Az őrmester | Háttér Társaság

Az őrmester

CímAz őrmester
Közlemény típusaFilm
Bemutató éve1968
Játékidő108'
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Rendező(k):Flynn, John
Szereplők:Steiger, Rod ; Law, John Phillip; Mikael, Ludmila ; Latimore, Frank ; Sullivan, Elliott ; Rubin, Ronald ; Roye, Philip ; Brouer, Jerry
Eredeti címThe Sergeant
AbsztraktA film meglehetősen nyomasztó, és egy különleges szerelmi háromszögről szól. Akkoriban rendkívül kényesnek számító kérdésekkel, így a homoszexualitással (illetve szűkebb értelemben véve az amerikai hadseregen belüli homoszexualitással) foglalkozik, ami azért a forgatás időpontjában nem volt annyira bevett téma - annak "megfelelő" formában is dolgozza fel azt, és a film befejezése is ennek megfelelő. A két férfi főszereplő figurája elsősorban az érdekes, hiszen az őrmester keménynek mutatkozik, de valójában elég érzékeny, ha kudarc éri, míg Swansonról nem igazán derül ki, milyen szexuális irányultságú, de mintha ő is érezne valamit az őrmester iránt. A film eleje a második világháború idején játszódik, ahol az őrmester egymagában elbán sok-sok némettel, ám az egyik jelenetben is sokan felfedezni vélnek egy lappangó meleg szálat.
SzereposztásRod Steiger (Albert Callan), John Phillip Law (Tom Swanson), Ludmila Mikael (Solange), Frank Latimore (Loring kapitány), Elliott Sullivan (Pop Henneken), Ronald Rubin (Cowley), Philip Roye (Aldous Brown), Jerry Brouer (Komski)
Kulcsszavak
nagyjátékfilm
filmdráma
hadsereg
katona
második világháború
Gyűjtemény
Film
LMBT vonatkozás
érintőleges
Archívumban elérhető
nem
Linkek
Kulcsszavak: 
nagyjátékfilm
filmdráma
hadsereg
katona
második világháború

Témák