A rendszerváltás és az adatvédelmi ombudsman Magyarországon : az adatvédelmi ombudsman alapjog-értelmezése | Háttér Társaság

A rendszerváltás és az adatvédelmi ombudsman Magyarországon : az adatvédelmi ombudsman alapjog-értelmezése

CímA rendszerváltás és az adatvédelmi ombudsman Magyarországon : az adatvédelmi ombudsman alapjog-értelmezése
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve2022
KiadóL'Harmattan
VárosBudapest
Oldalak száma172
Nyelvmagyar
SzerzőBán-Forgács, N
ISBN szám978-963-41-4942-2
Absztrakt

Jelen ​kötet vállalt célja, hogy a 2011-es alkotmányozással eltörölt adatvédelmi ombudsmani intézmény joggyakorlatának egy fontos részét, az adatvédelmi ombudsman és az 1989-es magyar rendszerváltás kapcsolatát elemezze. Az intézmény megszűnése óta eltelt tíz év alkalmat ad az összegzésre.  Meggyőződésünk, hogy a magyar alkotmányos rendszerváltás megértéséhez nélkülözhetetlen ismerni az adatvédelmi ombudsman joggyakorlatát 2011 végéig. A kötet centrális állítása, hogy a magyar rendszerváltást az Alkotmánybírósághoz hasonlóan jelentősen formálta az adatvédelmi biztos joggyakorlata. Máig ható ajánlásai és állásfoglalásai az alkotmányos forradalom igazi lenyomatát adják. A kötet egyben lehetőséget kínál arra, hogy a szerző az adatvédelmi ombudsmani joggyakorlaton, az esetjogon keresztül feltárja az adatvédelmi ombudsman alkotmányos juriszdikciójának valódi természetét és karakterjegyeit. Ezzel a könyv az alkotmányértelmezés körüli hazai vitához szeretne új szempontokat nyújtani. Az egyik fejezet azt az 1998-as ügyekben született állásfoglalást (234/K/1998) ismerteti, mely a MIÉP-nek a képviselőjelöltjeivel kötött szerződése kapcsán született (melyben nyilatkoztak arról is, hogy nem homoszexuálisok). Egy másik fejezet pedig a 855/A/1997 állásfoglalásról szól, mely az éhségsztrájkoló HIV-prevenciós aktivista ügyében született.

A szerző jogász, egyetemi oktató, a TK Jogtudományi Intézetének munkatársa. Több évtizedes gyakorlata van az emberi jogok hazai és nemzetközi védelmében. Számos tanulmány, szakcikk és jogi elemzés szerzője. Tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán folytatta, majd a Yale Egyetem jogi karán szerzett mesterdiplomát. Társadalomtudományos érdeklődésének egyik fókusza az információs jogok hazai és nemzetközi védelme.

Kulcsszavak
monográfia
adatvédelmi jog
ombudsman
HIV
Magyar Igazság és Élet Pártja
LMBTQI
Gyűjtemény
Szakirodalom
LMBT vonatkozás
érintőleges
Archívumban elérhető
nem
Linkek
Kulcsszavak: 
monográfia
adatvédelmi jog
ombudsman
HIV
Magyar Igazság és Élet Pártja
LMBTQI

Témák