Személyes segítőink | Háttér Társaság

Személyes segítőink

 


Princz Pál András

Princz Pál András2008. évben végeztem el a Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Telefonszolgálat 1 éves képzését, melyben többek között önismeretet, pszichológiai alapismereteket, etikát, és erőszakmenes kommunikációt (EMK) is tanultam. 2013. évben elvégeztem a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadó Egyesület 2,5 éves alapképzését, melyben a szükséges önismereti blokk mellett mélyebben megismertem a személyközpontú pszichológia (Carl Rogers féle) irányzatát.

2014. év elejétől alapító tagja vagyok a HÁTTÉR Társaság új programjának: a Személyes Segítő Szolgálatnak. A Szolgálat megalapításakor társaimmal együtt az a gondolat vezérelt, hogy  találkozási lehetőséget biztosítsunk azoknak az LMBTQ embereknek, akik lelki problémájukat szakértő segítővel szeretnék megbeszélni, erre azonban anyagi lehetőségük nincs.

Személyes motivációm, hogy a Közösségünk tagjai megismerhessék a lelki segítés lehetőségeit és megtapasztalhassák az önismeret életminőséget jelentősen javító hatását.

Számos sport mellett 6 éve hobbi szinten (azonosnemű/queer) társastáncolok, illetve 3 éve jógázom.

Néhány éve párkapcsolatban élek egy ugyancsak meleg aktivistával, akivel együtt mélyen elkötelezettjei vagyunk az LMBTQ közösségnek és a feminizmusnak.

 

Gáspár Zsolt

Személyes segítőink

Gáspár Zsolt vagyok, okleveles építészmérnök.
Felvidéken születtem, ott éltem 17 éves koromig, majd 2010-ben Budapesten kezdtem meg építészeti tanulmányaimat. 2011 és 2012 közt Törökországban tanultam.
2013-ban kezdtem el az önkéntes munkámat a Háttér Információs és Lelkiségély szolgálatnál, melynek 2015 és 2017 közt koordinátora voltam.
Az LMBTQ téma mindig is fontos szerepet játszott az életemben, több tréningen részt vettem, illetve magam is tartottam például erőszakmentes kommunikációt. A segítői munka eddig sok örömet okozott számomra, és remélem ezentúl is meg tudom osztani ezt az élményt másokkal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horváth Katalin

Személyes segítőink

2011 tavasza volt, amikor Louise Bloemen, holland terapeuta – akinél akkor terápiában voltam főleg párkapcsolati problémákkal – megkérdezte tőlem, hogy elképzelhetőnek tartom-e, hogy a nőkhöz is vonzódom. A válaszadásra kb. annyi időre volt szükségem, amíg levegőt vettem, hogy kimondhassam: igen, elképzelhetőnek tartom. Ez a kérdés életem legjelentősebb lámpása volt az elmúlt 38 évben. Onnantól kezdve teljesen más megvilágításba került életem addigi számos eseménye, történése, fájdalma és öröme.

Ez után meglódultak életem eseményei: még ebben az évben elkezdtem a Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Telefonszolgálat egyéves képzését. Itt az igen alapos és részletes szakmai képzés mellett több fontos baráti kapcsolatom is lett, akik segítségével egyre jobban bekapcsolódtam a meleg életbe. Az egyre nagyobb lelkesedés és elköteleződés elrepített 2013-ban a bécsi, majd a Budapest Pride-ra.

Ugyanebben az évben fogalmazódott meg bennem az aktivizmusom egyik alappillére – az, hogy saját magamon keresztül, saját élettörténetem által másoknak is láthatóvá tegyem, hogy életem legnagyobb ajándéka az, hogy meleg vagyok, és ezt hogy lehet boldogan és kiegyensúlyozottan megélni.

Ebből az erőből táplálkozva 2012 óta aktív tagja vagyok a Labrisz Leszbikus Egyesületnek, a Melegség és megismerés iskolai programnak, és elkezdtem a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadó Egyesület képzését.

A Háttér Társaság új programjában, a Személyes Segítő Szolgálatban kezdettől fogva részt veszek. Bízom abban, hogy a hozzánk fordulóknak olyan lámpást tudok a kezébe adni, mint amit én kaptam azon a bizonyos tavaszon.

 

Haraszti Zsuzsa

Személyes segítőink


Haraszti Zsuzsa vagyok, óvodapedagógus, drámapedagógus és mediátor. Két felnőtt gyermekemet egyedül neveltem fel. Nagyon sok önismereti munkám fekszik abban, hogy most az lehessek, aki vagyok. Végeztem pszichodrámát, személyiségfejlesztő tréninget, voltam családállításon és még seregnyi én-építő helyen. Mostanra kerek egész lettem, és jól érzem magam a bőrömben. 
Mindig is vonzott a segítés lehetősége, valamint hajtott az az érzés, hogy a gyerekek után a felnőttekkel is szeretnék foglalkozni.
2016-ben végeztem a Háttér szervezésében a telefonos lelki segítő képzést, amit azóta is csinálok.
2017.-ben tovább léptem. Elvégeztem a személyes segítő, és a Melegség és Megismerés képzését.
Nagyon szeretek az LMBTQIA közösségben létezni. Biztonságot ad, emberséget, és elfogadást, ami létszükségletem. Úgy érzem, hazaérkeztem.

