HIV/AIDS megelőzési program | Háttér Társaság

HIV/AIDS megelőzési program

Kulcsszavak: 
HIV/AIDS

Magyarországon a HIV-fertőzöttek jelentős része a melegek köréből kerül ki, ezért egyesületünk alapításától fogva szervezője és aktív résztvevője a HIV- és AIDS-megelőző programoknak - a meleg közösségen belül és szélesebb körben is.

A Meleg Háttér Információs és Lelkisegély-szolgálatunkon keresztül igyekszünk minden adódó alkalommal felvilágosítást nyújtani a legfrissebb, HIV-fertőzéssel, AIDS-betegséggel kapcsolatos információkról és természetesen elbeszélgetünk mindazokkal, akik a témával kapcsolatban érdeklődnek. A HIV-vonalunkon keresztül - amely egésznap elérhető - lelki vigaszt igyekszünk nyújtani mindazoknak, akik megfertőződtek a vírussal, illetve már a betegség stádiumában élnek és erről beszélgetnének.

Felvilágosító füzeteket készítettünk a megelőzés lehetőségeiről a Nemzeti AIDS Bizottság támogatásával, illetve az elmúlt években többféle prospektust állítottunk össze, amelyben a biztonságosabb szexuális érintkezés legfontosabb szabályait fogalmaztuk meg. Ezeket a melegek által kedvelt és gyakran látogatott ismerkedő- és szórakozóhelyeken, valamint a meleg élet egyéb színterein terjesztjük. Lásd: Kiadványaink

Egyesületünk 2001 júniusától vesz részt a Center for AIDS Intervention Research (CAIR-Medical College of Wisconsin; Milwaukee, USA) által vezetett kutatásokban és HIV-megelőző programok kialakításában. A fiatalok (melegek és nem melegek) körében végzett viselkedésváltozást elősegítő programjaink törekednek arra, hogy szemléletváltozást idézzenek elő a szexuális életet élők körében a felelős magatartás kialakítása érdekében. E programjainkról részletesen lásd: Viselkedésváltozást elősegítő programok, Óvszerautomata-program.

Rendszeres szervezői és résztvevő vagyunk az AIDS Világnapoknak, nemzetközi AIDS-konferenciáknak. Egyesületünk alapító tagja a több civilszervezetet tömörítő Civil AIDS Fórum-nak (CAF) is. Lásd: A nyilvánosság előtt

Ebben a menüpontban igyekszünk ízelítőt adni egyesületünknek a HIV/AIDS megelőzés terén végzett munkájából. Többek között bemutatjuk az eddig végzett programjainkat, külön fejezetben ismertetjük a biztonságosabb szexuális érintkezéssel, illetve a HIV-fertőzéssel és az AIDS-betegséggel kapcsolatos tudnivalókat, valamint a szűrő- és tanácsadó szolgálatok elérhetőségeit, amelyeket nemcsak az LMBTQI-közösség tagjai, de a heteroszexuális kapcsolatban élők is hasznosíthatnak - egészségük védelmében.

Témák