Húzzuk a keresztünk : izgalom, dráma, tragédiák és bohózatok : a magyarországi választások története, 1905-2018 | Háttér Társaság

Húzzuk a keresztünk : izgalom, dráma, tragédiák és bohózatok : a magyarországi választások története, 1905-2018

CímHúzzuk a keresztünk : izgalom, dráma, tragédiák és bohózatok : a magyarországi választások története, 1905-2018
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve2022
KiadóEurópa
VárosBudapest
Oldalak száma271
Nyelvmagyar
SzerzőRévész, S
ISBN szám978-963-50-4574-7
Absztrakt

Révész ​Sándor korabeli sajtóanyagok, visszaemlékezések mentén egy politikai szappanopera folytatásaiban háborúk és forradalmak szabdalta választási történelmet mesél el nekünk. A szerző korábbi nagy hatású portrékötetei – Antall József, Aczél György, Gimes Miklós, Dobi István életútjának rekonstruálása – után rendkívül tanulságos politikatörténeti összefoglalót nyújt. „Alá van-e vetve a fennálló hatalom a társadalom ítéletének, vagy nincs? Ez a társadalom szabadságfokát meghatározó kulcskérdés” – amelyet Révész Sándor tesz föl, amikor végigtekint a magyar parlamenti választások történetén 1905-től napjainkig. A válasz egyszerre lehangoló és felzaklató: néhány esztendőre korlátozódtak azok az alkalmak, amikor teljes körű, nem csupán papíron titkos választójoggal, nem megtorlások közepette, nem megszállt országban és nem manipulációkkal bebetonozott hatalom árnyékában szavazhattak az emberek. Magyarországon a legnagyobb gondossággal folyamatosan azt szabták meg, hogyan nem érvényesülhet a választói akarat.

Révész Sándor korabeli sajtóanyagok, visszaemlékezések mentén egy politikai szappanopera folytatásaiban háborúk és forradalmak szabdalta választási történelmet mesél el nekünk, betekinthetünk a kulisszák mögötti gyürkőzések világába, elénk tárul a hazugságok és manipulációk természetrajza, hogyan változnak szavazástól szavazásig olyan alapfogalmak, mint baloldali, jobboldali, nemzeti, liberális, szocialista. És elénk áll az elitpolitika száz évének egész panoptikuma Vázsonyi Vilmostól Csurka Istvánig. A parlamenti választások végeredményeinek táblázataiban pedig gyakran elhűlve böngészhetjük százalékokban kifejezett múltunkat – és jelenlegi vívódásainkat. A szerző korábbi nagy hatású portrékötetei – Antall József, Aczél György, Gimes Miklós, Dobi István életútjának rekonstruálása – után rendkívül tanulságos politikatörténeti összefoglalót nyújt.

A 2002-es választás kapcsán a szerző megjegyzi: a pártok kampánya mellett egy pártsemlegesnek feltűntetett, a választási részvételre buzdító kampány is folyt: "leszbi lányok, roma család, a Heti Hetes sztárjai stb. hirdették, hogy "mi is megyünk szavazni", a szerző szerint azonban ez csak egy SZDSZ-es átverés volt, hisz ugyanaz a Geszti Péter kreálta, aki a szabaddemokraták kampányában is benne volt.

Kulcsszavak
monográfia
20. század
2000-es évek
2010-es évek
Magyarország
parlamenti választás
kampány
leszbikusok
Gyűjtemény
Szakirodalom
LMBT vonatkozás
érintőleges
Archívumban elérhető
nem
Linkek
Kulcsszavak: 
monográfia
20. század
2000-es évek
2010-es évek
Magyarország
parlamenti választás
kampány
leszbikusok

Témák