Kormányhivatal: Örökbefogadó meleg pároknak is jár a GYED | Háttér Társaság

Kormányhivatal: Örökbefogadó meleg pároknak is jár a GYED

Sajtóközlemény - Kormányhivatal: Örökbefogadó meleg pároknak is jár a GYED

Korábbi álláspontját megváltoztatva Budapest Főváros Kormányhivatala végül mégis biztosítja a gyermekgondozási díjat egy meleg férfinak, akinek bejegyzett élettársa nemrégiben gyermeket fogadott örökbe. A panaszosok képviseletét a Háttér Társaság látta el.

Ádám és Márton hét éve alkotnak egy párt, 2015 óta bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. Bár a magyar jog az azonos nemű párok számára a közös örökbefogadást nem teszi lehetővé, annak nincs akadálya, hogy a pár egyik tagja gyermeket fogadjon örökbe. Ádám és Márton élt is ezzel a lehetőséggel, 2018 tavaszán egy gyermeket fogadtak örökbe. A hivatalos örökbefogadó Márton lett, Ádám végig támogatta ebben, kapcsolatukat az állami szervek felé is nyíltan vállalták. Az örökbefogadási eljárás lezárultát követően minden lehetőséget számba véve arra jutottak, hogy a gyermekkel felváltva maradnak otthon, vagyis Márton után néhány hónapot Ádám is otthon tölt, így erre az időszakra ő szeretett volna gyermekgondozási díjat (GYED) igényelni.

Ennek érdekében Budapest Főváros Kormányhivatalához fordultak, hogy ott tájékozódjanak ennek mikéntjéről. A hivatal azonban levélben azt közölte velük: bejegyzett élettársként Ádám nem jogosult a párja által örökbefogadott gyermek után GYED-et igénybevenni. Miután felhívták a hivatal figyelmet a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényre és az abban szereplő, a házasságra vonatkozó szabályok alkalmazását előíró rendelkezésre a hivatal közölte: a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény a társadalombiztosítási jogviszonyokra nem terjed ki.

Ádám és Márton ezt követően a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához fordult, akik panasszal éltek a hivatal jogszabálysértő értelmezésével szemben. Beadványukban az alapvető jogok biztosának korábbi jelentésére is hivatkoztak, amely egy adózási ügyben már megállapította: a bejegyzett élettársi kapcsolatra - a jogszabályban szereplő szűk kivételektől eltekintve - a házasságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A panasznak a Kormányhivatal helyt adott, és elnézést kért a korábbi hibás tájékoztatásért.

“A bejegyzett élettársi kapcsolat közel tíz éve része a magyar jogrendnek, a hatóságok számtalan esetben mégis zavarba ejtő tudatlanságról tesznek tanúbizonyságot” - kommentálta a Kormányhivatl eljárását Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa. “Csak az érintettek tájékozottságán és kitartásán múlik, hogy tudják-e jogaikat érvényesíteni.”

A Háttér Társaság jogsegélyszolgálata évente közel 250 leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) ügyfélnek segíti jogi jellegű problémáik megoldásában. Az elmúlt években egyre többen fordulnak a szolgálathoz gyermekvállalással, gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekkel.

“Gyakran az érintettek sincsenek tisztában vele, hogy milyen széleskörű jogokat biztosítanak már ma is a jogszabályok a gyermeket nevelő azonos nemű pároknak” - tette hozzá Dombos Tamás. “Ugyanakkor teljesen jogos igény e családok részéről, hogy megszűnjön a jogszabályi diszkrimináció, és a gyermeket mindkét azonos nemű szülőjéhez jogi kapcsolat fűzze, amellyel a fenti jogértelmezési probléma is elkerülhető lett volna.”

Témák