A Szivárvány Misszió Alapítvány feljelentése a Toroczkai-ügyben | Háttér Társaság

A Szivárvány Misszió Alapítvány feljelentése a Toroczkai-ügyben

Feljelentés

Alulírott

feljelentést teszek     

ismeretlen tettesek ellen a Btk. 174/C. § 2. bekezdésébe ütköző az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértésének előkészülete,illetve a 174/B. § 3. bekezdésébe ütköző közösség tagja elleni erőszak előkészülete vétsége miattaz alábbi tényállás alapján. 

Tényállás

Előzmények

2008. július 5-én a Szivárvány Misszió Alapítvány szervezésében „Meleg büszkeség napi felvonulás” került megrendezésre, amellyel párhuzamosan több ellentüntetés zajlott. A rendőrség jelentése szerint a hivatalosan bejelentett ellentüntetéseken „buziverésre” szólítottak fel, ugyanakkor a résztvevőknél a felvonulók megdobálására odakészített rothadt gyümölcsöt és húst találtak. A bejelentett ellentüntetésekkel párhuzamosan a felvonulás menetének különböző pontjain be nem jelentett csoportok gyülekeztek, kövekkel, üvegekkel, tojásokkal dobálták meg a felvonulókat és az őket kísérő rendőröket, folyamatosan a felvonulók szexuális irányultságára vonatkozó gyűlölködő kifejezéseket skandálva. A rendőri biztosítás során 59 fő került előállításra a rendzavarások helyszínéről, ebből 43 fő bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A melegfelvonulásról távozó résztvevők közül többeket ért fizikai vagy verbális inzultus.

Forrás: http://www.kormanyszovivo.hu/media/retreive_file/2051?lang=hu

2009. június 14-én Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke, Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Zagyva György Gyula, a HVIM elnöke, Kiss Róbert, a Magyar Gárda főkapitánya és Tyirityán Zsolt, a Betyársereg képviselője sajtótájékoztatón jelentették be, hogy mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a fővárosi melegfelvonulást.

Forrás: http://index.hu/belfold/2009/06/14/osszefognak_a_nemzeti_radikalisok/

2009. szeptember 5-re a Szivárvány Misszió Alapítvány „Meleg Méltóság Menet” címmel demonstrációt jelentett be. A demonstrációt a Budapesti Rendőrfőkapitányság tudomásul vette.

A feljelentés tárgya

Egy magát Toroczkai Lászlónak nevező személy a www.kuruc.info internetes oldalon, a http://kuruc.info/r/6/45812/ linken 2009. augusztus  28-án az alábbi írást tette közzé:

Toroczkai László: "Ismét szükség lesz a puskaporra"                                           

Újra erőt kell mutatnunk, mert egyre pofátlanabbak a magyarellenes sötét erők.  Sólyom László - hangsúlyozottan - köztársasági elnökkel az utóbbi időben rendszeresen felmossák a padlót a szomszédos országokban, s most megtörtént az Európában példátlan eset: kitiltották a másik EU-tag, Szlovákia területéről. A magyarországi helytartók oly’ sokáig tűrték némán a magyar hazafiak meghurcolását, hogy most már rajtuk is csattant az ostor.

Elég, ha csak a saját példámat említem: 2004-ben a szerbek, 2005-ben a románok, 2006-ban a szlovákok tiltottak ki az elszakított területeinkről törvénytelenül, de a magyarországi diplomácia néma maradt, sőt oda vetett az ellenség lába elé minket koncként, így egyre brutálisabban bánnak el velünk a gúnyhatárokon túl. A cinkos némaság, az ellenállás hiánya miatt vérszemet kapott a súlyosan frusztrált kisantant. A “magyar” diplomácia egye meg, amit főzött.

A budapesti kormány persze ezúttal sem tesz semmit, nem tiltja ki a kisantant kormánytagokat, politikusokat csonka-Magyarországról (amelyen rendszeresen átutaznak ezek a magyarfóbiások), nem tart hadgyakorlatot a gúnyhatárok mentén, nem szorongatja meg a szlovák, román, szerb soviniszták itteni barátait, hanem jó rabszolgaként a globális gazdáiktól várják a segítséget. Holott azok már számtalanszor bebizonyították, hogy a magyarság számukra semmit sem jelent, akár zavartalanul ki is lehet irtani minket, ők csak a cigányokat, zsidókat, illetve buzikat és más deviánsokat ért sérelmek miatt szoktak megmozdulni. Így történt ez most is. Eszük ágában sincs beavatkozni “Szlovákia-Magyarország” konfliktusába, ám a buzifelvonulás érdekében súlyosan beavatkoznak a magyarországi folyamatokba, semmibe véve hazánk szuverenitását.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a világ megszállt részein végigvonagló úgynevezett “melegfelvonulásokat” egy nemzetközi hálózat szervezi, a globális oligarchia pedig idén már leplezetlenül  ott van a szervezők között. A cionista bankközponttá süllyesztett, degenerálódott Nagy-Britannia és a kábítószerködbe burkolózott Hollandia nagykövetségeinek támogatásával rendezik meg az idei egy hetes buziparádét, amelynek biztosítására egész Nyugat-Európából készülődnek a liberális jogvédők és buzitestőrök. A hazai helytartók immáron nem is burkoltan szolgálják ki őket, a rendőrség, amely sem a Magyar Gárdának, sem a Hess-emlékmenetre, sem a hatvannégy vármegyéseknek nem engedélyezett semmiféle vonulást az Andrássy úton, most nem csak azt, de még a környező utcákat is lezárja a buziparádé kedvéért. A közlekedés akadályoztatása, mely indokra a nemzetiekkel szemben mindig törvénytelenül hivatkozik az ÁVH, most nem számít.

