A Háttér Társaság állásfoglalása Orbán Viktor nyilatkozata kapcsán | Háttér Társaság

A Háttér Társaság állásfoglalása Orbán Viktor nyilatkozata kapcsán

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

Orbán Viktor 2020. október 4-én a következőket nyilatkozta a Kossuth Rádióban:  “Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak. Ennek az alapját egy rendkívül toleráns és türelmes megközelítés adja, tehát a magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben, sőt, a magyarok olyan türelmesek, hogy az ilyen típusú provokatív demonstrációkat is, nem mondom, hogy szó nélkül, de jól viseljük. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: hagyják békén a gyerekeinket.” 

Orbán Viktor nyilatkozata olyan régi és ártalmas sztereotípiákat erősít fel, amelyek szerint az LMBTQI emberek puszta létezése kárt okoz a gyermekeknek. A miniszterelnök szavai azt tükrözik: nem veszi tudomásul, hogy az LMBTQI közösség tagjai maguk is szerető szülők, gyermekek és rokonok. Orbán Viktor ráadásul kizárja a magyar LMBTQI embereket a nemzetből, a magyarok általa meghatározott csoportjából. 

Az az állítása, hogy az LMBTQI közösség iránti attitűd hazánkban “rendkívül toleráns és türelmes”, tényszerűen téves: a kormány 2010-es hatalomra jutása óta az LMBTQI emberek jogi védelmét módszeresen számolja fel. 2012-ben a szexuális kisebbségek jogait korlátozó, az emberi jogok nemzetközi és európai alapelveivel szembemenő Alaptörvényt vezettek be, amely kizárja az azonos nemű párokat a család fogalmából. Nemrégiben ellehetetlenítették a transznemű és interszex emberek nemének jogi elismerését. A kormányzat kézivezérlésével működő közmédia rendszeresen betegségként jeleníti meg a homoszexualitást, és a meleg, leszbikus és biszexuális emberek “kigyógyítását” ígérő, a szakemberek által károsnak ítélt reparatív terápiát népszerűsíti. Az LMBTQI közösség eseményeit egyre többször támadják meg szélsőjobboldali radikálisok, s az ilyen támadások ellen a rendőrség nem biztosít megfelelő védelmet, és a kormánytisztviselők sem ítélik el őket vagy zárkóznak el tőlük. 

Amennyiben a kormányt valóban a gyermekek védelme motiválná, a rendőrség nem engedélyezné, hogy egy gyermekeknek tartott meseolvasó délelőttöt szélsőjobboldali radikálisok zavarjanak meg, akik jelenlétükkel, illetve a gyermekek szüleinek inzultálásával traumatizálnák a résztvevőket. Nem népszerűsítené a reparatív terápiát, amelynek elszenvedői túlnyomó részben kiskorúak és fiatal felnőttek, akiket saját családtagjaik, rokonaik kényszerítenek az áltudományos, rendkívül káros eljárásokra. Nem alkalmazna évek óta olyan homofób és transzfób retorikát, amely normalizálja, sőt terjeszti a kirekesztő nézeteket a társadalomban és az oktatási intézményekben, hátrányos megkülönböztetésnek, zaklatásnak és bántalmazásnak kitéve ezzel az LMBTQI diákokat. 

Úgy tűnik, a szavazatokért való fékevesztett küzdelemhez már nem elegendő a félelemkeltés és uszítás a migránsok ellen vagy a világjárvány kapcsán, ezért a kormány orosz mintát követve most az LMBTQI közösséget akarja bűnbaknak és a nemzet ellenségének kikiáltani. 

Írj levelet te is Orbán Viktornak, mutassuk meg neki, hogy a magyarok nem vevők a homofóbiájára! 

Az alábbi levélsablont e-mailben a miniszterelnok@mk.gov.hu címre, vagy papír alapú levélben a 1357 Budapest, Pf. 6. számra küldhetitek el. Az emailről küldjetek másolatot a hatter@hatter.hu címre is! #LeveletOrbánnak



 

Tisztelt Miniszterelnök úr! 

Csalódottan értesültem a 2020. október 4-én a Kossuth Rádióban tett nyilatkozatáról, amelyben újfent a meleg és leszbikus embereket állította pellengérre, és kifejezte, hogy tőlük a gyerekek védelemre szorulnak. 

Az Ön nyilatkozata nem méltó egy miniszterelnökhöz, akinek az lenne a feladata, hogy valamennyi állampolgár érdekeit és értékeit képviselje. Egy tavalyi kutatás szerint a magyarok több, mint fele a gyermeket nevelő azonos nemű párokat családnak tartja. Többségük szerint az iskolai tananyagnak ki kell térnie a homoszexualitás témájára is, és az sem zavarná őket, ha gyermeküket leszbikus, meleg vagy biszexuális tanár tanítaná.

A szexuális irányultság az ember azon természetes tulajdonsága, hogy vele azonos nemű, tőle eltérő nemű vagy bármely nemű személyek iránt képes mély érzelmi és/vagy szexuális vonzalmat érezni. Ez a tulajdonság nem megváltoztatható, nem tűnik el semmilyen politikai nyomás hatására. 

Az Ön nyilatkozata olyan régi és ártalmas sztereotípiákat erősít fel, amelyek szerint a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek puszta létezése kárt okoz a gyermekeknek, pedig az LMBTQI emberek maguk is szerető szülők, gyermekek és rokonok. 

Ön szerint Magyarországon a meleg és leszbikus embereket a jogszabályok védik és a magyarok türelmesek velük szemben. Ennek fényében, kérem, válaszoljon az alábbi kérdésekre: 

  1. Az elmúlt napokban egy szélsőjobboldali párt és szimpatizánsai mesekönyvet daráltak és a könyvet árusító boltok munkatársait fenyegették, mert a könyvben  idősek, romák, kerekesszékkel közlekedők, szegénységben élők és hősies lányok mellett leszbikus, meleg vagy transznemű mesehősök is szerepelnek. Miért támogatja hallgatólagosan, illetve most már szavakkal is egy szélsőséges párt könyveket megsemmisítő akcióját?
  2. Miért engedélyezte és nézte tétlenül a rendőrség, hogy egy gyermekeknek tartott meseolvasó délelőttöt szélsőjobboldali radikálisok zavarjanak meg, akik jelenlétükkel, illetve a gyermekek szüleinek inzultálásával akadályozták az esemény megtartását? 
  3. Miért alkalmaznak évek óta olyan homofób és transzfób retorikát, amely normalizálja, sőt terjeszti a kirekesztő nézeteket a társadalomban és az oktatási intézményekben, hátrányos megkülönböztetésnek, zaklatásnak és bántalmazásnak kitéve ezzel az LMBTQI diákokat és az LMBTQI szülők gyermekeit?
  4. Az LMBTQI emberek “kigyógyítását” ígérő ún. reparatív terápiák a pszichológus szakma véleménye szerint óriási károkat okoznak az abban résztvevő fiataloknak, ezért az elmúlt években egyre több országban betiltották azokat. Magyarországon ezzel szemben a mindannyiunk adójából fenntartott közmédia betegnek nevezi az LMBTQI embereket, és nyíltan népszerűsíti ezeket a kuruzslókat. Miért nem lép fel a kormány az LMBTQI fiatalokat megalázó, nekik jelentős pszichológiai károkat okozó gyakorlatok ellen?

Ha Önnek valóban fontos a gyermekek védelme, kérem, vonja vissza nyilatkozatát, és kérjen nyilvánosan bocsánatot! 

Üdvözlettel,

Témák