A HIV-centrumokban már Magyarországon is elérhető a PrEP | Háttér Társaság

A HIV-centrumokban már Magyarországon is elérhető a PrEP

A HIV-centrumokban már Magyarországon is elérhető a PrEP

A HIV-fertőzöttek gondozását végző magyarországi kórházak tájékoztatása szerint ezen intézményekben térítési díj ellenében már elérhető a HIV gyógyszeres megelőzése (PrEP). A Szent László Kórház főorvosa szerint fontos lenne más hozzáférési csatornákat is biztosítani.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) néhány hete a Háttér Társaság kezdeményezésére állásfoglalást adott ki, amely szerint a  pre-expozíciós profilaxis (PrEP), vagyis a HIV kezelésére használt emtricitabin/tenofovir (Truvada és generikus változatai) megelőzési célú használata Magyarországon is engedélyezett. Felírására a HIV-kezelés területén tapasztalattal rendelkező orvosok jogosultak.

Felvettük a kapcsolatot a HIV-fertőzöttek gondozását végző magyarországi egészségügyi intézményekkel, hogy kiderítsük: a gyakorlatban biztosítanak-e hozzáférést a PrEP-hez. Az öt megkeresett intézmény közül a Pécsi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikája és a Szent László Kórház megerősítette, hogy a PrEP térítési díj ellenében intézményükben elérhető. A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórháza a Szent László Kórház ajánlásait követi. A Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája jelezte, hogy a HIV-fertőzöttek gondozását ma már nem végzik, ezért intézményükben a PrEP nem hozzáférhető. A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházától megkeresésünkre még nem érkezett válasz.

A pécsi klinika részletes tájékoztatást küldött a PrEP-hez történő hozzáférés menetéről is. A PrEP megkezdéséhez beutaló és időpontfoglalás szükséges. A gyógyszer felírása előtt az orvosok értékelik az igénylő kockázatát; HIV, HBV és más nemi úton terjedő fertőzésekre kiterjedő vizsgálatokat végeznek; HBV védőoltást adnak és értékelik a vesefunkciót. A PrEP nem nyújtható terhesség alatt, illetve egyéb HIV vagy HBV elleni szer szedése esetén. A PrEP-et igénybevevőknek háromhavonta ellenőrző vizsgálatokon kell megjelenniük.
A legtöbb HIV-fertőzött kezelését ellátó Szent László Kórház főorvosa, dr. Szlávik János ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy fontos lenne más hozzáférési csatornákat is biztosítani. Attól tart, hogy a  HIV-centrumok a PrEP iránti megnövekedett igény esetén nem lesznek képesek ellátni a feladatot. 

További problémát jelent, hogy a PrEP-re alkalmas készítmények közül a magyar piacon jelenleg csak néhány van jelen. Ezek havi 63-145 ezer forint közötti áron érhetők el. Ezzel szemben Európa több országában már havi 15 ezer forint körüli összegért is elérhető a PrEP, sőt vannak országok, ahol a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok TB-támogatással, ingyen férhetnek hozzá.

A következő időszakban a Háttér Társaság azon fog dolgozni, hogy a PrEP Magyarországon is minél több egészségügyi szolgáltatónál, megfizethető áron elérhető legyen.

Témák