A szavazóik szerint az ellenzéknek a népszavazáson az érvénytelen mellett kell kiállnia | Háttér Társaság

A szavazóik szerint az ellenzéknek a népszavazáson az érvénytelen mellett kell kiállnia

Kulcsszavak: 
sajtóközlemény
A szavazóik szerint az ellenzéknek a népszavazáson az érvénytelen mellett kell kiállnia

Február végén a népszavazásról információval rendelkező, az ellenzékre szavazó polgároknak csak 38%-a szerint volt az ellenzéki pártoknak közös álláspontja arról, hogyan kell szavazni az április 3-i népszavazáson – derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által készített országos reprezentatív kutatásból.

A teljes népesség körében azok közül, akik tudtak az népszavazásról, csak 33% vélte úgy, hogy van közös ellenzéki álláspont, 38% szerint az ellenzéki pártoknak nem volt egységes véleménye arról, hogyan kell szavazni.

Még azok számára, akik szerint volt közös ellenzéki álláspont, sem egyértelmű, hogy mi az. 21% szerint igennel, 14% szerint nemmel szavazásra buzdít az ellenzék, és csak 42% gondolja úgy, hogy érvénytelen szavazásra, ami valójában az egységes ellenzék véleménye.

A legtöbb ellenzéki szavazó (48%) úgy gondolta, hogy az ellenzéki pártoknak az érvénytelen szavazat mellett kellene kiállniuk. Az igen szavazatot csak 16%, a nemet pedig még kevesebb, mindössze 11% tartotta helyes válasznak.

Elsöprő támogatása volt annak, hogy legyen közös álláspont. Az ellenzéki szavazók és a pártot nem választók 73%-a szerint is fontos, hogy az egységes ellenzéknek közös mondanivalója legyen arról, hogyan kell szavazni az április 3-i népszavazáson.

A kutatás eredményeiből látható, hogy február végén még az ellenzéki szavazók körében sem volt egyértelmű, hogy van-e, és ha igen, mi az ellenzéki pártok közös álláspontja a népszavazással kapcsolatban, viszont túlnyomó többségük (és a pártot nem választók) szerint is fontos lenne, hogy legyen. Az is világosan látszik, hogy az ellenzéki szavazók többsége azt szeretné, hogy az érvénytelen népszavazás mellett kampányoljanak.

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság, illetve 11 másik civil szervezet közös kampányában LMBTQI emberek és családtagjaik, barátaik és munkatársaik szerepelnek együtt videókban és fotókon, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az április 3-i propaganda-népszavazáson a kormány álkérdéseire csak az érvénytelen szavazat a jó megoldás.

Az idézett közvélemény-kutatást az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte 2022. február 22 és 26. között, 1100 fős országos reprezentatív mintán telefonos megkérdezéssel. Az adatközlés során a válaszadást megtagadókat, illetve a kérdésben állást foglalni nem tudókat figyelmen kívül hagytuk.

Témák