A szakemberek nem akarják cserben hagyni az LMBTQI fiatalokat | Háttér Társaság

A szakemberek nem akarják cserben hagyni az LMBTQI fiatalokat

A szakemberek nem akarják cserben hagyni az LMBTQI fiatalokat

Bár a kormány homofób és transzfób hangulatkeltése és törvénymódosítása alkalmas lehet az iskolai dolgozók és más, fiatalokkal foglalkozó szakemberek megfélemlítésére, a közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy ők viszont nem hagyják magukat félrevezetni. Jól látják, milyen nagy szükség van megfelelő ismeretekre és támogatásra LMBTQI témákban is. Sokszínűség és Gyermekkor című nemzetközi projektünk őket támogatja tréningekkel és eszközökkel, s nagy érdeklődés övezi: képzéseinken az elmúlt hónapokban összesen 122 olyan szakember vett részt, aki pozitív változást szeretne elérni saját intézményében és szakterületén az LMBTQI fiatalok támogatásában és az ellenük elkövetett erőszak megfékezésében. 

A nemi alapú erőszak a biológiai nem (nő és férfi) bináris felfogásához kapcsolódó szerepek egyenlőtlen elosztásából fakad. Az EU által támogatott Sokszínűség és Gyermekkor projekt a Háttér Társaság részvételével a nemi alapú erőszak egy bizonyos fajtájára fókuszál: az LMBTQI és nemileg nonkonform gyermekek és fiatalok ellen irányulóra. Ez a fajta erőszak (ahogy a homofóbia, transzfóbia, bifóbia és interfóbia is) azon alapul, hogy mindig is voltak és vannak, akik szembe helyezkednek a nemről való normatív vélekedésekkel, és az erőszak olyan, az emberi méltóságot sárba tipró formában jelenik meg, ami durva következményekkel jár a célponttá váló fiatalokra.

Ennek megelőzése és a gyermekek megóvása már kiskorban kulcsfontosságú e társadalmi jelenség megszüntetéséhez, mind a társadalom egészének jóllétéhez. Ehhez elengedhetetlen, hogy a fiatalok hozzájuthassanak mindahhoz a támogatáshoz és információhoz, ami a védelmüket és testi-lelki egészségüket szolgálja, s ez az, amit a magyar homofób és transzfób propapagandatörvény ellehetetlenítene.

A Sokszínűség és Gyermekkor projekt megvalósításával viszont nem álltunk le, hiszen azon, hogy az LMBTQI gyerekek és fiatalok megfelelő támogatást kaphassanak, amin akár az életük is múlhat, megfelelően képzett és tudatos szakemberek kellenek. Ezért fókuszál a projekt a gyerekek életében fontos szerepet játszó 5 területre, és az itt dolgozókra: az oktatásra, az egészségügyre, a családsegítő és gyermekvédelmi intézményekre, a közösségi terekre és a médiára.

A munkában 9 ország vesz részt: Belgium (Çavaria), Purtugália (CES), Spanyolország (Gironai Egyetem és a Barcelonai Autonóm Egyetem), Horvátország (Zagreb Pride), Görögország (KMOP), Litvánia (LGL), Szlovénia (Ljubljanai Egyetem), Magyarország (Háttér Társaság) és Lengyelország (Lambda Warsaw).

A projekt része volt többek között az adott országok helyzetének elemzése, gyermekeket is bevonó kutatás, illetve 55 tréning megtartása 1100 érintett szakember részvételével.

Az elemzés elkészítésének szakaszában 116 szakemberrel készült interjú, 634 szakember töltött ki online kérdőívet, és 105 gyermek vett részt workshopokon, ahol megbeszélhették tapasztalataikat, véleményüket és a lehetséges jó gyakorlatokat az LMBTQI és gender nonkonform emberekkel (köztük gyerekekkel) kapcsolatos társadalmi kérdésekről. A kutatás során a résztvevő szervezetek 9 nemzeti jelentést, és egy azokat összefoglaló, elemző  jelentést adtak ki. 

Az elemzés alapján a Sokszínűség és Gyermekkor partnerek kidolgozták egy szeminárium, és 5 tréning modul tervét, szakterületek szerint. Ezeket a tréningeket minden partnerszervezet megvalósította tavasszal és nyáron. Magyarországon a tréningeken összesen 122 szakember vett részt, és mivel igen nagy volt irántuk az érdeklődés – különösen az oktatás, a gyermekvédelem és a családsegítés területén dolgozók körében –, a Háttér Társaság tervezi, hogy a jövőben továbbfejleszti a tréningeket, és még több alkalmat hirdet meg. Bizakodásra ad okot, hogy rengeteg tanár és iskolai dolgozó, illetve tanárszervezet is kifejezte kiállását a gyermekellenes propagandatörvény ellen, ami szintén azt mutatja, az elhivatott szakemberek nem hagyják magukat megfélemlíteni, és nyitottak arra, hogy támogassák LMBTQI diákjaikat.

A tréningek kiegészítéseként június 21-én elindult a projekt 4 hetes, nyílt online kurzusa (MOOC) szakbereknek, ami egyelőre angol nyelven elérhető. Elkészült egy kézikönyv is az LMBTQI és gender-nonkonform fiatalok elleni erőszak megelőzéséről és kezeléséről az 5-féle szakterületen dolgozóknak, amit az angol mellett 9 helyi nyelven is kiadnak. A magyar kiadás a Háttér Társaság honlapjáról tölthető le.

Még több információ és hír a projekttel kapcsolatban itt olvasható angol nyelven.

Minden tanárt, szülőt, pszichológust, szociális munkást, családsegítőt, egészségügyi vagy média-szakembert, illetve minden támogató felnőttet arra biztatunk, csatlakozzon a projekt résztvevőihez, álljanak ki a gyűlölet ellen, és kezdeményezzenek diskurzust saját közösségükben arról, hogyan védhetik meg az LMBTQI fiatalokat az erőszaktól és az elhallgattatástól. 

 

Témák