Sekret Rodziny Kociej | Háttér Társaság

Sekret Rodziny Kociej

CímSekret Rodziny Kociej
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve2021
KiadóStowarzyszenie Lambda Warszawa
VárosVarsó
Oldalak száma44
Nyelvlengyel
SzerzőMorska, I
ISBN szám978-83-954075-6-7
Absztrakt

A Sekret rodziny Kociej ("Macskacsalád titka") az első lengyel valóságban játszódó, lengyel szerzők által alkotott szivárványos mese. Ez egy olyan tanító mese, amely megmutatja, milyen fontos értékek a barátság, a szolidaritás és az álmok közössége. Arról szól, hogy milyen rendkívüli lehet a gyermekkor, ha valaki egy szokatlan, de nyitott családban nő fel. A mese olyan, mint egy oltóanyag az előítélet, a megkülönböztetés és a magányosság ellen a kortárscsoportban. Arra ösztönöz, hogy kérdezzen: Miért gondolja Péter és Natalka, hogy jobb, ha senki sem tudja meg, hogy az anyukájuk, Hania és Iwo macskává változik? Milyen az, amikor a gyerekeknek egészen felnőtt kihívásokkal kell szembenézniük? Miért fontos az iskola? Hogyan kezeljük a megpróbáltatásokat? Ez a mese egyúttal jelzés a hagyományos családokban felnövő osztálytársaknak, hogy ismerjék fel, hogy egy kevésbé hagyományos családból származó barát vagy kolléga annál inkább megérdemli a szolidaritást és a barátságot.

Izabela Morska, költő és író. Gdyniában született. Legismertebb regényét, az Absolutna amnezja-t a hazafias és szolidaritási mítoszok közepette felnőtté váló lánykornak szentelte. 2018-ban megkapta a Julian Tuwim Irodalmi Díjat életművéért, 2020-ban pedig a "Wiatr od morza" pomerániai irodalmi díjjal tüntették ki. A Gdanski Egyetemen kreatív írással foglalkozik, és hisz abban, hogy mindenkit meg lehet tanítani arra, hogy jobban írjon. A Macskacsalád titka című mesét a 2013-ban Sopotban megrendezett I. Szivárvány Családok Fesztiválra alkotta meg, majd elrakta a fiókba. A szerzőnek sok fiókja van, amelyekből időnként előkerül valami érdekes.

Małgorzata Drohomirecka a gdański Képzőművészeti Akadémia festészeti és grafikai karán végzett 2006-ban. Bár azóta Londonban él és dolgozik, szívesen kezd párbeszédet a lengyel történelemmel és festészettel, aminek eredménye a Polonia_2020 című festménysorozat, amelyet az MKiDN Kultúra a világhálón 2020 című ösztöndíjprogramjának részeként mutatnak be. Ezt megelőzően, 2019 tavaszán a gdański Galeria Żak Galériában rendezték meg a Pajak-Feniks című kiállítását, amelyet Maria Janion Nők és a másság szelleme című olvasmánya ihletett. A festő számára új és érdekes kihívásnak bizonyult A macskacsalád titka című mese illusztrálása. Készítésük során saját gyermekkorának kedvenc meséi ihlették.

Kulcsszavak
mese
család
macska
LMBTQI
Gyűjtemény
Szépirodalom
LMBT vonatkozás
főtéma
Raktári jelzet
mor/sek
Archívumban elérhető
igen
Linkek
Kulcsszavak: 
mese
család
macska
LMBTQI

Témák