A Háttér Archívum és Könyvtár adatbázisa | Háttér Társaság

A Háttér Archívum és Könyvtár adatbázisa

[node:title] A Háttér Archívum adatbázisának tételeit hosszú évek alatt több önkéntes munkatársunk gyűjtötte, fejlesztette. A Mások magazinban a kilencvenes években jelent meg lista arról, hogy mely könyvekben vagy filmekben jelenik meg az LMBTQI téma. Ezzel párhuzamosan irodalomszerető, filmkedvelő magánszemélyek, LMBTQI mozgalmárok és archivisták is készítettek hasonló tematikájú összeállításokat. Ezeket a listákat dolgoztuk fel, bővítettük és fejlesztettük tovább az elmúlt évek során egy adatbázissá.

Az online adatállomány egyben a Háttér Archívum és Könyvtár katalógusa is, hiszen az adatok között azt is feltüntetjük, hogy mely tételek érhetőek el gyűjteményünkben teljes terjedelmükben. Az interneten szabadon hozzáférhető anyagok esetében az adatbázis az internetes elérhetőséget is tartalmazza, így azok onnan egy kattintásra elérhetőek. A szabadon nem hozzáférhető anyagok előzetesen egyeztetett időpontban (archivum [kukac] hatter [pont] hu), egyesületünk irodájában tekinthetőek meg.

Elsőként a könyvek és a tanulmányok adatait tartalmazó listát tesszük elérhetővé, aztán majd fokozatosan kerülnek fel a filmek és a sajtóanyagok adatai is.

Az adatbázis természetesen tovább formálódik, folyamatosan kerülnek fel az újabb és újabb tételek. Akár a gyűjtésbe is be lehet kapcsolódni: akinek tudomása van olyan LMBTQI témájú  könyvekről, tanulmányokról, amelyek adatai még nem szerepelnek az adatbázisban, kérjük, hogy a http://hatter.hu/archivum/javaslat címen található űrlap kitöltésével értesítsen minket!

Az adatbázissal, annak használatával kapcsolatos észrevételeket az archivum [kukac] hatter [pont] hu címen várjuk.

A katalógus a következő linken érhető el: http://hatter.hu/archivum/katalogus

Témák