A szépség vonala : regény | Háttér Társaság

A szépség vonala : regény

CímA szépség vonala : regény
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve2011
KiadóScolar
VárosBudapest
Oldalak száma487
Nyelvmagyar
SzerzőHollinghurst, A
FordítóBerta, Á
ISBN szám978-963-24-4250-1
Absztrakt

A ​szépség vonala nagy ívű regény a felső tízezerről, a szexről és a pénzről. Nick Guest beköltözött a Fedden családhoz, melynek feje konzervatív parlamenti képviselő. A politikai és pénzügyekben ártatlan Nick belekeveredik Feddenék kicsapongó világába, miközben ő maga fáradhatatlanul űzi a szépséget. A Margaret Thatchert hatalomra juttató két választás szolgál keretül a regénynek, mely a változás és a tragédia rendkívüli éveit bontja ki. Man Booker Prize for Fiction Whitbread Novel Award British Book Awards Author of the Year Commonwealth Writers Prize New York Times bestseller „A szépség vonala önmagában egy szépséges dolog – elegáns és csábító regény… az olvasók csüggeni fognak minden egyes üdítő szaván. A szépség vonala talán a szerző legérettebb és legkidolgozottabb műve idáig. Talán a legjobb is.” (Philadelphia City Paper) „Sosem elég Hollinghurst mondataiból… Ha valaki értékeli a stílust, az intelligenciát és a társadalmi szatírát, kihagyhatatlan ez az elegáns és szenvedélyes regény.” (Washington Post) „A viselkedések varázslatos komédiája. Hollinghurst ébersége a legkisebb társadalmi és hangnembeli változásokat illetően sem lankad soha, szövege bővelkedik felülmúlhatatlanul humoros jelenetekben… kiváló regény.” (New York Times Book Review)

A könyvből a BBC háromrészes minisorozatot készített.

A regény cselekménye SPOILER:

