Az ​SS kiiktatása : hajsza a történelem legkegyetlenebb háborús bűnösei után | Háttér Társaság

Az ​SS kiiktatása : hajsza a történelem legkegyetlenebb háborús bűnösei után

CímAz ​SS kiiktatása : hajsza a történelem legkegyetlenebb háborús bűnösei után
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve2020
KiadóLibri
VárosBudapest
Oldalak száma319
Nyelvmagyar
SzerzőO'Reilly, B, Dugard, M
FordítókBabits, P
ISBN szám978-963-43-3709-6
Absztrakt

A ​Harmadik Birodalom rémtetteire már közvetlenül a második világháború lezárása után fény derült, ezért a népirtást elkövető háborús bűnösök jellemzően a szökés mellett döntöttek. Néhányukat hamar elkapták – mint az SS hírhedt vezérét, Heinrich Himmlert –, mások azonban elkerülték a letartóztatást, köszönhetően egy olajozottan működő szervezetnek, mely éppen az ilyen bűnösök bújtatására szakosodott. Utóbbiak közé tartozott Josef Mengele, „a halál angyala”, aki iszonyú orvosi kísérleteket végzett Auschwitzban; Martin Bormann, Hitler brutális személyi titkára; Klaus Barbie, a könyörtelen „lyoni hóhér”, s talán valamennyi közül a legförtelmesebb: Adolf Eichmann.

Az SS kiiktatása eposzba illő hőstörténet arról a titkos háborúról, amit az önjelölt „nácivadászok” vívtak. Ebbe a végtelekig eltökélt és igencsak sokszínű csapatba tartozott többek között egy francia házaspár, egy, a normandiai partraszállás idején katonaként szolgált amerikai ügyvéd, egy német ügyész, aki sírig tartó hűséget esküdött a náci pártnak, több izraeli Moszad ügynök és a haláltáborok egyik túlélője is. Ezek a férfiak és nők évtizedeken kutattak az SS még szökésben lévő tagjai után, hogy egyikük se úszhassa meg a felelősségre vonást és sok esetben a halálos ítéletet.

Az SS kiiktatása egyszerre felemelő és hátborzongató, s új részletekkel szolgál a történelem egyik legmesteribb hajszájáról. Érintőleges szál: a kötet tárgyalja Fritz Bauer zsidó származású nyugat-német ügyész homoszexualitását.

Kulcsszavak
monográfia
nemzetiszocializmus
második világháború
1940-es évek
1950-es évek
1960-as évek
1970-es évek
1980-as évek
1990-es évek
2000-es évek
Schutzstaffel
zsidók
Fritz Bauer
melegek
Gyűjtemény
Szakirodalom
LMBT vonatkozás
érintőleges
Raktári jelzet
ore/ssk
Archívumban elérhető
igen
Linkek
Kulcsszavak: 
monográfia
nemzetiszocializmus
második világháború
1940-es évek
1950-es évek
1960-as évek
1970-es évek
1980-as évek
1990-es évek
2000-es évek
Schutzstaffel
zsidók
Fritz Bauer
melegek

Témák