Személyes segítőink | Háttér Társaság

Személyes segítőink

Princz Pál András

Princz Pál András2008. évben végeztem el a Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Telefonszolgálat 1 éves képzését, melyben többek között önismeretet, pszichológiai alapismereteket, etikát, és erőszakmenes kommunikációt (EMK) is tanultam. 2013. évben elvégeztem a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadó Egyesület 2,5 éves alapképzését, melyben a szükséges önismereti blokk mellett mélyebben megismertem a személyközpontú pszichológia (Carl Rogers féle) irányzatát.

2014. év elejétől alapító tagja vagyok a HÁTTÉR Társaság új programjának: a Személyes Segítő Szolgálatnak. A Szolgálat megalapításakor társaimmal együtt az a gondolat vezérelt, hogy  találkozási lehetőséget biztosítsunk azoknak az LMBTQ embereknek, akik lelki problémájukat szakértő segítővel szeretnék megbeszélni, erre azonban anyagi lehetőségük nincs.

Személyes motivációm, hogy a Közösségünk tagjai megismerhessék a lelki segítés lehetőségeit és megtapasztalhassák az önismeret életminőséget jelentősen javító hatását.

Számos sport mellett 6 éve hobbi szinten (azonosnemű/queer) társastáncolok, illetve 3 éve jógázom.

Néhány éve párkapcsolatban élek egy ugyancsak meleg aktivistával, akivel együtt mélyen elkötelezettjei vagyunk az LMBTQ közösségnek és a feminizmusnak.

 

Horváth Katalin

Személyes segítőink

2011 tavasza volt, amikor Louise Bloemen, holland terapeuta – akinél akkor terápiában voltam főleg párkapcsolati problémákkal – megkérdezte tőlem, hogy elképzelhetőnek tartom-e, hogy a nőkhöz is vonzódom. A válaszadásra kb. annyi időre volt szükségem, amíg levegőt vettem, hogy kimondhassam: igen, elképzelhetőnek tartom. Ez a kérdés életem legjelentősebb lámpása volt az elmúlt 38 évben. Onnantól kezdve teljesen más megvilágításba került életem addigi számos eseménye, történése, fájdalma és öröme.

Ez után meglódultak életem eseményei: még ebben az évben elkezdtem a Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Telefonszolgálat egyéves képzését. Itt az igen alapos és részletes szakmai képzés mellett több fontos baráti kapcsolatom is lett, akik segítségével egyre jobban bekapcsolódtam a meleg életbe. Az egyre nagyobb lelkesedés és elköteleződés elrepített 2013-ban a bécsi, majd a Budapest Pride-ra.

Ugyanebben az évben fogalmazódott meg bennem az aktivizmusom egyik alappillére – az, hogy saját magamon keresztül, saját élettörténetem által másoknak is láthatóvá tegyem, hogy életem legnagyobb ajándéka az, hogy meleg vagyok, és ezt hogy lehet boldogan és kiegyensúlyozottan megélni.

Ebből az erőből táplálkozva 2012 óta aktív tagja vagyok a Labrisz Leszbikus Egyesületnek, a Melegség és megismerés iskolai programnak, és elkezdtem a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadó Egyesület képzését.

A Háttér Társaság új programjában, a Személyes Segítő Szolgálatban kezdettől fogva részt veszek. Bízom abban, hogy a hozzánk fordulóknak olyan lámpást tudok a kezébe adni, mint amit én kaptam azon a bizonyos tavaszon.

Mózer András

Mózer András2009 óta aktív tagja vagyok a Háttér Társaság önkénteseiből álló csapatnak. Elvégeztem a Lelkisegély szolgálat képzését, amely felkészített arra, hogy LMBTQIA emberek mentálhigiénés nehézségéivel foglalkozhassak. A transzközösség építésében tevékenyen részt veszek, programok szervezésében, részvételében, mind abban, hogy életvezetési tanácsadásban segítem a hozzám fordulókat.

2014.decemberében a Személyes Segítő Szolgálat felkért, hogy csatlakozzak, amit én örömmel vállaltam, hogy még inkább segítségére lehessek mindazoknak, akik úgy érzik, hogy az életük egy pontját elakadtak és egy külső személy bevonásával próbálják megtalálni a kiutat. A spiritualitás segítségével én magam is keresem a válaszokat az élet nagy kérdéseire.

 

Holland Kati

Holland KatiHolland Kati vagyok, angol-magyar származású, három gyereket nevelő szingli anyuka, leszbikus-queer- meleg-nek gondolom magamat, ezen kívül aktivista, fotós, grafikus és leendő antropológus vagyok.

2010. évben kezdem el önkénteskedtem a Háttér Társaságnál, ahol a Lelkisegély Telefonszolgálatnál segíteni igyekeztem. 2011-ben elvégeztem egy önismeret alapú képzést. Az alapításától kezdődően tagja vagyok a Személyes Segítő Szolgálatnak.

Személyes motivációm, hogy próbáljak segíteni leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszexuális és aszexuális (LMBTQIA) embereken, csökkenteni a szenvedést, fájdalmat, frusztrációt. A homofóbia, transzfóbia és egyéb kirekesztés ellen szeretnék tenni valamit akár az aktivizmussal, akár a Személyes Segítéssel.

 

 

Szabó Anna

Szabó AnnaSzabó Anna vagyok, az ELTE-n végeztem el a pszichológia mesterszakot.

Szakmai munkámat az integratív szemléletmód jellemzi, melynek során nem verbális módszereket is használok, hogy klienseim szemléletét jobban megértsem és hogy segítséget nyújthassak nekik az életükben megjelenő akadályok leküzdésében.

A Háttér Társaságnál 2010 óta vagyok, először a telefonos lelkisegély szolgálat tagjaként, majd 2014-től a személyes segítői szolgálat csapatában.

 

 

 

 

 

 

 

 

Czinege Ádám Balázs

Czinege Ádám BalázsCzinege Ádám Balázs vagyok, zenész és angoltanár.

2015-ben végeztem el a Háttér Társaság lelki segítő alapképzését és a Személyes Segítő Szolgálat képzését is. 2015 szeptembere óta dolgozom segítőként a Szolgálatnál.

Nagyon kicsi koromtól fogva fontos volt számomra a közösséghez tartozás és a közösségért végzett munka. Különféle csoportokban, körökben, közösségekben tevékenykedtem önkéntesként, és ennek során megélhettem a társadalmi munka mellett a valahova tartozás és az önazonosság élményét is.

A saját melegségem felismerésében és integrálásában nekem nagyon sok elfogadás, támogatás és segítség jutott, részben és közvetve éppen a hazai LMBTQIA-mozgalmon keresztül. Ezek olyan ajándékok az életemben, amiket jó továbbadni és megosztani.

Néhány éve elkezdtem érdeklődni a mentálhigiéné, az önismeret és az érzelmi élet gazdagsága iránt. Amikor az előző önkéntes munkámat befejeztem, épp jókor jött az ötlet, hogy csatlakozzam a Személyes Segítő szolgálat csapatához: így össze tudom kapcsolni a közösségi szolgálatot, az LMBTQIA-ügy szeretetét, a mentálhigiénés segítői munkát és a közösséghez tartozás élményét is.

Témák