Judy | Háttér Társaság

Judy

CímJudy
Közlemény típusaFilm
Bemutató éve2019
Játékidő118'
StúdióPathé - BBC Films - Ingenious Media
OrszágNagy-Britannia - Franciaország - USA
Nyelvangol
Nyelv (részletes)

magyar szinkronnal

Rendező(k):Goold, R, Zellweger, R, Buckley, J, Wittrock, F, Sewell, R, Gambon, M
Eredeti címJudy
Absztrakt

A Judy a legendás amerikai színész-énekesnő, Judy Garland életének utolsó hónapjait dolgozza fel. A negyvenes éveiben járó Judy Garland, az Óz, a csodák csodája Dorothyja több, tragikusan végződő házasságon jutott túl, és a hatvanas évek végére folyamatos anyagi és drog problémákkal küzdött. Annak reményében, hogy elegendő pénzt kereshet két kisebb gyermekének eltartására, elvállal egy londoni varietéturnét. Bár Garland népszerűsége Amerikában már megkopott, csillaga Európában még fényesen ragyogott, amikor 1969 telén megérkezett Londonba. A fellépések azonban nem minden zökkenő nélkül zajlanak, Garland folyamatos harcot folytat saját magával, a közönséggel, és a menedzsmenttel egyaránt.

A Judy Judy Garland kétszeres Oscar-jelölt hollywoodi legenda (Ítélet Nürnbergben, Csillag születik, Találkozunk St. Louis-ban) tragikus életének utolsó hónapjairól szól. A Judy Peter Quilter Tony-díjra jelölt „End of the Rainbow”című színdarabjának filmes adaptációja. Rupert Goold angol színházi rendező filmje szerepelt a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál és a Telluride Filmfesztivál programjában. A címszerepben az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Renée Zellweger (Bridget Jones naplója-filmek, Chicago, Hideghegy, A remény bajnoka) nyújt örökre emlékezetes alakítást. Zellwegert már most a 2020-as Oscar-díj legnagyobb esélyesének tartják a legjobb színésznő kategóriában. A Judy további szerepeiben a többszörös díjnyertes ír színésznő, Jessie Buckley (Csernobil), Finn Wittrock (Amerikai Horror Story, A nagy dobás), Rufus Sewell (A mágus, Lovagregény) és Michael Gambon (Gosford Park, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Harry Potter és a félvér herceg) láthatók.

Fontos mellékszál: Judy Garland sokszor lép fel melegbárokban és van egy állandó meleg rajongótábora a filmben.

Szereposztás

Renée Zellweger (Judy Garland), Jessie Buckley (Rosalyn Wilder), Finn Wittrock (Mickey Deans), Rufus Sewell (Sid Luft), Michael Gambon (Bernard Delfont)

Kulcsszavak
nagyjátékfilm
musicalfilm
filmdráma
1960-as évek
1970-es évek
1980-as évek
énekes
Judy Garland
Liza Minnelli
rajongó
melegbár
melegek
Gyűjtemény
Film
LMBT vonatkozás
jelentős
Raktári jelzet
E00347
Archívumban elérhető
igen
Linkek
Kulcsszavak: 
nagyjátékfilm
musicalfilm
filmdráma
1960-as évek
1970-es évek
1980-as évek
énekes
Judy Garland
Liza Minnelli
rajongó
melegbár
melegek

Témák