A magyarok közel fele szégyellné, ha meleg lenne egy családtagja | Háttér Társaság

A magyarok közel fele szégyellné, ha meleg lenne egy családtagja

Család

Lesújtó eredményeket hozott egy nemrégiben közzétett európai kutatás a meleg és leszbikus emberek hazai elfogadása kapcsán: a magyarok 44%-a szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja. A Háttér Társaság ezért a családi elfogadást segítő projektbe kezdett.

Az Európai Társadalmi Elemzések című reprezentatív kutatást 2002 óta kétévente végzik el Európa számos országában. A legutóbbi, Magyarországon 2017-ben folyt adatfelvétel során a meleg és leszbikus emberek elfogadása kapcsán három kérdés is szerepelt, köztük egy a családi elfogadásról. A kutatás azt találta, hogy a magyarok 44%-a teljesen vagy inkább egyetértett azzal az állítással, hogy “Szégyellném, ha a közeli rokonaim között volna meleg férfi vagy leszbikus nő.” Ezzel a kutatásban résztvevő európai országok közül Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt hozta, nálunk csak Oroszországban és Litvániában nyilatkoztak elutasítóbban a kérdésről. A gyakran konzervatív, katolikus országként emlegetett Lengyelországban például csak 30% volt elutasító. A legelfogadóbb országnak Hollandia bizonyult, ahol a lakosság 96%-a számára ez a kérdés semmilyen problémát sem jelentene.

“Az elmúlt években jelentősen megnőtt Magyarországon az azonos nemű párok házasságának és gyermekvállalásának támogatottsága, a családi elfogadás kapcsán mégsem sikerült igazi előrelépést elérni” - jegyezte meg a kutatás kapcsán Hauer Szilvia, a Háttér Társaság lelki egészség programjának vezetője. “Márpedig az, hogy a legközelebbi családtagok hogyan gondolkodnak erről a kérdésről, alapvető befolyással van az LMBTQI emberek önképére, önelfogadására.”

A MTA Szociológiai Kutatóinétezete és a Háttér Társaság 2010-ben 1943 leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) ember megkérdezésével folyt kutatása azt találta: közel kétszer olyan valószínűséggel voltak öngyilkossági gondolatai azon válaszadóknak, akiknek szülei rosszul fogadták előbújásukat. A Háttér Társaság egy friss kutatása szerint a 900 válaszadó mindössze 24%-a mert teljesen előbújni a családjának.

A Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálata évente több mint 3000 hívást fogad, nem csak LMBTQI emberektől, de a helyzetet nehezen feldolgozó szülőktől, családtagoktól is.

“A legnagyobb problémát az információhiány, a megalapozatlan félelmek jelentik” - összegezte a tapasztalatokat Hauer Szilvia. “A szülők úgy érzik, nincs kihez fordulniuk, magukat hibáztatják, félnek más családtagok reakciójától és nem találkoznak hasonló helyzetben lévő emberekkel.”

Ezen próbál segíteni a Háttér Társaság most induló projektje, amelyben kiadványok, videók és közösségi találkozók révén próbálják segíteni az LMBTQI emberek családi elfogadását. Az első eseményre a most induló egy hónapos Budapest Pride Fesztivál keretében, 2018. június 9-én kerül sor. A Jobban hasonlítunk, mint különbözünk! - Családi nap az elfogadásról címet viselő rendezvény során beszélgetések, workshopok, élőkönyvtár, színházi előadás és interaktív játékok várják a téma iránt érdeklődő LMBTQI embereket és családtagjaikat.

Az esemény az „Itt vagyunk! Az LMBTQI emberek magyarországi társadalmi elfogadásának növelése közösségi megerősítés és szemléletformálás útján ” c. projekt része, amely az Európai Unió Jogok, egyenlőség és polgárság programja (2014–2020) támogatásával valósul meg. Az esemény során elhangzó tartalomért kizárólag annak szerzői tartoznak felelősséggel, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság álláspontját.

Témák