A roma LMBTQI közösség megerősítése új projektünk fókuszában | Háttér Társaság

A roma LMBTQI közösség megerősítése új projektünk fókuszában

Kulcsszavak: 
képzés, Kelet-Európa
A képzés résztvevőiKözös gondolkodás Aktivistáink a Háttér munkáját is bemutatták

Egy egyhetes prágai képzéssel indult a Kelet-nyugati szivárvány hidak c. új projektünk, amely a kelet-európai LMBT+ civil szervezetek megerősítését tűzi ki célul. Egyesületünk a projekt keretében a hazai roma LMBTQI közösség megerősítésére vállalkozik.

A Kelet-nyugati szivárvány hidak (East West Rainbow Bridges) projekt célja a Visegrádi Együttműködés (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) és a keleti partnerség  (Azerbajdzsán,  Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Ukrajna) országaiban működő LMBT+ civil szerveződések megerősítése szakértők bevonása, kapcsolatépítés és készségorientált, hosszútávú képzések segítségével. 

Egyesületünk 2012 óta működteti közösségfejlesztő programját, amelynek keretében öt vidéki városban lérejövő LMBTQI csoportokat segítettünk képzésekkel és programjaik finanszírozásával. A program tapasztalatai alapján a területi alapon szerveződő közösségek mellett érdemesnek láttuk olyan alulról szerveződő csoportok munkáját is segíteni, akik az LMBTQI közösségen belüli valamilyen különösen sérülékeny csoport összefogására, segítésére, képviseletésre szerveződnek. Első választásunk a roma LMBTQI közösségre esett, így a Kelet-nyugati szivárvány hidak projektbe olyan aktivistákat vontunk be, akik ennek a közösségnek az érdekében kívánnak dolgozni a következő években. 

A projekt első képzési alkalmára 2017 július 26-31. között került sor Prágában. A képzés során a résztvevők megismerkedhettek a non-profit menedzsment, valamint a stratégiai és operatív tervezés alapjaival, valamint az ellenséges társadalmi környezetben való működés nehézségeivel és a kockázatkezelés eszközeivel. A  résztvevők a hét során ezen túlmenőenbetekintést nyertek a partner-országok LMBTQI-helyzetébe, közösen ötleteltek az aktivista munka kihívásai kapcsán.

Témák