A magyar állam nem hogy nem védi, aktívan aláássa az LMBTQI emberek szabadságát és jogait  | Háttér Társaság

A magyar állam nem hogy nem védi, aktívan aláássa az LMBTQI emberek szabadságát és jogait 

A magyar állam nem hogy nem védi, aktívan aláássa az LMBTQI emberek szabadságát és jogait 

Idővonal arról, hogyan ássa alá szisztematikusan a Fidesz-KDNP-kormány és parlamenti többség a szexuális és nemi kisebbségek magyarországi szabadságát és jogegyenlőségét. 

Orbán Viktor Miniszterelnök a mai napon a dpa német hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy “Magyarországon (...) ma az állam nemcsak garantálja, hanem aktívan védelmezi is a homoszexuálisok jogait, hiszen az egyéni szabadság a legfőbb érték.”

A valóság ezzel szemben az, hogy a Fidesz-KDNP kormány és parlamenti többség 2010-es hatalomra kerülése óta, de különösen 2019 tavasza óta szisztematikusan ássa alá a szexuális és nemi kisebbségek magyarországi szabadságát, jogegyenlőségét. 

2010-ben az Országgyűlés a korábban elfogadott új Polgári Törvénykönyvet (Ptk.) visszavonta, és a 2013-ban elfogadott új Ptk. már nem teszi lehetővé, hogy az élettársak örökbefogadják egymás gyermekét. 

2011-ben és 2012-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányság betiltotta a Budapest Pride felvonulást, erről a bíróság később kimondta, hogy a döntés nem egyszerűen jogszerűtlen, de kifejezetten diszkriminatív. 

2011-ben az Országgyűlés érdemi társadalmi vita nélkül új Alaptörvényt fogadott el, amely alkotmányos szinten rögzítette az azonos nemű párok házasságának tilalmát. 

2011 decemberében az Országgyűlés elfogadta a családvédelmi törvényt, ennek az öröklésre és a család fogalmára vonatkozó rendelkezéseit az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek mondta ki. A kormányzó többség azonban nem tartotta tiszteletben az Altkotmánybíróság döntését, és a kirekesztő családfogalmat az Alaptörvény negyedik módosítása keretében az Alaptörvénybe írta. 

2013-ban a KDNP nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy a Háttér Társaság és a Magyar Labdarúgó Szövetség megegyeztek, hogy a jövőben az azonos nemű párok és gyermekeik is jogosultak lesznek kedvezményes családi jegyet váltani a magyar labdarúgó válogatott mérkőzéseire. 

2014-ben Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott az Újszínház Keresztény Színházi Fesztiválján a „buzilobbi” elleni harcot hirdetett. Pár hétre rá Semjén Zsolt, a KDNP elnöke aberrációnak nevezte az azonos neműek házasságát. 

2015-ben Magyarország megvétózta az Európai Unió Tanácsában az eltérő állampolgárságú házaspárok és bejegyzett élettársak vagyoni viszonyait rendezni hivatott rendelettervezet elfogadását. 

2016 márciusában egyedüliként Magyarország utasította el az Európai Bizottság által készített LMBTI cselekvési tervet üdvözlő állásfoglalást. 

2016 májusban a Kormány a jogszabályban előírt társadalmi egyeztetés kihagyásával a bejegyzett élettársi kapcsolat teljes kiüresítésére irányuló törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek. A javaslatot végül visszavonták. 

2019 februárjában kiderült, hogy a Fidesz által támogatott Főpolgármester vezetése alatt Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala blokkolja az LMBTQI témájú honlapok elérését számítógépes hálózatából. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság súlyos bírságot szabott ki a hivatalra. 

2019 májusában Kövér László Fideszes házelnök egy kampányrendezvényen párhuzamot vont a pedofilok és a gyermeket nevelő azonos nemű párok között, hozzátéve, hogy a „normális homoszexuálisok” alkalmazkodni próbálnak inkább, nem akarnak egyenrangúságot. Innentől kezdve a homofób és transzfób kormányzati megszólalások jelentősen megerősödnek. 

2019 októberében a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala félmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki egy cégre, amiért az reklámjaiban azonos nemű párokat is szerepeltetett. 

2020 márciusában, a koronavírus-járvány kellős közepén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében a törvény által előírt társadalmi vita mellőzésével a transznemű emberek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő, azóta az Alkotmánybíróság által részben alaptörvény-ellenesnek minősített törvényjavaslatot nyújtott be, amit az Országgyűlés májusban el is fogadott. 

2020 októberében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter büntetőeljárással fenyegette meg azokat a pedagógusokat, akik a Labrisz Leszbikus Egyesület által kiadott Meseország mindenkié c. könyvet oktatási célra felhasználják. 2021 januárjában a Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztálya előírta, hogy a könyv borítóján megbélyegző információt helyezzen el a kiadó. 

2020 novemberében, a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén az Országgyűlés megszüntette az LMBTQI emberek jogvédelme terén különösen fontos szerepet betöltő Egyenlő Bánásmód Hatóságot. 

2020 decemberében az Országgyűlés a transz embereket megbélyegző alaptörvény-módosítást fogadott el, és ugyanakkor megnehezítette, hogy nem házas személyek gyermeket fogadjanak örökbe. Novák Katalin miniszter, aki a jövőben a szakemberek helyett politikusként egy személyben dönthet arról, hogy ki alkalmas örökbefogadó szülőnek, úgy nyilatkozott, hogy a törvény célja az azonos nemű párok örökbefogadásának megakadályozása. 

2021 januárjában a kizárólag kormánypárti delegáltakból álló Médiatanács vizsgálatot indított az RTL Klub ellen, amiért az társadalmi célú reklámként vetített le egy videót a szivárványcsaládokról. 

2021 júniusában, néhány nappal a zárószavazás előtt kormánypárti képviselők olyan törvénymódosító javaslatot terjesztettek elő az Országgyűlésben, amely betiltja 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely meleg vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltja a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését, valamint minden olyan iskolai programot, amely “népszerűsíti” a melegséget, a transzneműséget vagy a tranzíciót. 

Témák