X, Y, Z : az Enigma feltörésének igaz története | Háttér Társaság

X, Y, Z : az Enigma feltörésének igaz története

CímX, Y, Z : az Enigma feltörésének igaz története
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve2020
KiadóTypotex
VárosBudapest
Oldalak száma304
Nyelvmagyar
SzerzőTuring, D
FordítókGyárfás, V
ISBN szám978-963-49-3103-4
Absztrakt

Az ​Enigma feltörése a második világháborús legendárium része, amellyel a történészektől kezdve a hollywoodi forgatókönyvírókig sokan foglalkoztak. Utóbbiak ugyan gyakran egy kiváló elme vagy egy veszélyesebb esemény köré szőve leegyszerűsítették a történelmet, azt viszont elérték, hogy ennek az elméleti áttörésnek a ténye és a jelentősége közismert legyen.

A história az első világháború végén veszi kezdetét. A szabadságát visszanyert Lengyelországnak elemi érdeke volt, hogy minden német üzenetet dekódoljon. Míg ők elsősorban technikai fejlesztésekben gondolkodtak, a franciák a kémkedés hagyományos formáit űzték. Ehhez a kettőshöz csatlakoztak eleinte hűvösen, majd egyre elszántabban az angolok. A három náció betűkódja az X, Y és a Z. A több évtizedes összjáték számtalan kalandos epizódját megörökítő könyvben benne van mindaz, amit a filmekben láttunk, a kicsempészett papírokat a fürdőben fotózó ügynöktől kezdve a határon a legmegbízhatatlanabb vezetőre bízott menekülő tudóson keresztül egészen a kudarcokat legyűrő legendás közös fejtörésekig minden.

A szerző az angol kódtörő csoport talán leghíresebb alakjának, Alan Turingnak az unokaöccse, ám a történetben ezúttal máshová helyezi a hangsúlyt: miközben betekinthetünk a kémtörténetek kulisszái mögé, a kódfejtés művészetét és az együttműködés erejét csodálhatjuk.

Eredeti címX, ​Y, Z
Kulcsszavak
monográfia
1920-as évek
1930-as évek
második világháború
Lengyelország
Franciaország
Anglia
kém
hírszerzés
kódfejtés
matematikus
Alan Turing
Enigma
Németország
nemzetiszocializmus
melegek
Gyűjtemény
Szakirodalom
LMBT vonatkozás
érintőleges
Raktári jelzet
tur/xyz
Archívumban elérhető
igen
Linkek
Kulcsszavak: 
monográfia
1920-as évek
1930-as évek
második világháború
Lengyelország
Franciaország
Anglia
kém
hírszerzés
kódfejtés
matematikus
Alan Turing
Enigma
Németország
nemzetiszocializmus
melegek

Témák