Könyvek, filmek, sajtó | Háttér Társaság

Könyvek, filmek, sajtó

Kulcsszavak: 
archívum, kultúra

A Háttér Archívum négy alábbi gyűjteménye a melegeknek, leszbikusoknak, biszexuálisoknak, transzneműeknek a (magyar) nyilvánosságban való megjelenését igyekszik bemutatni – a teljesség igénye nélkül.

Filmlistánkba azoknak a filmeknek a főbb adatai kerültek, amelyek fő- illetve mellékszereplői melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek. A válogatás másik szempontja: a filmet valaha bemutatták Magyarországon – moziban, televízióban, valamelyik Meleg és Leszbikus Kulturális fesztivál programjaként, illetve egyéb nyilvános vetítéseken (pl. az Óvegylet Alapítvány vetítésein stb.)

A annotált bibliográfia a melegeknek a világ- és a magyar szépirodalmi művekben való megjelenését mutatja be – a kötetek legfontosabb adataival. A művészi értékkel bíró alkotások mellett a témát érintő tudományos és ismeretterjesztő könyvek, kiadványok, valamint a meleg bulvárirodalom adatai is helyet kaptak itt. A meleg tematika mélységét is közöljük.

A sajtóválogatás a meleg témájú cikkek online változatai alapján készült és készül folyamatosan. A napi- és hetilapok, egyéb folyóiratok évek óta gyűjtött meleg témájú cikkei alapján készül a Mások kulturális folyóirat Csemegézés rovata. A Háttér hírek a nagyvilágban megjelent LMBTQI-témájú híranyagok felhasználásával készül.

Az adatbázisok különböző szempontok szerint – a címnevekre kattintva – rendszerezhetők, a bennük való eligazodást keresőprogram segíti.

A Háttér Archívum anyagainak a világhálón való megjelenését a Nemzeti Civil Alap támogatta.

Ha tudomással bír olyan könyvről, filmről vagy olyan adatról, amely nem szerepel az adatbázisok egyikében sem, vagy bármilyen észrevétele, kérdése van a listákkal kapcsolatban, kérjük jelezze azt a Háttér Archívum e-levélcímén: archivum [kukac] hatter [pont] hu. Itt várjuk azok jelentkezését is, akiknek olyan a melegekkel kapcsolatos könyvek, filmek, egyéb kiadványok, dokumentumok, anyagok vannak a birtokában, amelyekre már nincs szüksége és felajánlaná feldolgozásra gyűjteményünk számára.

A honlapon felhasznált hírek és fotók a Háttér Társaság a Melegekért adatbázisának részét képezik, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével.

Témák