A rendőrség nyomoz, a Háttér Társaság kampányt indít a Pride felvonulás után történt homofób támadásra reagálva | Háttér Társaság

A rendőrség nyomoz, a Háttér Társaság kampányt indít a Pride felvonulás után történt homofób támadásra reagálva

A rendőrség nyomoz, a Háttér Társaság kampány indít a Pride felvonulás után történt homofób támadásra reagálvaA rendőrség nyomoz, a Háttér Társaság kampány indít a Pride felvonulás után történt homofób támadásra reagálvaA rendőrség nyomoz, a Háttér Társaság kampány indít a Pride felvonulás után történt homofób támadásra reagálvaA rendőrség nyomoz, a Háttér Társaság kampány indít a Pride felvonulás után történt homofób támadásra reagálva

A Budapest Pride felvonulás után megverték a felvonulás egy résztvevőjét. A rendőrség közösség tagja elleni erőszak miatt nyomoz. Friss kutatások alapján a magyarok csaknem fele érez empátiát a gyűlölet-bűncselekmények LMBTQI áldozatai iránt, de csak harmaduk szolidáris, ha egy résztvevőt a Budapest Pride kapcsán támadnak meg. A Háttér Társaság tudatosságnövelő kampányt indít.

A lakosság 62%-a ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy  “hagyni kell, hogy a meleg férfiak és a leszbikus nők szabadon éljék az életüket melegként és leszbikusként úgy, ahogy akarják” és csaknem fele (47%) felismeri, hogy ha valakit olyan tulajdonsága miatt ér zaklatás vagy támadás, amin nem tud változtatni, annak a hatása súlyosabb, mint más bűncselekményeké. A Budapest Pride ürügyén történő erőszak kapcsán ugyanakkor csak az emberek 45%-a érezne erős empátiát, ha egy leszbikus nőt érne támadás, és csak 39, illetve 35%-uk, ha egy meleg férfit vagy egy transz embert támadnának meg szélsőségesek. Ezek a Háttér Társaság 2018 végén készült kutatásából derülnek ki, ami a Nevezd nevén a gyűlöletet – tudatosságnövelés az LMBTQI gyűlöletbűncselekmény-áldozatok támogatására című projekt kapcsán készült.

“Az idei Budapest Pride felvonulás után egy fiatalembert köptek le és rúgtak hasba ellentüntetők. Az áldozatot a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata képviseli, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz” - mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón. “A gyűlölet-bűncselekmények elkövetői azt az üzenetet akarják közvetíteni, hogy a megtámadott csoport tagjainak nincs helye a társadalomban. Azok pedig, akik rendszeresen ezt az üzenetet kapják, félnek a kirekesztettségtől és az áldozattá válástól” - tette hozzá Sándor Bea ügyvivő.

Örömteli, hogy azok száma, akik úgy gondolják, hogy rendben van, ha az LMBT emberek szabadon élik az életüket, 2002 óta folyamatosan növekszik. 2002-ben még csak a lakosság 46%-a értett egyet ezzel a kijelentéssel, 30%-a pedig kifejezetten nem értett egyet vele. 2012-ben és 2014-ben az egyetértők aránya már meghaladta az 50%-ot. Jelen kutatásunkban különösen magas, 62% volt az elfogadók aránya, és az elutasítóké is csökkent (15%).

Ugyanakkor sajnálatos, hogy a fiatalok körében az átlagnál magasabb az elutasítás. Míg a lakosság csaknem kétharmada (64%) egyetért azzal, hogy mindenkit megillet az egyenlő bánásmód, ez az arány a 18-24 éves válaszadók körében csak 53%. Míg a lakosság 12%-a mondta azt, hogy egyáltalán nem érezne empátiát a Pride felvonuláson vagy azután megtámadott LMBTQI emberek iránt, ez az arány a fiatalok körében jóval magasabb (20%).

Az LMBTQI emberek 16%-át érte már homofób vagy transzfób erőszak. Az áldozatoknak viszont csak a töredéke, alig 15%-a tett emiatt feljelentést. Jelentős részük azért nem fordult a hatóságokhoz, mert úgy gondolta, hogy azok nem tennének semmit, mások féltek az előbújástól vagy az elkövető bosszújától. A Háttér Társaság ezért indít Hangosabb a gyűlöletnél címmel tudatosságnövelő kampányt. A m.me/HatterTarsasag címen elérhető Facebook Messenger chatbot segítségével öt, Budapest forgalmas helyein (a Corvin közben, a Fővám téren, a Nyugati téren, az Oktogonon, illetve a Ferenciek terén) történt, jól dokumentált gyűlölet-bűncselekménnyel lehet megismerkedni. A hangosabbagyuloletnel.hu oldalon pedig az áldozatok és szemtanúk nem csak hasznos információkat találnak, hanem be is jelenthetik az egyes eseteket.

Témák