János nevében : kereszténység és homoszexualitás : integrációs kísérletek | Háttér Társaság

János nevében : kereszténység és homoszexualitás : integrációs kísérletek

CímJános nevében : kereszténység és homoszexualitás : integrációs kísérletek
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve2015
KiadóKalligram
VárosPozsony
Oldalak száma205
Nyelvmagyar
SzerzőPutna, MC
FordítóCsehy, Z
ISBN szám978-80-8101-871-8
Absztrakt

A kereszténység és a homoszexualitás mind egyéni, mind csoportidentitásként a mai világban egyértelműen egymás esküdt ellenségeinek tűnnek. Vajon feloldható-e valaha az „esküdt ellenség” státusz? A keresztény és a meleg identitás integrációjának kérdését vizsgálja a neves cseh irodalmár (egyébként, ahogy vallja: maga is hívő katolikus és meleg) számos eredeti, szakmai és műfaji tekintetben is igen különböző, nyomtatásban vagy a világhálón megjelent szöveg értelmezésén keresztül.

 

Martin C. Putna Magyarországon még nem annyira ismert cseh irodalom- és kultúrtörténész, a szociális és kulturális antropológia professzora, a prágai Károly Egyetem Humán Tudományok Karának tanára.

"A katolikus álláspont és a homoszexualitás életvitel összebékíthetetlen fogalmaknak tűnnek: és sokszor a keresztények támadják a legélesebben az LMBTQ embereket, illetve ugyanez igaz fordítva. Mégis a világon nagyon sok helyen vannak kísérletek arra, hogy kereszténység és a homoszexualitás között békét teremtsenek. Ezekről (főleg amerikai) kísérletekről szól ez a könyv. Számomra nagyon izgalmas volt, hogy a szerző külön foglalkozott a katolikus állásponttal, és olyan mozgalmakkal, mely a katolikus egyház berkein belül próbált maradni, addig amíg engedték. Olvastam egy plébániáról, mely San Franciso meleg negyedében található, ahol a templomi közösség fele meleg párokból áll. A keresztény egyházak már csak azért sem rekeszthetik ki a homoszexuálisokat, mert egyre több helyen engedik meg nekik, hogy örökbe fogadhassanak gyermekeket. Az ilyen családokban felnövő gyereknek is szüksége lehet a hitre, vallásos nevelésre és keresztény egyházaknak is fontos, hogy a csemetéket megkereszteljék.
Amerikában a katolikus egyházon kívül számos mozgalom alakult kifejezetten a meleg párok számára, ahol elfogadják sőt ünneplik a homoszexualitást. Ezek a mozgalmak a feminista mozgalomhoz hasonlóan átértelmezik a Szentírást és az egyházatyák szövegeit. Ezek alapján János az evangélista a meleg apostol a 12-ből, mely gyengéd érzelmeket táplált Jézus iránt. (Erre utal a könyv címe is!) De a radikálisabb szerzők foglalkoznak a Jézus homoszexualitásával is. Terrence McNally: Corpus Christi című meleg Jézusról készült színdarabát - mely a 20. században játszódik, és Jézus a történetben melegbárokból toborozza apostolait - amerikában hatalmas botrányok és tüntetések közepette tudták csak eljátszani. A szindaraból, és az amerikai botrányokról amúgy dokumentum film is készült. A keresztény kultúrkörben amúgy több homoszexuális szent és példakép jelent meg. Köztük egyik legfontosabb Szent Sebestyén, akit halálra nyilaztak, és így a férfi test szépségének bemutatására használták a templomokban. A könyv a zárófejezetben foglalkozik a cseh és a magyar valósággal is.
Ez a könyv azok számára lehet izgalmas, akik az életük folyamán választás elé kerültek, hogy a kereszténységet, vagy a nemi identitásukat kövessék. Mert ezeknek az embereknek megfogalmazott kérdéseit és kételyeit fogalmazza meg a szerző, és mutat körképet arról, hol milyen válaszokat találtak erre."

Kulcsszavak
kereszténység és szexuális irányultság
kereszténység
római katolikus egyház
21. század
Csehország
Egyesült Államok
Magyarország
melegek
LMBTQI
Gyűjtemény
Szakirodalom
LMBT vonatkozás
főtéma
Raktári jelzet
put/ján
Archívumban elérhető
igen
Linkek
Kulcsszavak: 
kereszténység és szexuális irányultság
kereszténység
római katolikus egyház
21. század
Csehország
Egyesült Államok
Magyarország
melegek
LMBTQI

Témák