A közlekedési ágazatban is fontos a munkahelyi sokszínűség | Háttér Társaság

A közlekedési ágazatban is fontos a munkahelyi sokszínűség

A közlekedési ágazatban is fontos a munkahelyi sokszínűség

2022. május 24-27. között Budapesten tartotta öt évente esedékes kongresszusát az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége. A kongresszus kiemelt témái között szerepelt a sokszínű és befogadó munkahelyek megteremtésének szükségessége. 

Nem véletlen esett a választás pont erre a témára: a nemzetközi szakszervezeti mozgalom számára mindig is különösen fontos volt az egyenlőség és a sokszínűség, amely értékek a jobboldali populizmus európai szintű terjedésével gyakran a háttérbe szorulnak. Különösen igaz ez Magyarországra, ahol az elmúlt években sorra követték egymást a különböző kisebbségi csoportok elleni kormányzati gyűlöletkampányok: korábban a hajléktalanok és a menekültek, mostanában leginkább a szexuális és nemi kisebbségek (LMBTQI emberek) váltak céltáblává. 

Egy befogadó munkahelyen minden munkavállalót szívesen látnak, a kollégák tisztelettel bánnak egymással, a munkáltató tekintettel van a különböző csoportok sajátos élethelyzetére, és érdemi lépéseket tesz az esélyegyenlőséget akadályozó tényezők ledolgozása érdekében. Hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy nőnek vagy egy fogyatékossággal élő embernek a munkahelyen, erről már eddig is sok szó esett, de vajon miért fontos a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek munkahelyi befogadásával foglalkoznunk? 

A kutatások szerint az emberek 5-8%-a valamilyen szexuális vagy nemi kisebbséghez tartozik. Ez Magyarországon többszázezer embert jelent. Egy 2019-es kutatás szerint a magyar LMBTQI emberek 27%-a, tehát minden negyedik válaszadó találkozott már hátrányos megkülönböztetéssel a munkahelyén a kutatást megelőző 12 hónapban. A megkülönböztetés formája számos lehet: a nyílt zaklatástól és kiközösítéstől kezdve a pletykálkodáson át a rejtett előítéletekig. 

A szexualitás és nemiség témája kapcsán sokakban megfordul a kérdés: mi köze ennek a személyes témának a munkahelyhez? És valóban, a szexualitás elsősorban magánügy, senkit sem kényszeríthetünk arra, hogy magánéletéről a munkahelyén is beszámoljon. De ez nem jelenti azt, hogy ne kellene olyan munkahelyi légkört teremteni, amelyben senkinek sem kell szégyenkezni amiatt, mert azonos nemű párja van, vagy mert nem azonosul azzal a nemmel, amibe született. Gondoljunk csak bele, az ebédszünetben vagy a munka utáni összejöveteleken hányszor kerül szóba a család, a párkapcsolat, a szabadidő eltöltésének témája! Ha ezekben a beszélgetésekben egy meleg ember nem lehet önmaga, ha folyamatosan hazudozásra van kényszerítve, mert attól tart, a munkatársai kiközösítenék, az rányomja a bélyegét az egész munkájára. 

Itt az ideje, hogy a vasútnál se legyen tabu, ha valakinek a szexuális irányultsága vagy a nemi identitása eltér a többségétől. Egy sokszínű és befogadó munkahelyen mindenkinek jobb dolgozni!

Témák