A felszabadítás pedagógiája : a kritikai pedagógia elmélete és gyakorlata | Háttér Társaság

A felszabadítás pedagógiája : a kritikai pedagógia elmélete és gyakorlata

CímA felszabadítás pedagógiája : a kritikai pedagógia elmélete és gyakorlata
Közlemény típusaSzerkesztett könyv
Kiadás éve2022
KiadóKözélet Iskolája
VárosBudapest
Oldalak szám475
Nyelvmagyar
Secondary AuthorsUdvarhelyi, ÉT
ISBN978-615-01-6359-8
Absztrakt

A Közélet Iskolája első kritikai pedagógiai kötetét tartja kezében az ovasó, amely egyben az első magyar nyelvű átfogó szöveggyűjtemény a kritikai pedagógia elméletéről és gyakorlatáról.

A kritikai pedagógia célja, hogy a közös tanulási folyamat során a résztvevők felismerjék az őket körülvevő elnyomó társadalmi viszonyokat és ennek a kritikai tudásnak a birtokában a saját életük tudatosabb irányítói legyenek és közösen lépjenek fel a társadalmi igazságosságért - akár a saját ügyükben, akár másokéban. Ezt a folyamatot hívja Paulo Freire brazil szervező és tanár, a kritikai pedagógia alapjainak megteremtője, a kritikai öntudatra ébredésnek vagy felszabadulásnak. A kritikai pedagógia önmagában nem egy pedagógiai módszer, hanem a társadalmi változást célzó pedagógiai filozófia, amelyben a tanulás egy hosszabb távú közös felfedező folyamat, ami nagyon sokféle alakot ölthet.

A könyv segítségével az olvasó betekintést nyerhet a kritikai pedagógia elméleti hátterébe s megismerheti ennek a pedagógiai megközelíésnek a magyarországi és nmzetközi gyökereit. Ezen kívül bemutatuk olyan gyakran használt módszereket és saját gyakorlatokat is, amelyeket bárki használhat, aki kritikai pedagógiai munkát szeretne végezni.

Kulcsszavak
magyar irodalom
módszertan
pedagógia
szociologia
Gyűjtemény
Szakirodalom
Raktári jelzet
udv/fel
Archívumban elérhető
igen
Kulcsszavak: 
magyar irodalom
módszertan
pedagógia
szociologia

Témák