A heteró élettársaknak is járjon az öröklési illetékmentesség | Háttér Társaság

A heteró élettársaknak is járjon az öröklési illetékmentesség

Sajtóközlemény - A heteró élettársaknak is járjon az öröklési illetékmentesség

A Háttér Társaság üdvözli, hogy az alapvető jogok biztosának jelentését követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi álláspontját felülbírálva a jövőben az azonos nemű bejegyzett élettársak számára is biztosítja a házastársak számára járó adó- és illetékkedvezményeket. A problémakör azonban a most megoldódott kérdésnél tágabb: az élettársakra vonatkozó elavult szabályozás teljes átdolgozásra szorul.

Az alapvető jogok biztosa még decemberben tette közzé jelentését, amely a Háttér Társaság beadványára reagálva megállapította: súlyos jogbizonytalanságot okoz és sérti az egyenlő bánásmód követelményét, hogy a hatályos jogi szabályozással szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem biztosítja az azonos nemű bejegyzett élettársaknak a házastársaknak járó adó- és járulékkedvezményeket. A NAV tegnap bejelentette: felülbírálja korábbi jogértelmezését, mostantól valamennyi adó- és illetékkedvezmény (így például az öröklési illetékmentesség vagy az első házasok kedvezménye) a bejegyzett élettársaknak is járni fog, a korábban jogellenesen kiszabott adókat és illetékeket pedig kamatostul visszafizetik.

A NAV új jogértelmezése azonban csak a bejegyzett élettársakra vonatkozik. Ez a házassághoz nagyon hasonló  jogintézmény 2009-ben került bevezetésre, és kizárólag az azonos nemű párok számára érhető el, mivel ők házasságot nem köthetnek. A NAV döntése nem érinti viszont a bejegyzés nélkül együtt élő vagy a közjegyzői nyilvántartásba vett azonos vagy különnemű párokat, akik továbbra is a legmagasabb öröklési illetéket kötelesek fizetni.

Egyesületünk évek óta következetesen képviselt álláspontja szerint az élettársi kapcsolatra vonatkozó szabályozás rendkívül elavult. Egy évtizedeken keresztül élettársi kapcsolatban együtt élő pár túlélő tagja az utcára kerülhet, ha párja nem végrendelkezett a javára, mivel az élettárs nem törvényes örökös. Ha készült is végrendelet, a túlélő élettárs a lakást könnyen elveszítheti, ha a rendkívül magas öröklési illetéket nem tudja megfizetni.

Jogász szakmai körökben is egyetértés van a téren, hogy az élettársakra vonatkozó elavult szabályozást az érintettek valós élethelyzetéhez kell igazítani, hogy a fenti visszásságok megakadályozhatóak legyenek. Az alapelvvel a kormány is egyetért, hiszen a Parlamentnek 2012-ben benyújtott új Polgári Törvénykönyv tervezetében például szerepelt a 10 évig együttélő élettársak korlátozott törvényes öröklése. A közel két évtizedes előkészítő munka során kidolgozott szakmai javaslatot azonban a KDNP nyomására a kormány végül visszavonta, visszatérve a korábbi, elavult szabályozáshoz.

“A jelenlegi szabályozás senkinek sem jó: bizonytalan helyzetben tartja azt a többszázezer különnemű párt, akik úgy döntenek, házasságkötés nélkül, élettársi kapcsolatban élnek együtt, de azokat az azonos nemű párokat is, akik tartva a következményektől nem mernek bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni” - mondta Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogi programjának munkatársa. “Egyesületünk ezért olyan komplex reformjavaslatot dolgoz ki és juttat el a kormányzat számára, amely egyaránt javítja az élettársi kapcsolatban élő azonos és különnemű párok jogi helyzetét.”

Témák