Azt is világosan látnunk kell, hogy ez az esemény nem a buzikról szól, ők azt csinálhatnak a négy fal között, amit akarnak, az ítélkezés nem a mi dolgunk. Ez a globális hatalom által erőltetett, agresszív deviáns rendezvény azonban a nemzet létére tör. Nem véletlen, hogy az idei egy hetes rendezvénysorozatba zsidó-, cigány- és antifasiszta liberális “jogvédők” is bekapcsolódnak. Ez nyílt provokáció, melyet, ha némán tűrünk, újabb, durvább megalázások következnek, míg meg nem tör a nemzet gerince.

Tavaly dicsőségesen helyt állt a magyar ellenállás, nem véletlen, hogy október 23-án Roberto Fiore az olasz nemzetiek emblematikus alakja beszédében dicsérte meg emiatt az egész Európa számára példamutatónak nevezett magyar ellenállást. Tavaly még Budaházy Gyurival közösen írtuk a mozgósító felhívást, ezt idén - Gyuri bebörtönzése miatt - egyedül kell megtennem, de az ő messzemenő egyetértésével. Ismét elő kell vennünk a harcosabb énünket, és csattanós választ kell adnunk a nemzetellenes provokációra. Az egy hetes parádé szombati napján rendkívül nehéz lesz az idegenek közelébe jutni, hiszen dobótávolságon kívül lesznek, s egy hadsereg fogja őket védeni. De azért ott kell lennünk szeptember 5-én Budapesten! Tavalyhoz hasonlóan ez ügyben egyeztettünk a nemzeti ellenállás mozgalmi és politikai szárnyával is, ahogy a szurkolókkal is.

A deviáns fesztivál szervezői nem titkoltan az idei londoni felvonulásukhoz hasonlóan arról álmodoznak, hogy a “meleg büszkeség napja” előbb-utóbb hazánkban is gyakorlatilag állami ünnepséggé minősül. Mi azonban ragaszkodunk a tradicionális történelmi eseményekhez, ezért nem nézzük ölbe tett kézzel a globális sötét erők törekvését. A sátáni fesztivál megnyitója augusztus 30-án 18 órakor lesz a Művész moziban. Ettől az időponttól kezdve egészen a szeptember 5-i felvonulásig folyamatosak lesznek a programok (részletek itt: www.budapestpride.hu/program). Különösen érdekes, hogy a felsorolásban többek között szerepel a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége antifasiszta demonstrációja, amelyre szeptember 1-én 17 órától a Deák téren kerül sor.

Ne hagyjuk, hogy erőszakos, provokatív tüntetésből - mint Londonban - ellenállás híján karneváli hangulatú állami ünnepséggé váljon ez a társadalomromboló esemény. Legalább 21 helyszínen és időpontban csaphatunk le rájuk, különösen ajánlott a környéken elcsípni a fesztivál felelőseit, érveink ütköztetésére. Szeptember 5-én pedig találkozzunk Budapesten az Andrássy út és az Erzsébet tér környékén, ahová érkeznek a Felvonulási térről a magyarellenes provokálók.  
 
Szabadság! Halál az izraeli vízágyúkra!
 
 
Toroczkai László 

Jogi értékelés

A Btk. 174/C. §-a a következőképpen rendelkezik:

174/C. § (1) Aki mást egyesülési vagy gyülekezési jogának gyakorlásában, valamint választási gyűlésen való részvételében erőszakkal vagy fenyegetéssel jogtalanul akadályoz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

A fent idézett szöveg nem hagy kétséget afelől, hogy a cikk szerzője és társai a „Meleg Méltóság Menetének” fenyegetéssel és erőszakkal történő megakadályozására szervezkednek.

Az idézett szöveg több ponton tesz erőszakos fellépésre való utalást, így például „erő mutatását”, „a harcosabb én” felvételét, „csattanós választ”, a résztvevőkre való „lecsapást” a szervezők „elcsípését” helyezik kilátásba. Az írás címe („Ismét szükség lesz a puskaporra”) is erőszakos fellépésre utal.

