A Háttér is csatlakozott az alaptörvény-módosítás elleni tüntetésekhez | Háttér Társaság

A Háttér is csatlakozott az alaptörvény-módosítás elleni tüntetésekhez

Kulcsszavak: 
Alkotmány

Az Országgyűlés kormánypárti többsége március 11-én, hétfőn elfogadta az alaptörvény ún. negyedik módosítását. Még a szavazás előtt, múlt szombaton civil szervezetek tiltakoztak, melyhez a Magyar LMBT Szövetség és azon belül a Háttér is csatlakozott. A hétfői tüntetésen pedig Hanzli Péter, a Magyar LMBT Szövetség aktivistája, egyben Egyesületünk ügyvivője is beszédet mondott.

A csatlakozó szervezetek a szombti tüntetés molinójánAz Országgyűlés kormánypárti többsége a módosítást március 11-én szavazta meg. Ennek értelmében egyebek mellett az Alaptörvénybe írták azt is, hogy családnak csak a házastársak, valamint a szülő-gyermek viszonyban állók minősülnek (beleértve ebbe az örökbefogadást is). Ezzel kiszorulnak a család fogalmából a külön- és azonos nemű élettársak, valamint a bejegyzett élettársak. Az alaptörvény-módosítás jelenleg Áder János Köztársasági Elnök aláírására vár (időközben az államfó bejelentette, hogy aláírja a módosítást - a szerk.).

Még a módosítás elfogadása előtt, március 9-én délután civil szervezetek közös tüntetést szerveztek a parlament-közeli Alkotmány utcába. A rendezvényhez számos civil szervezet csatlakozott, például a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, A Város Mindenkié hajléktalan szervezet, a Hallgatói Hálózat, a NANE, a Budapest Pride, a Colorful Circles World LMBTH Mnkacsoport (Szeged), a Magyar LMBT Szövetség, s ezen belül a Háttér Társaság a Melegekért is. LMBT témában egy nőjogi aktivista beszélt arról is, hogy az Alaptörvény módosítása hogyan diszkriminálja azon családokat, amelyek nem férnek bele a kormánypártok túl szűken értelmezett család-definíciójába, és hogy ez mennyire ütközik az emberi jogokkal.

Tüntetés a Dísz térenAz elfogadás napján, este nyolc órától ismét civilek tüntettek, több ezren a budai Várban, a Dísztéren. Felszólalt többek között Hegyi Szabolcs, a TASZ munkatársa és Molnár Péter, a Fidesz egykori alapító tagja is, mindketten felszólítva a Köztársasági Elnököt, hogy ne írja alá az alaptörvény-módosítást. A tüntetésen különböző civil szervezeti aktivisták is beszéltek röviden arról, hogy miért háborítja fel őket az alaptörvény-módosítás, hogy mit tettek eddig is annak bekövetkezte ellen és hogy miért fontos folytatni a tiltakozásokat. Köztük volt Lakatosné Jutka, A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Ferge Zsuzsa szociológus, Birtalan Gergő, a Hallgatói Hálózat aktivistája, valamint Hanzli Péter, a Magyar LMBT Szövetség aktivistája, egyben egyesületünk egyik ügyvivője is.

Hanzli Péter elmondta, hogy azért van itt, mert rendkívül dühös, hogy az Országgyűlés a család definíciójának Alaptörvénybe írásával kirekesztette őt és több százezer leszbikus és meleg párt a család fogalmából, így téve őket másodrendű állampolgárokká. Azt is elmondta: aktivista társaival együtt mindent igyekeztek megtenni annak érdekében, hogy megakadályozzák a módosítást, ám a kormány egyszerűen lesöpörte az asztalról kifogásaikat. Természetesen a továbbiakban is mindent megtesznek annak érdekében, hogy fellépjenek a diszkrimináció és a demokrácia lábbal tiprása ellen, és ott lesznek minden további demonstráción és tüntetésen is. Kiemelte, hogy fontos minden jogtiprás ellen közösen felemelni hangunkat (a videó ITT megtekinthető).

A tüntetés után a békés tömeg a Várból az alagúton és a Lánchídon keresztül Pestre vonult (a Háttér két ügyvivője: Mocsonaki László és Hanzli Péter egy nagy szivárványzászlóval vett részt a menetben). A felvonulás egészen a Parlament épületéig tartott.

hatter.hu

Témák