A Háttér rendőrképzése Európa legjobbjai között | Háttér Társaság

A Háttér rendőrképzése Európa legjobbjai között

A Háttér rendőrképzése Európa legjobbjai között

2011. december 8-9-én tartották Hágában az ILGA-Europe európai ernyőszervezet Együttműködés a rendőrséggel a gyűlölet-bűncselekmények kezelése területén Európában 2008-2011 c. projektjének zárókonferenciáját. A projekt keretében készült kézikönyv egyesületünk rendőrképzésére mint jó példára hivatkozik.

A holland kormány támogatásával megvalósult hároméves projekt keretében a gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó tagszervezetek, rendőrök és nemzetközi szervezetek részvételével több workshopot tartottak az adatgyűjtés, az áldozatsegítés és a rendőrségi képzések témájában. Három kiadvány összeállítására is sor került: az egyik a rendőrség és a civil szervezetek együttműködése területén megvalósult jó gyakorlatokat mutatta be, a második az európai szintű jogi szabályozás lehetőségeivel foglalkozott, a harmadik pedig a rendőrségi képzések szervezéséhez nyújt gyakorlati segítséget az LMBT civil szervezeteknek. 

A képzéssel foglalkozó kiadvány négy országban szervezett képzések (Dánia, Portugália, Magyarország, Skócia) példáján keresztül mutatja be, milyen szempontokra érdemes figyelni a képzések összeállítása és lebonyolítása során. A magyar példa egyesületünk 2010-ben, az EU Progress programjának támogatásával megvalósuló rendőrségi pilotképzése volt. 

A zárókonferencián a kiadványok bemutatása mellett esettanulmányok ismertetésére, nemzetközi szervezetek képviselőinek beszámolóira is sor került. A konferencián jelentette be a holland kormány, hogy újabb három évre jelentős összeggel támogatja az ILGA-Europe gyűlölet-bűncselekmények területén végzett munkáját, amely lehetőséget biztosít a tagszervezetek által végrehajtott monitorozási, képzési és lobbizási projektek támogatására is. A holland kormány emellett évi 30 ezer euróval támogatja az Európai Melegrendőrök Egyesületét is.

A konferencián magyar részről civil szervezetek képviselői mellett részt vett a BRFK,  valamint a Legfőbb Ügyészség képviselője is.

A projekt kiadványai elérhetőek az ILGA-Europe honlapján.

Témák