Lumière Filmklub: Csajkor | Háttér Társaság

Lumière Filmklub: Csajkor

Dátum: 
2016. március 8., kedd - 19:00 - 2016. március 9., szerda - 18:45
Lumière Filmklub: Csajkor
Programtípus: 
beszélgetés, filmvetítés

Hogyan tud ma egy nő Magyarországon érvényesülni? Mi kell a sikerhez? Miért alacsony még mindig a nők száma vezető pozíciókban? Milyen kihívásokat kell leküzdeniük a nőknek, ha előre szeretnének jutni? Ezekre a kérdésekre keressük a választ vendégeinkkel Balanyi Bibiánával, a Mensa International elnökével. A beszélgetés után a Csajkor című filmet vetítjük.

A francia Csajkor volt az Európai Parlament Lux-díjának három döntős filmjének egyike 2014-ben a friss Oscar-díjas Ida, illetve a szlovén Osztályellenség című filmek mellett. A Csajkor egy afrikai bevándorló család 16 éves lányáról szól, aki úgy dönt, hogy nem hagyja, hogy az élet tovább játsszon vele.
Tinédzsernek lenni sehol sem könnyű, de a Párizs külvárosában lakó Marieme (Karidja Touré) többszörösen hátrányos helyzetben van. Marieme 16 éves, édesapja nincsen, édesanyja takarítónő, a bátyja pedig terrorban tartja őket. A pofonok úgy szállnak Marieme családjában, mint a reggeli köszöntések; ráadásul a lány rossz jegyei miatt nem tanulhat tovább gimnáziumban. Marieme reménytelen helyzetéből végül a legegyszerűbb kiutat választja: rossz társaságba keveredik.

További információ a filmről: http://www.port.hu/csajkor_bande_de_filles/pls/w/films.film_page?i_film_...

Témák