Magyarország globális története, 1869-2022 | Háttér Társaság

Magyarország globális története, 1869-2022

CímMagyarország globális története, 1869-2022
Közlemény típusaSzerkesztett könyv
Kiadás éve2022
KiadóCorvina
VárosBudapest
Oldalak szám488
Nyelvmagyar
SzerkesztőkLaczó, F, Varga, B
ISBN978-963-13-6807-9
Absztrakt

Hogyan ​vettek részt a magyar női aktivisták a szüfrazsett mozgalomban, és miként befolyásolta Teleki Pál az iraki-török határkonfliktust? Hogyan lett bevett vallássá Magyarországon az iszlám, és mikor alapították az ország első jógaiskoláját? Mi kapcsolja össze Horthy Miklóst az egyiptomi Gamal Abdel Nasszerral és a chilei gazdasági reformokat a Bokros-csomaggal? Kik voltak a magyar maoisták, és hogyan készülhetett Coca-Cola a szocialista Magyarországon? Milyen okból látogatott Che Guevara Budapestre, és miként lett a kubai születésű Carlos Pérez a kézilabda-vb magyar gólkirálya? Miért hozott létre autógyárat a japán Suzuki Esztergomban, és minek hatására szerveződtek mozgalommá a magyar környezetvédők?

A könyv nagyszabású kísérlet Magyarország elmúlt másfél évszázadának újragondolására. Szerzői – történészek, irodalmárok, néprajztudósok, közgazdászok, politológusok és szociológusok – az ország és lakosainak határokon átívelő kapcsolataiból és globális beágyazódottságaiból indulnak ki.

Meghatározó jelentőségű, de mégis csak kevésbé ismert vagy nem kellően tudatosított történeteket elemeznek tudományos színvonalon, ugyanakkor közérthető stílusban. Érdemben bemutatják, hogy az elmúlt másfél évszázad során az ország milyen módokon volt a globális történelem némileg sajátos, ugyanakkor nagyon is integráns része.

A kötet 1997-es fejezete, Takács Judit és Hanzli Péter tollából a magyarországi LMBTQI mozgalmak és a pride-ok történetét mutatja be.

Kulcsszavak
tudományos cikk
történelem
Magyarország
19. század
20. század
2000-es évek
2010-es évek
2020-as évek
nemzetközi kapcsolatok
globalizáció
pride felvonulás
mozgalom
LMBTQI
Gyűjtemény
Szakirodalom
LMBT vonatkozás
jelentős
Raktári jelzet
magy/lac
Archívumban elérhető
igen
Linkek
Kulcsszavak: 
tudományos cikk
történelem
Magyarország
19. század
20. század
2000-es évek
2010-es évek
2020-as évek
nemzetközi kapcsolatok
globalizáció
pride felvonulás
mozgalom
LMBTQI

Témák