 

 

 

 

 

Szondy Esztella

Személyes segítőink


2015 nyarán végeztem el a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Telefonszolgálat 1 éves képzését, ahová hosszú és rögös út vezetett, de megérte a fáradságot. Ugyanebben az évben (bár korábban azt hittem, hogy már nem ülök többet iskolapadba) beiratkoztam a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia szakára is, mert rájöttem, hogy mélyen foglalkoztatnak az egzisztenciális kérdések, illetve saját magam és környezetem alaposabb megismerése és megértése is motivál. A Háttérhez azért jelentkeztem, mert olyan közösségbe szerettem volna kerülni és tartozni, ahol nem csak identitásunk, de értékeink és eszméink is hasonlóak. Saját „coming out”-om családi és baráti körben szerencsésen alakult, bár könnyűnek így sem nevezném. Tudom, hogy időnként nehéz és kockázatos, én mégis hiszek abban, hogy megéri önmagunk felvállalása. Úgy vélem, hogy hosszú távon így lehetünk testileg és lelkileg igazán egészségesek és boldogok. Személyes segítőként arra vállalkozom, hogy biztonságos közegben elfogadást, reményt nyújtsak a hozzánk fordulóknak, és közösen megtaláljuk a kiutat a látszólag reménytelen helyzetekből is. Végül megosztanám veletek egyik kedvenc idézetemet: „Nem az a dicsőség, hogy soha nem bukunk el, hanem, hogy mindannyiszor felkelünk.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turai Katalin Ráhel

Személyes segítőink

Szociológia és esztétika tanulmányaim után 2018-ban megszereztem doktori fokozatomat a Közép-Európai Egyetemen a Gender Studies területén. A szexuális vonzalmak és a biszexualitás alakulásának társadalmi hátterére irányuló kutatásom során sokféle élettörténetet hallgattam meg és értelmeztem. 2004 óta veszek részt magyar LMBTQ szervezetek (elsősorban a Háttér és a Labrisz) tevékenységeiben, önkénteskedéssel, kutatással, ismeretterjesztő és önismereti foglalkozások vezetésével. 2014-2016-ig a Háttér telefonos lelkisegély-szolgálat koordinátora voltam. Azóta egyre fontosabbnak látom, hogy a társadalmi és az egyéni lelki folyamatokat egymásra vonatkoztatva ismerjük meg.

 

 

 

 

 

 

Szabó Anna

Szabó AnnaSzabó Anna vagyok, az ELTE-n végeztem el a pszichológia mesterszakot.

Szakmai munkámat az integratív szemléletmód jellemzi, melynek során nem verbális módszereket is használok, hogy klienseim szemléletét jobban megértsem és hogy segítséget nyújthassak nekik az életükben megjelenő akadályok leküzdésében.

A Háttér Társaságnál 2010 óta vagyok, először a telefonos lelkisegély szolgálat tagjaként, majd 2014-től a személyes segítői szolgálat csapatában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czinege Ádám Balázs

Czinege Ádám BalázsCzinege Ádám Balázs vagyok, zenész és angoltanár.

2015-ben végeztem el a Háttér Társaság lelki segítő alapképzését és a Személyes Segítő Szolgálat képzését is. 2015 szeptembere óta dolgozom segítőként a Szolgálatnál.

Nagyon kicsi koromtól fogva fontos volt számomra a közösséghez tartozás és a közösségért végzett munka. Különféle csoportokban, körökben, közösségekben tevékenykedtem önkéntesként, és ennek során megélhettem a társadalmi munka mellett a valahova tartozás és az önazonosság élményét is.

A saját melegségem felismerésében és integrálásában nekem nagyon sok elfogadás, támogatás és segítség jutott, részben és közvetve éppen a hazai LMBTQIA-mozgalmon keresztül. Ezek olyan ajándékok az életemben, amiket jó továbbadni és megosztani.

Néhány éve elkezdtem érdeklődni a mentálhigiéné, az önismeret és az érzelmi élet gazdagsága iránt. Amikor az előző önkéntes munkámat befejeztem, épp jókor jött az ötlet, hogy csatlakozzam a Személyes Segítő szolgálat csapatához: így össze tudom kapcsolni a közösségi szolgálatot, az LMBTQIA-ügy szeretetét, a mentálhigiénés segítői munkát és a közösséghez tartozás élményét is.

Témák