Ethan és Carter | Háttér Társaság

Ethan és Carter

CímEthan és Carter
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve2013
KiadóKönyvmolyképző Kiadó
VárosSzeged
Oldalak száma242
Sorozat címeSzivárvány kör
Nyelvmagyar
SzerzőLoveless, R
FordítóMolnár, E
ISBN szám978-963-37-3039-3
Absztrakt

Carter Stevenson folytonos dadogásával és tikkelésével huszonnégy éves korára teljes magányra kárhoztatta magát. Jóllehet, a barátai is azzal nyúzzák, hogy a Tourette-szindrómának rendeli alá az életét, Los Angelesből egy csöndes kaliforniai kisvárosba költözik. Meghúzza magát, kerüli az embereket. Nem is sejti, hogy újdonsült szomszédja, Ethan Hart, hamarosan feldúlja magányát, és kilöki őt a nagybetűs életbe. Ethan már a kezdet kezdetén megvallja az érzelmeit Carternek, bár közben retteg, hogy agysérülése kettejük közé áll, noha Ethan sokkal fogékonyabb az érzelmekre, mint az átlag. Carternél sokkal több forog kockán: ő többször megégette magát, és nem szeretné, ha megint összetörnék a szívét. Ethan minden alkalmat megragad arra, hogy bebizonyítsa, ő és Carter összetartoznak. Aztán Ethan tragikus hírt kap. Végső kétségbeesésében Carterhez fordul segítségért. Vajon Carter kiállja a próbát?

A Szivárvány kör sorozat kötetei a Könyvmolyképző Kiadó szerkesztésében olyan műveket ad közre melyben előkerül a homoszexualitás témája. Sok esetben fiatal tehetségeknek ad lehetőséget, hogy írásuk megjelenjen, és felkarolja őket, hogy minél szélesebb réteghez eljusson. Máskor olyan nemzetközileg sikeres műveket ad közre, mely segíti a hátrányos helyzetű LMBT fiatalok egymásra találását, egyben tájékoztató és felvilágosító is. A sorozat kötetei korhatárosak, csak felnőtteknek ajánlható, mert kendőzetlenül közli a szex-jeleneteket is.

Ez a kötet egy nemzetközi sikerkönyv. A két főszereplője két súlyosan hátrányos helyzetű LMBTQ fiatal fiú, akik egymásra találnak, és minden nehézség ellenére egymásba szeretnek.
Carter Stevenson Tourette-szindrómájában szenved, amely miatt folytonosan dadogásával és tikkelésével huszonnégy éves korára teljes magányra kárhoztatta magát. Ethan Hart a múltjában történt trauma miatt súlyos agysérülésben szenved, mely miatt teljes mértékben a családja és barátaira támaszkodhat.
A két fiú szomszédokká válnak és egy közeli kávézóban egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Szerelmük elé többféle akadály gördül: szellemi és testi fogyatékosságaikon túl a környezetük és a múltban történt homályos trauma szálai.

A könyv megértését nehezíti, hogy a szereplők egy-egy amerikai családban élnek, ahol a szülőket is minden alkalommal keresztnevén kell szólítani, ez  megnehezíti a megértést, hogy ki, kicsoda. Az egyik főszereplő agysérüléséből következő gyermeki lelkület, nehezen fér össze a kendőzetlenül leírt szexuális jelenetekkel, aktusokkal. A történet néha elég suta és egyszerű, másutt meg kidolgozatlan és kusza. Zavaró lehet az is, ahogyan a múltból feltörő trauma feldolgozása és megbocsátás zajlik a könyvben. Ugyanakkor roppant nehéz és kényes terület volt, de a helyzethez képest kidolgozatlannak és leegyszerűsítettnek tűnik. Egyetlen hatalmas előnye, hogy azt mutatja be, hogy minden embert, még a hátrányos helyzetű, testileg vagy szellemileg akadályozott fiatal életének is van értelme. Érdemes élnie, mindegy milyen testi/szellemi hibája van. Van olyan másik ember, aki benne látja élete értelmét. A szerelem határtalan még az LMBTQ emberek számára is...

Kulcsszavak
amerikai irodalom
regény
21. század
Egyesült Államok
Kalifornia
Értelmi fogyatékosság
fogyatékosok
trauma
Tourette-szindróma
Dadogás
Hátrányos helyzet
szex
erotika
melegek
male homosexuality
Gyűjtemény
Szépirodalom
LMBT vonatkozás
főtéma
Raktári jelzet
lov/eth
Archívumban elérhető
igen
Linkek
Kulcsszavak: 
amerikai irodalom
regény
21. század
Egyesült Államok
Kalifornia
Értelmi fogyatékosság
fogyatékosok
trauma
Tourette-szindróma
Dadogás
Hátrányos helyzet
szex
erotika
melegek
male homosexuality

Témák