megjelenik a természetben a leszbikus kapcsolat, vagy akár az aszexualitás is lehet sikeres evolúciós stratégia.
Holland Kati

17.00-18.30, Galgóczi terem
Leszbikus és feminista szemééééét 2! Kollektív kollázs és képregény workhop
Idén hétköznapi képeket és hangzatos újságcímeket állítunk a fejük tetejére, és közösen trashy leszbikus, queer és feminista kollázsokká és képregényekké varázsoljuk őket. Vágunk, törlünk, ragasztunk, rajzolunk, festünk, írunk, kommentálunk, összerakunk. Akárcsak tavaly, az egyetlen, amit elvárunk: a vágy, a humor, az engedetlenség, az értelmetlenség és a tiltott gondolatok túltengése! Várunk szeretettel!
Teja O., Leszbikus-Feminista Egyetem (LFU), Ljubljana, Szlovénia
Angolul, magyar tolmácsolással

17.00-18.30, Galgóczi Room
Lesbian and feminist trash 2! Collective collage & comic creation workshop
This year we will reclaim everyday images and pompous titles and re-make them into trashy collective collages & comics with lesbian, queer and feminist content. We will cut, wipe, stick, draw, paint, write, comment, collage. Bring your own pictures, titles or parts of magazines, newspapers and comics. Like last year, we only expect an excess of desire, humour, disobedience, nonsense and prohibited thoughts!
Warmly welcome!
Teja O., Lesbian-Feminist University/LFU (Ljubljana, Slovenia)
In English, with Hungarian translation

19.00-20.30, Szalon
Pandora szelencéje. Leszbikus és biszexuális nők a homofil mozgalom korában
Hogyan éltek a leszbikus és biszexuális nők a weimari köztársaságbeli Berlinben vagy a negyvenes-hatvanas évek Amerikájában? Mi jellemezte a magán- és a közösségi életet? Milyen volt a leszbikus sajtó, és hogyan kezdődött a mozgalom? Ezen kérdésekre ad választ az illusztrált előadás.
Hanzli Péter, Háttér Archívum

19.00-20.30, Galgóczi terem
A magánügy közügy – a közügy magánügy. Emberként a tudományos világban: hogyan alakít a tudomány minket, és hogyan alakítjuk emberi mivoltunkkal a tudományt?
Ez a workshop közös kísérlet arra, hogyan tudjuk felderíteni a tudományos szövegek személyes vonatkozását. Hogyan tudjuk felhasználni a ráció mellett az érzelmeinket és a testünk sokszor öntudatlan reakciót is a tanulásban, a kutatásban, az ismeretszerzésben?
Czigány Katinka

22.00-23.00, Müszi
Tánctanítás a Charme Hungary-vel
Szeretnél hódítani a bulikon a latin táncok szenvedélyével? Vagy elkápráztatnád ismerőseidet a standard táncok eleganciájával? Gyere és táncolj velünk! Ha már tudsz táncolni, vagy csak ismerkednél az alapokkal, nálunk a helyed! A LIFT-en ízelítőt kaphatsz a táncos világ izgalmaiból!
A Charme Hungary egy 2009 óta működő azonosnemű társastánc egyesület, az országban a műfaj egyetlen képviselői. A Charme Hungary Táncklubot négy táncos pár alapította, azzal a céllal, hogy a magyar azonosnemű táncosoknak gyakorlási lehetőséget biztosítson a minél eredményesebb versenyzéshez. Egyesületként azon dolgozunk, hogy a magyarországi LGBTQ emberek számára olyan szociális és sport közösséget biztosítsunk, ami erősíti a láthatóságot és az elfogadást.

Party
22.00-4.00, Müszi
DJ Cyborgmonkey éjszakai lény, akivel queer fesztiválokon, feminista adománygyűjtő bulikon, büszkeség-/szégyenmeneteken és házibulikon találkozhatunk a DJ-pult mögött, Budapesttől Bécsen, Varsón, Wrocławon és Poznańon át Torontóig. https://soundcloud.com/cyborgmonkey-1
Csak nőknek és transz embereknek!

Október 9. vasárnap

15.00-20.00, Közkincs Könyvtár
Lazulás a könyvtárban
A LIFT utolsó napján, vasárnap délután várunk egy teára. Lazítsunk, beszélgessünk, játsszunk, nézzünk filmeket együtt Budapest első feminista könyvtárában! Oszd meg velünk a tapasztalataidat, mondd el, hogy érezted magad a LIFT-en, mit hogyan csináljunk szerinted jövőre. 16 órától válogatás a Budapesti Leszbikus Filmbizottság filmjeiből, 18 órakor pedig a diák Oscar-jelölt „Szép alak” c. rövidfilmet vetítjük, majd a rendezővel és a főszereplővel beszélgetünk. Hozz magaddal inni- és harapnivalót!

Jegyárak:
Film: 500 Ft
Szombati napijegy: 1000 Ft
Buli: 1500 Ft
Támogatói jegy: 4000 Ft

A jegyek megvásárlásával a LIFT költségeihez és a Labrisz Egyesület működéséhez járulsz hozzá. A 4000 Ft-os Támogatói jegyért minden LIFT programra bejöhetsz és kapsz egy dedikált Eltitkolt Évek kötetet ajándékba.

Témák