Paráznák : feudalizmuskori, 1723-1843, szexuális büntetőperek : válogatás | Háttér Társaság

Paráznák : feudalizmuskori, 1723-1843, szexuális büntetőperek : válogatás

CímParáznák : feudalizmuskori, 1723-1843, szexuális büntetőperek : válogatás
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve1993
KiadóHódmezővásárhely. Önkormányzat
VárosHódmezővásárhely
Oldalak száma161
Nyelvmagyar
SzerzőSzenti, T
ISBN szám978-963-03-3651-2
Absztrakt

Szenti ​Tibor terjedelmes monográfiájának második, teljes kiadását tartja kezében. A Paráznák című készülő könyv levéltári gyűjtőmunkájához és földolgozásához 1987-ben az Eötvös József Alapítvány egy éves ösztöndíját, majd az elkészült kézirat 1991-ben az Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottságának I. díját és külön pénztámogatását nyerte el, amelyből 1993-ban Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önálló kötetben, rövid válogatást adott ki. A kéziratból sok fejezet és részlet jelent meg tanulmánykötetekben, szaklapokban, periodikákban.

A monográfia áttekinti a dél-alföldi feudalizmus utolsó, közel másfélszáz évének szexuális jellegű bűnpöreit. A szerző a boszorkánypörökhöz hasonló, krimi érdekességű, több mint 400 bemutatott eredeti pört sok szempont szerint dolgozta föl, és vele teljes életmódkutatást végzett. A vallatási jegyzőkönyvek általában mélylélektani interjúk, amelyek a legkülönbözőbb ellentétes érzelmeket és hangulatokat váltják ki az olvasóban, akiben olykor a düh, ellenszenv, elkeseredés, együttérzés, rokonszenv szomorúság, komikum és derű keverednek.

Kiknek ajánljuk ezt a könyvet? Szakembereknek, akik joggal, kriminalisztikával, devianciával, orvostudománnyal, pszichológiával, etológiával, szociográfiával, történelemmel, kultúrtörténettel, subkultúrával, etnográfiával és folklórral, valamint nyelvészettel foglalkoznak. Természetesen bárki elolvashatja, aki nem pornográfiát vár, hanem egy időben elsüllyedt világ embereinek küzdelmét kívánja maga előtt részletesen föltárulkozni, a szerelem-szexualitás szenvedélyének és szerencsétlenségének tükrében.

A kötet Szexuális jellegű büntetőperek fejezete "homo- és biszexuális fajtalankodások"-ról is szól.

Kulcsszavak
forrásszöveg
19. század
Csongrád-Csanád megye
történelem
Büntetőjog
melegek
Gyűjtemény
Szakirodalom
LMBT vonatkozás
jelentős
Archívumban elérhető
nem
Linkek
Kulcsszavak: 
forrásszöveg
19. század
Csongrád-Csanád megye
történelem
Büntetőjog
melegek

Témák