 A szépség vonala Thatcher Londonjában játszódó regény, melynek főhőse Nick Guest, egy meleg fiú, aki összebarátkozott egy a a felső tízezerhez tartozó politikus, Gerald Fedden képviselő fiával. A család szinte befogadta az Oxfordon frissen végzett srácot. Álmaiban ugyan barátja, Toby Fedden a nagy szerelme, de első komolyabb kalandjait nem vele, hanem egy hirdetés segítségével találta meg. A Fedden ház mellett található parkban Leóval átélt első szexjeleneteket érzékletesen mutatja be a könyv. Leo a fekete srác hazavitte Nicket a szegény, és nagyon vallásos édesanyjához. A románc ugyan nem tartott sokáig, de Leó számára is sokat jelentett, ám ez csak a könyv végén derül ki.
Nick az egész regényben végig penge élen táncolt és nem tudta eldönteni, hogy ő is egy szegény sorsú családhoz tartozik, vagy inkább maga is az áhított, de rendkívül buja Fedden család tagja, aki letagadhatja a saját gyökereit.
A Fedden család két csemetéje a saját útját járta. Toby egy színésznőt választott menyasszonyának, de kapcsolatuk nem felhőtlen. Gerald Fedden másik üdvöskéje az öngyilkosságra hajlamos Catherine, aki borzasztóan megbotránkoztató stílusával, öltözködésével és a családhoz nem illő szeretőivel mindenkit felháborít.
A szülők Gerald és Rachel nyaralása alatt, Catherine felügyeletéért cserébe kulcsot adtak Nicknek a családi fészekhez. A szuicid cselekedetekre hajlamos lányra nem könnyű vigyázni, főleg akkor, amikor Nick az első randijára készült Leóval. A kezdeti bukások a könyv végén kegyetlenül visszaütnek.
Nick édesapjától, aki régiség és használt bútorkereskedő volt, és aki sok gazdag villába bejárhatott megtanulta az illedelmes viselkedés és társalgás alapjait. Talán éppen melegségének köszönhetően az álcázás mestere lett, jól játszott sokféle szerepet, és így viszonylag jól mozgott a gazdagok világban, amelybe legnagyobb bánatára nem születhetett bele.
A könyvben végig érezhető, hogy Nick vékony jégen táncol, de a merészsége és bátorsága miatt sok mindent sikerül elérnie. Azokban a körökben, amelyben mozog több meleggel kerül kapcsolatba, de végig a család tudta nélkül. Több kisebb afférja után megismerkedett a gazdag örökségre várományos Wanival, akivel hosszabb kapcsolata is lett. A nyolcvanas években kirobbanó AIDS miatt a könyv végén elvesztette Wanit is, aki szerelme és mecénása, üzlettársa volt és aki léha élete vagy folyamatos kábítószerezése miatt megkapta a szörnyű kort. Sajnos Wani nem élhette meg Nickkel közösen megálmodott Pontyhátív magazin első számát se.
Természetesen nem maradhatott örökre a gazdag Fedden család kegyeltje, de a végső pillanatig ottmarad a családnál, és reméli, hogy ügyesen lavírozva kikerülheti, hogy elküldjék a háztól. Lavírozásai közben senki és semmi sem szent: ha az kell hízeleg, ha az kell hazudik, de a családtól kapott szabad bejárást nem akarja elveszteni. A Fedden család a regény elejétől a végéig szinte fogadott fiaként kezelik őt. Nick egy kampány rendezvény kapcsán Gerald képviselőt még saját szüleinek is bemutatta. A képviselő családja Nicket természetesen mindenhova magukkal viszik, a Fedden szülők együtt nyaralnak vele és számos illusztris vacsorán vehetett részt, majd egy pompás estén - féltékeny tekintetekkel körülvéve - együtt táncolhatott Margaret Thatcherrel is. Mikor Gerald a titkárnőjével folytatott viszonyára és félrelépésére fény derül, úgy hogy Nick gyanútlanul odaviszi Catrine-t, az addigra felépített biztosnak hitt vára végleg összedől. A tébolyult Cathrine kitálalása a sajtónak olyan botrányt robbantott ki, hogy ezután leszámolnak Nick összes hazugságával és bűnbakként kiűzik a villából. Végül nem sok esélye marad az áhított nyugodt gazdag életre.

Ez egy izgalmas történelmi regény. Holinghurst egy számunkra ismeretlen világba kalauzolja el az olvasót. A cselekménybe könnyen beleélni magunkat. Izgalmas, ahogy Nick merészsége, az álcázásai és a hazugságai megrepesztik az amúgy gyenge jeget a lába alatt. Közben betekintést nyerhetünk abba buja világba, amely a "felső tízezret" jellemzi és amelyre sokan titkon vágyunk. Nick személye sokáig egész szimpatikus, jól jellemzi a melegeket. Aztán a hazugságai miatt nagyon eltávolodhatunk tőle sőt egy kicsit ellenszenvessé is válik. Az olvasás közben végig azt várjuk, mikor veszít el mindent egy csapásra. Mire viszont elveszíti, addigra már újra drukkolunk, hogy hűségéért mégis megbocsátást kapjon.
A történet szövevényes, sok név és sok szál keresztezi egymást a regényben, időnként nehéz eligazodni ebben.
Nem egyszerű olvasmány és lesz bőven ami nem annyira tetszik majd, de nem bánod meg, ha elolvasod.

Eredeti címThe Line of Beauty
Kulcsszavak
angol irodalom
regény
20. század
London
Margaret Thatcher
politikus
arisztokrácia
HIV/AIDS
melegek
Gyűjtemény
Szépirodalom
LMBT vonatkozás
főtéma
Raktári jelzet
hol/szé
Archívumban elérhető
igen
Linkek
Kulcsszavak: 
angol irodalom
regény
20. század
London
Margaret Thatcher
politikus
arisztokrácia
HIV/AIDS
melegek

Témák