A szöveg a tavalyi megmozduláson történt atrocitásokat, erőszakos fellépést mintaként állítja az idén is az ellentüntetők elé, az eseményekről ekképp számol be: „Tavaly dicsőségesen helyt állt a magyar ellenállás”, a szöveg a tavalyi törvénysértő magatartás ismétlése szólít fel: „Újra erőt kell mutatnunk”, „Ismét elő kell vennünk a harcosabb énünket”.

A szöveg egyértelművé teszi, hogy a cikk szerzője és társai nemcsak résztvevői, hanem aktív előkészítő, szervezői mind a tavalyi, mind az idénre tervezett erőszakos fellépésnek. „Tavalyhoz hasonlóan ez ügyben egyeztettünk a nemzeti ellenállás mozgalmi és politikai szárnyával is, ahogy a szurkolókkal is.” A cikk szerzője cikkben közzétett vallomása szerint tudatoson megtervezett, többszintű akcióról van szó, ahol mind a hivatalosan bejelentett tüntetés(ek), mind az erőszakos fellépést ugyanaz a személyi kör szervezte/szervezi.

A feljelentés alapját adó szövegben kiemelt kijelentések álláspontunk szerint kétségtelenül arra utalnak, hogy a cikk szerzője és társai a gyülekezési szabadság alapján szervezett „Meleg Méltóság Menetének” erőszakos megakadályozására, megzavarására szervezkednek. A melegfelvonulás megakadályozásának nyilvánosan bejelentett terve, valamint az erőszakra mozgósító felhívások önmagukban is fenyegetések, amelyek alkalmasak arra, a „Meleg Méltóság Menetének” potenciális résztvevőit elriasszák attól, hogy jogszerűen éljenek alkotmány adta jogaikkal.

A Btk. 174/B. §-a a következőképpen rendelkezik:

174/B. § (1) Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Aki a közösség tagja elleni erőszakra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A közösség tagja elleni erőszak a korábbi hasonló tényálláshoz képest valamennyi társadalmi csoport, így a szexuális irányultság és nemi identitás szerinti csoportok elleni erőszakos fellépést is büntetni hivatott. Erre utal a törvényjavaslat parlamenti vitájában az előterjesztő indoklása („A kifejezetten csak jogbiztonság megerősítését szolgáló intézkedések közül kiemelném a Btk.-ból a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport elleni erőszak körének, megnevezésének kiterjesztése a közösség tagjai elleni erőszakra, amely tulajdonképpen kiegészül és kiegészítést jelent, és magába foglalja a lakosság előbb megjelölt egyes csoportjait is, így a védelem a nemi hovatartozás, a párthovatartozás és más elkülönülő személyek számára is alkalmassá teszi ezt a tényállást.”) Ezt a jogalkotói szándékot megerősíti az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkárának a IRM/BKFO/31-2/2009 sz. a Háttér Társaság a Melegekért civil szervezetnek küldött levele is.

A „Meleg Méltóság Menet” célja a szexuális kisebbségek, leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek jogaiért való kiállás. A rendezvényen homo-, illetve biszexualitásukat nyíltan felvállaló személyek, illetve az LMBT közösség jogkövetelésével egyetértő támogatók vesznek részt. A megmozdulás közkeletű elnevezése a melegfelvonulás, a fent idézet szöveg mint „buzifelvonulás”, „buziparádé”, illetve „deviáns fesztivál” jelenik meg. Ezek alapján megállapítható, hogy a felvonuláson résztvevők elleni erőszak fellépés szoros kapcsolatban áll a felvonulók vélt vagy valós szexuális irányultságával. A felvonulókat azért éri támadás, mert szexuális irányultságukat nyíltan, közterületen is felvállalják. Az erőszakos támadók célja a „lakosság egyes csoportjainak”, a szexuális kisebbségeknek a bántalmazása, illetve az erőszakkal arra kényszerítése, hogy nyilvános politikai megmozdulásokat ne szervezzenek, az ilyen megmozdulásokon ne jelenjenek meg.

A feljelentés alapját adó szövegben kiemelt kijelentések álláspontunk szerint kétségtelenül arra utalnak, hogy a cikk szerzője és társai a szexuális kisebbséghez tartozó személyek ellen, azok csoport-hovatartozása miatti erőszakos fellépésre szervezkedik, illetve erőszakkal fenyeget, amely megvalósítja a közösség tagja elleni erőszak előkészülete vétségét. 

Fentiek alapján kérjük a T. Ügyészséget, hogy a cikk szerzője és társai ellen egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértésének előkészülete, illetve közösség tagja elleni erőszak előkészülete vétségének megalapozott gyanúja miatt hatáskörében eljárni szíveskedjen.

Budapest, 2009. szeptember 4.

Témák