A gyakorlatban sincs már megkülönböztetés a meleg és biszexuális férfiak vérplazmaadása során | Háttér Társaság

A gyakorlatban sincs már megkülönböztetés a meleg és biszexuális férfiak vérplazmaadása során

A gyakorlatban sincs már megkülönböztetés a meleg és biszexuális férfiak vérplazmaadása során

Egy hatósági eljárás eredményeként megszüntette az eljárás alá vont plazmaferezis központ a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak vérplazmaadásból történő kizárását.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a Háttér Társaság által képviselt ügyfél ügyében megállapította, hogy jogellenes kizárni a meleg és biszexuális férfiakat a vérplazmaadásból. Az eljárás alapján képező esetben ügyfelünktől azért tagadta meg a plazmaferezis központ a vérplazmaadás lehetőségét, mert az előzetesen kitöltendő kérdőíven a szabályoknak megfelelően, őszintén tájékoztatta a központ munkatársait szexuális irányultságáról. Az eljárásban az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy a plazmaferezis központ a panaszossal és általában a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak teljes csoportjával szemben szexuális irányultságon alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg, és ezzel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Egyúttal megtiltotta a hátrányos megkülönböztetés jövőbeli tanúsítását, és felszólította a plazmaferezis központot, hogy szüntesse meg a jogsértő állapotot.

 

A közelmúltban magunk jártunk utána annak, hogy a plazmaferezis központ teljesítette-e a hatóság határozatában foglaltakat, és örömmel tapasztaltuk, hogy a korábbi kérdőívet megváltoztatták, a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat már nem sorolják fel a rizikócsoportok között. Ez azt jelenti, hogy az eljárás alá vont plazmaferezis központ végrehajtotta a hatóság határozatában foglaltakat, és a meleg, valamint biszexuális férfiak a továbbiakban a véradáshoz hasonlóan a vérplazmaadás során sem szenvednek hátrányt.

 

Más plazmaferezis központban továbbra is diszkriminációval találkoztál? Keresd jogsegélyszolgálatunkat a jogsegely@hatter.hu címen.

Témák