Hidakat ​építünk : hogyan alakíthat ki a katolikus egyház és az LMBT-közösség tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel teli kapcsolatot? | Háttér Társaság

Hidakat ​építünk : hogyan alakíthat ki a katolikus egyház és az LMBT-közösség tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel teli kapcsolatot?

CímHidakat ​építünk : hogyan alakíthat ki a katolikus egyház és az LMBT-közösség tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel teli kapcsolatot?
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve2020
KiadóMagyar LMBT Szövetség
VárosBudapest
Oldalak száma192
Nyelvmagyar
SzerzőMartin, J
ISBN szám978-615-80-6763-8
Absztrakt

James Martin jezsuita szerzetes Hidakat építünk című könyve megmutatja, hogyan férhet meg egymás mellett békében a szivárványszínű zászló és a rózsafüzér. A „találkozás kultúráját” írja le és ellát minket az ehhez hozzásegítő nyelvezettel és látásmóddal. Ahogy Ferenc pápa, ő is úgy véli, az egyháznak vezető szerepet kellene vállalnia abban, hogy a kirekesztést a könyörülettel teli befogadás váltsa fel. A könyv szinte kötelező olvasmány.

"New Ways Ministry nevű, LMBT-katolikusok érdekeit védő csoportosulás néhány héttel az orlandói tragédiát követően megkérdezte tőlem, hogy elfogadnám-e tőlük a hídszerepet betöltő személyeknek járó Bridge Building Díjat, és tartanék-e egy beszédet a díjátadó ünnepségen, igent mondtam. A díj elnevezése adta az ihletet, hogy megfogalmazzam egy olyan „kétirányü híd" gondolatát, amely segíthet közelebb hozni egymáshoz az intézményes egyházat és az LMBT-közösséget. E könyv első felét ez a beszéd alkotja, amelyet egy nagyobb terjedelmű értekezéssé bővítettem. Értekezésemben arra buzdítom az egyházat, hogy bánjon „tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel" (ez a fordulat a Katolikus Egyház Katekizmusából származik) az LMBT-közösség tagjaival, és a hozzájuk tartozókat pedig, hogy viszonozzák ezt ügy, hogy az intézményes egyházhoz való viszonyuk ezeket az erényeket tükrözze.
Általában véve tehát mindannyiunknak hidat szeretnék képezni, a könyv második felében pedig további támogatást kívánok nyújtani ehhez a hídhoz: olyan bibliai igeszakaszokat, amelyek hasznosnak bizonyultak az LMBT-katolikusok számára, valamint rövid elmélkedéseket is az adott igeszakaszokról.
Elsőre meglepő lehet, hogy vajon eme ismerős igeszakaszok milyen mondanivalót jelenthetnek az LMBT-embereknek, ha azonban más megközelítésből vizsgáljuk meg e történeteket, akkor - reményeim szerint - világossá válik majd az üzenetük. Beválogattam más olyan bibliai igeszakaszokat is, amelyek a tapasztalataim alapján a leghasznosabbnak bizonyultak az LMBT-katolikusok lelkiségének megéléséhez. Ezek az általam választott bibliai igeszakaszok és az elmélkedések LMBT-személyeknek, szülőknek, barátoknak, ismerősöknek, támogatóknak és az egész egyháznak egyaránt szólnak - az egyházközségeket és egyházmegyéket, valamint a papokat és püspököket is beleértve. Végül is a Biblia mindenkinek íródott. Bízom benne, hogy az általam írt elmélkedések mind az egyéneknek, mind a közösségeknek segítséget nyújthatnak az egyházközségekben és egyházmegyékben történő közös imádkozáshoz, beszélgetésekhez, a dolgok helyes megítéléséhez és a cselekedetekre buzdításhoz, valamint a megtéréshez. (...)
Tehát nem azt akarom mondani, hogy csak az LMBT embereknek van szükségük megtérésre, vagy hogy átalakító (ún. „konverziós") terápiára lenne szükségük - ezek [a konverziós terápia, a Joseph Nicolosi és Gabriele Kuby féle reparatív, vagy reorientáció terápia stb.] a terápiák olyan, mára már megcáfolt módszereket alkalmaznak, amelyek célja az LMBT-emberek heteroszexuálissá való „átváltoztatása". Megtérésre (metanoiára) valójában minden embernek szüksége van." James Martin SJ

James Martin atya a Jézus Társasága tagja (SJ), jezsuita pap, az America magazin szerkesztője, a Pápai Kommunikációs Titkárság egyik tanácsadója, valamint a Jesus: A Pilgrimage, a The Jesuit Guide to (Almost) Everything (magyar kiadása: Jezsuita spiritualitás - Gyakorlati útmutatás a hétköznapi élethez) és más nagy sikerű könyvek szerzője.

Eredeti címBuilding a Bridge
Kulcsszavak
monográfia
vallás
kereszténység
szociologia
LMBTQI
Gyűjtemény
Szakirodalom
LMBT vonatkozás
főtéma
Raktári jelzet
mar/hid
Archívumban elérhető
igen
Linkek
Kulcsszavak: 
monográfia
vallás
kereszténység
szociologia
LMBTQI

Témák